Hoe lang is een hond loops?

Hondenauto deken advertentie

Inhoudsopgave

Inleiding

Wanneer je sinds kort een hond(teefje) in huis hebt genomen, is het belangrijk om te weten wanneer en hoe lang een hond loops is. Aan de hand van deze informatie ben je in staat om op de juiste manier met je hond om te gaan. Daarom gaan we in dit artikel antwoord geven op de vraag; hoe lang is een hond loops en wat houd het in?

Wanneer wordt je hond voor het eerst loops?

Je hond wordt voor de eerste keer loops wanneer ze in de puberteit is gekomen, Dit gebeurt meestal als ze tussen de 6 en 18 maanden oud zijn. Afhankelijk van de grootte van het ras hoe groter de hond hoe langer het duurt voordat de hond geslachtsrijp is.

Hoe lang is een hond loops

Met welke regelmaat wordt een hond loops?

Gemiddeld genomen wordt een teef elke 7 maanden een keer loops. Dit kan per hond verschillen, waardoor er kleine afwijkingen mogelijk zijn. Bij sommige honden komt het voor dat ze na 4 maanden alweer loops raken, terwijl het bij anderen soms 12 maanden duurt. Echter komt het veruit het vaakst voor dat de cyclus zich ongeveer om de 7 maanden herhaalt.

Op het moment dat een hond loops is, bereidt de baarmoeder zich voor op een potentiële bevruchting. Hierdoor is de kans dus aanwezig dat je hond drachtig wordt. Bloedverlies komt daarbij vaak voor.

Symptomen loopsheid herkennen

Per hondenras kan het nog wel aardig verschillen hoe de hond zich gedraagt bij loopsheid. Echter zijn het vaak de fysieke kenmerken die een goede indicatie geven of een hond wel of niet loops is. We hebben het dan bijvoorbeeld over:

  • Bloedverlies: Bloedverlies is dus een duidelijke indicatie van loopsheid. Dit kan voor vlekken zorgen, waardoor het altijd een goed idee is om hier extra op te letten.
  • Geur: Verder geven teefjes een bepaalde geur af die de mannetjes moet aantrekken. Deze geur is voor ons als mens echter niet te ruiken. Dit moet je puur aflezen aan de plotselinge aantrekkingskracht die je hond heeft voor de mannelijke soortgenoot.
  • Extra vaak plassen: Daarnaast zie je vaak dat teefjes meer gaan plassen op het moment dat ze loops worden. Ook hieraan is loopsheid goed te herkennen. Tijdens het uitgaan valt dit je waarschijnlijk al snel op.

Hoe lang is een hond loops?

Een hond is gemiddeld genomen twee a drie weken loops. Gedurende deze periode zijn er twee duidelijke fases te onderscheiden:

  • Eerste fase: bloedverlies
    In het eerste gedeelte van deze periode komt bloedverlies voor. Dit is de periode dat de vulva opzwelt, maar ze nog niets met de mannetjes te maken willen hebben. Over het algemeen duurt de eerste fase 9 dagen. Daarna wordt het tijd voor fase twee.
  • Tweede fase: tijd voor mannetjes
    Na de eerste fase neemt de zwelling van de vulva langzaam maar zeker af. Je hond geeft een bepaalde geur af, die mannetjes aantrekt. Gedurende deze fase probeert de teef actief zwanger te raken. Ook deze periode houdt in z’n totaliteit zo’n 9 dagen aan.

Wanneer ook deze tweede fase is afgelopen, is het dus weer zo’n 7 maanden afwachten totdat de bovenstaande cyclus zich op dezelfde wijze herhaalt.

Tot welke leeftijd is uw hond loops?

Teefjes kunnen op latere leeftijd nog altijd loops worden, omdat ze geen menopauze krijgen. Dit betekent dat teefjes op latere leeftijd nog steeds zwanger kunnen worden. Dit is niet goed voor de hond.

Hoe om te gaan met een loopse hond

Als je hond loops begint te worden zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden.

