Hond laten inslapen

Hond laten inslapen
Hondenauto deken advertentie

Inhoudsopgave

Een hond laten inslapen • alles wat je moet weten

Voor veel baasjes is het een ontzettend grote klap wanneer hun trouwe viervoeter ziek wordt. Helaas hebben honden, net als mensen, niet het eeuwige leven. In sommige gevallen is het daarom wenselijk of zelfs noodzakelijk om een hond in te laten slapen. Dit kan gaan om een hond die ziek is, maar ook om een hond die uiterst agressief is. Aangezien we zien dat er nog altijd een hoop onduidelijkheid bestaat als het aankomt op het in laten slapen van een hond hebben we hieronder de belangrijkste informatie op een rijtje gezet. Door deze informatie weet je beter wat je kunt verwachten als het helaas op dit moment is uitgekomen.

Hond laten inslapen

Wanneer een hond laten inslapen

Euthanasie is een methode om op een humane en rustige manier jouw hond in te laten slapen. Hoewel euthanasie kan helpen een einde te maken aan de pijn en het lijden van uw huisdier, kan het beslissen wanneer jouw hond ingeslapen moet worden echt een lastige stap zijn om te maken. Soms krijgt je hond te maken met een plotselinge ziekte of een ongeluk waardoor het noodzakelijk is om hem in te laten slapen omdat de hond het niet zal overleven. Echter kan het ook op andere momenten wenselijk zijn om deze belangrijke keuze te maken. Jij kent je huisdier het beste en je bent dan ook de eerste die kan zien of het einde van de hond in zicht is. Hierbij kan je onder andere letten op de volgende kenmerken en tekenen.

  • Je huisdier gedraagt zich teruggetrokken en asociaal
  • Je huisdier heeft geen zin om te eten
  • Je hond heeft erg veel pijn
  • Je huisdier lijkt niet te reageren op je aandacht

Andere redenen waarom een huisdier in slaap kan worden gebracht zijn onder andere ernstig letsel of wanneer een huisdier gewelddadig of gevaarlijk is geworden. Als je je in een van deze omstandigheden bevindt is het handig om contact op te nemen met de dierenarts. Deze kan je namelijk meer vertellen of het inderdaad tijd is om de hond in te slapen. Je kunt ook contact opnemen met vrienden of kennissen die ook hun hond hebben verloren om je te adviseren met deze belangrijke keuze.

Hoe gaat het in laten slapen?

We zien dat er nog altijd veel onduidelijkheid bestaat over het daadwerkelijk in laten slapen van de hond. Mocht je je hier zorgen over maken dan is het belangrijk dat je weet dat je hond niets voelt van het in laten slapen. Dit is een geruststellende gedachte, al helemaal als je hond ernstig ziek is. Veel dierenartsen geven het huisdier een spuitje met een kalmerend middel voordat het euthanasie medicijn wordt toegediend. De dierenarts zal je tijdens het hele proces altijd uitleggen wat ze doen en waar ze de prik geven. Sommige dierenartsen gebruiken alleen een kalmerend middel als het huisdier bang is of zich niet kan ontspannen. De prik kan een beetje prikken maar doet over het algemeen geen pijn voor de hond. Als de hond erg ziek is en al stil is of moeite heeft met ademhalen hebben ze de kalmerende prik niet altijd nodig.

De euthanasie medicatie die de meeste dierenartsen gebruiken is pentobarbital. Dit is een speciaal medicijn wat je hond bij hoge doseringen bewusteloos maakt. Het middel sluit hun hart- en hersenfuncties meestal binnen één of twee minuten af. Het wordt meestal gegeven door een infuusinjectie in een van hun poten. Wanneer je huisdier overlijdt kunnen de ogen niet volledig sluiten. Ze kunnen daarnaast gaan urineren of poepen. Je kunt ze zien stuiptrekken of een laatste ademtocht maken. Dit kan schokkend zijn, maar het is een normaal onderdeel van het proces. Je moet weten dat je huisdier echt geen pijn heeft. Het gebruik van een kalmerend middel zorgt ervoor dat de hond rustiger kan overlijden.

Na het in laten slappen

Heb je jouw hond in laten slapen dan is het niet zo raar als je hier even van moet bijkomen. Je hebt namelijk afscheid genomen van jouw huisdier. Om het rouwproces wat makkelijker te maken zijn er twee verschillende dingen die je zelf kunt doen om hier mee om te gaan:

  • Maak een gedenkplekje voor de hond – Naast het koesteren van herinneringen aan de tijd die je met je huisdier hebt doorgebracht kan het helpen om een soort gedenkplekje op te zetten. Zo kan je bijvoorbeeld de pootafdruk van kleilaten maken. Andere dingen die je kunt doen zijn het maken van een plakboek met foto’s en herinneringen, het schrijven van een overlijdensberich of het planten van een gedenkboom in de tuin.
  • Zoek emotionele steun – Omdat niet iedereen in staat is om met de intense gevoelens van verlies om te gaan na het overlijden van je hond is het handig om te praten met iemand die zich in jou kan inleven. Als je het bijzonder moeilijk hebt met de dood van je huisdier kan je altijd nog contact opnemen met iemand binnen de geestelijke gezondheidszorg om je te ondersteunen tijdens het rouwproces. Dit zorgt ervoor dat je het niet allemaal zelf hoeft te doen.

Hond laten inslapen kosten

In tegenstelling tot wat nog wel eens wordt gedacht is het in laten slapen van een hond niet gratis. Het kost vaak rond de €115 wanneer je ervoor kiest de dierenarts thuis te laten komen ben je meer geld kwijt. De kosten die je kwijt bent voor het in laten slapen zijn afhankelijk van de omstandigheden van het geval. Zo kan je er in sommige gevallen voor kiezen om de hond thuis in te laten slapen. Dit brengt meer kosten met zich mee, maar het kan het makkelijker maken om afscheid te nemen. 

Beoordeel dit artikel
[Total: 0 Average: 0]
Hondenauto deken advertentie
Daan Driessen

Daan Driessen

Auteur

Ik ben heel mijn leven al dol geweest op dieren met honden en katten als favoriet. Sinds 2015 is Aika (kruising Akita inu & Alaska Malamute) bij onze familie gekomen. Toen wij Aika kregen kwam ik er al snel achter dat ik veel juiste informatie miste op het internet en er veel tegenstrijdige berichten waren. Met Honden Wereld wil ik hier een verandering inbrengen. Lees jij een artikel waarvan je denkt, dit kan beter. Stuur een mailtje! Ik ben niet perfect en probeer het beste te doen voor de dieren.

Wat andere lezen

Beste Producten in 2023

autodeken hond

2. Beste honden DNA test

Onderzoek uit welke rassen jou hond bestaat. Ook test een DNA test op meer dan 200+ gezondheidsrisico’s.

Aikly Webdesign
Hondenauto deken advertentie
Hondenrassen DNA test