Je hond kan afgeleid en onrustig zijn doordat ze last heeft van haar hormonen. Wanneer je hond loops is kan je beter geen lastige trainingen beginnen. De prestaties in sport en training zullen minder zijn, daarnaast mag je vaak niet deelnemen aan wedstrijden met een loopse hond.

Houd je hond altijd aan de lijn. Het is moeilijk om te weten wanneer je teefje vruchtbaar is. Hierin geld beter voorkomen dan genezen! Een ongepland nestje wil je niet. Daarnaast is er het risico dat ze wegloopt (achter andere honden aan gaat) en niet meer wil luisteren.

Loop niet door losloopgebieden. Reuen ruiken al van heel ver dat je teefje loops is en zei zullen op haar afkomen. Doordat de geur zo sterk is van je teefje willen de reuen vaak ook niet meer luisteren naar hun baasje. Voorkom de situatie waarbij je teefje belaagd wordt door reuen.

Wanneer je teefje op een hondenkleed of in een hondenmand ligt verschoon dit dan regelmatig. Wanneer je teefje veel last heeft van afscheiding kan het prettig zijn een loopsheidbroekje te kopen. Dit kan je teefje aan doen wanneer ze binnenshuis is, hierdoor voorkom je vlekken op vloer en bekleding. Een loopsheidsbroekje kan niet voorkomen dat je teefje ongewenst gedekt wordt!

Loopsheid hond stoppen

Hondeneigenaren kiezen er vaak voor om hun teef te laten steriliseren. Dit heeft een aantal voordelen:

  • geen zwangerschap: na sterilisatie kan de hond niet meer vruchtbaar worden omdat de eierstokken zijn verwijderd;
  • minder kans op melkkliertumoren: als sterilisatie snel na de eerste loopsheid plaatsvindt, verlaagt dit de kans op melkkliertumoren;
  • geen baarmoederontstekingen: doordat de hormonen die de baarmoederontstekingen veroorzaken zijn verdwenen na sterilisatie;
  • geen schijndracht: schijndracht geeft alleen complicaties voor de teef als zij op oudere leeftijd is;
  • minder kans op suikerziekte en acromegalie: deze ziektes worden deels veroorzaakt door het hormoon progesteron, die afneemt na sterilisatie.

Loopsheidsbroekje

Deze broekjes zijn makkelijk in gebruik. In het begin zal je hond het niet altijd even fijn vinden maar over het algemeen wennen ze er snel aan. Wij gebruikten voor de sterelisatie van onze hond de broekjes van Adori. Wel hebben wij bij dit broekje het gat voor haar staart wat groter gemaakt. Omdat die wat klein zijn voor een Fluffy staart. Kijk goed naar welke maat broekje het beste bij jou hond past.

Hondenloopsheids broekje

Conclussie

1e keer loops meestal tussen de 6 en 18 maanden oud

Elke 7 maanden herhaalt de loopsheid zich

Symptomen: Bloedverlies, Geur en extra vaak plassen

Gemiddeld 2 tot 3 weken

Geen zware/moeilijke trainingen

Probeer losloopgebieden te vermijden

Je teefje steriliseren voorkomt loopsheid

Beoordeel dit artikel
[Total: 20 Average: 5]
Hondenauto deken advertentie
Daan Driessen

Daan Driessen

Auteur

Ik ben heel mijn leven al dol geweest op dieren met honden en katten als favoriet. Sinds 2015 is Aika (kruising Akita inu & Alaska Malamute) bij onze familie gekomen. Toen wij Aika kregen kwam ik er al snel achter dat ik veel juiste informatie miste op het internet en er veel tegenstrijdige berichten waren. Met Honden Wereld wil ik hier een verandering inbrengen. Lees jij een artikel waarvan je denkt, dit kan beter. Stuur een mailtje! Ik ben niet perfect en probeer het beste te doen voor de dieren.

Wat andere lezen

Beste Producten in 2023

autodeken hond

2. Beste honden DNA test

Onderzoek uit welke rassen jou hond bestaat. Ook test een DNA test op meer dan 200+ gezondheidsrisico’s.

Aikly Webdesign
Hondenauto deken advertentie
Hondenrassen DNA test