Tandenpoetsen hond

tandenpoetsen hond
Hondenauto deken advertentie

Inhoudsopgave

Tandenpoetsen van je hond in 10 stappen

Het is van belang dat je de tanden van je hond eens in de zoveel tijd een goede poetsbeurt geeft. Zo voorkom je dat er aanslag op de tanden blijft zitten.

Stap één: vind het juiste moment

Poets de tanden van je hond wanneer hij kalm en ontspannen is. Jou doel: een routine instellen. Het is ideaal om te werken aan een dagelijkse poetsbeurt. Maar als hun mond gezond is, kunnen drie dagen per week al een verschil maken. Zonder poetsen kan tandplak zich ophopen, waardoor je hond het risico loopt op een slechte ademhaling en tandvleesproblemen. Het kan ook pijnlijke infecties veroorzaken. Ernstige infecties kunnen zich verspreiden en levensbedreigende aandoeningen veroorzaken.

Stap twee: pak je spullen

Je zult een tandenborstel willen gebruiken die voor honden gemaakt is. De borstelharen zijn zachter en bijzonder schuin. Vingerborstels werken goed bij honden onder de 25 kg. Voor grotere honden kunnen langere handvatten het je gemakkelijker maken. Gebruik zeker ook hondentandpasta. Die is er in hondvriendelijke smaken zoals kip of pindakaas. Gebruik nooit menselijke tandpasta; die bevat ingrediënten die de maag van je hond kunnen schaden.

Stap drie: Neem de houding aan

Zorg dat je op een plek staat waar je hond zich op zijn gemak voelt. Ga niet boven je hond staan, en houd hem niet vast. Probeer in plaats daarvan voor of opzij van hem te knielen of te zitten. Meet het angstniveau van je hond. Als ze van streek lijken, stop dan, en probeer het later nog eens. Het kan zijn dat je in de loop van de tijd moet werken aan het onder de knie krijgen van elk van de volgende stappen.

Tandenpoetsen hond

Stap vier: Maak het tandvlees klaar

Test de bereidheid van je hond om je mond aan te raken door met je vinger langs het bovenste tandvlees en tanden te wrijven. Dit gaat helpen om ze te laten wennen aan het voelen van iets tegen hun tanden. Gebruik de druk van licht. Misschien moet je ze hier in een paar sessies mee op hun gemak stellen voor je verder gaat.

Stap vijf: Test je tandpasta

Doe wat tandpasta op je vingertop. Laat je hond de tandpasta van je vingertop likken, zodat hij kan wennen aan de textuur en de smaak.

Stap zes: Probeer de tandenborstel uit

Als ze gewend zijn de mond te openen en aan te raken, begin je met een tandpasta en een tandenborstel samen. Til de bovenlip op. Terwijl je met een borstel de tanden benadert, zet je de borstelharen schuin tegen de tandvleesrand aan. Door ze in een hoek van 45 graden tegen de tanden te plaatsen, kunnen de borstelharen de tandvleesrand masseren en de plak opruimen.

Stap zeven: Gebruik een cirkelvormige beweging

Borstel in kleine cirkels, waarbij je aan de bovenkant en onderkant van elke kant komt. Er kan wat lichte bloeding optreden als je de borstelharen langs de tandvleeslijn beweegt. Licht bloeden is af en toe OK. Maar voortdurend of hevig bloeden kan betekenen dat je te agressief poetst, of het kan een teken zijn van tandvleesontsteking. Praat met je dierenarts voor advies.

Stap negen: wees gerustgesteld

Houd je stemming rsustig terwijl je de tanden van je hond poetst. Praat tegen ze tijdens je hele dagelijkse poetsbeurt, en vertel ze precies wat je aan het doen bent. Herinner ze eraan wat een brave pup ze zijn door over hun wangen te aaien of hun kop te aaien.

Stap tien: Eindig met de positieve noot

Als je klaar bent met het poetsen van de tanden van je hond, beloon je ze met hun lievelingssnoepje of extra aandacht. Stop altijd als ze allemaal nog plezier hebben. Onthoud ook dat goede gebitsverzorging niet ophoudt bij het poetsen. Bepaalde kluiven en traktaties kunnen ook helpen om de opbouw van tandplak tegen te gaan. En vergeet niet regelmatig een professionele gebitsreiniging te plannen. Praat met je dierenarts over hoe vaak je hond goed is.

Enkele producten die van pas kunnen komen

Beoordeel dit artikel
[Total: 1 Average: 5]
Hondenauto deken advertentie
Daan Driessen

Daan Driessen

Auteur

Ik ben heel mijn leven al dol geweest op dieren met honden en katten als favoriet. Sinds 2015 is Aika (kruising Akita inu & Alaska Malamute) bij onze familie gekomen. Toen wij Aika kregen kwam ik er al snel achter dat ik veel juiste informatie miste op het internet en er veel tegenstrijdige berichten waren. Met Honden Wereld wil ik hier een verandering inbrengen. Lees jij een artikel waarvan je denkt, dit kan beter. Stuur een mailtje! Ik ben niet perfect en probeer het beste te doen voor de dieren.

Wat andere lezen

Beste Producten in 2023

autodeken hond

2. Beste honden DNA test

Onderzoek uit welke rassen jou hond bestaat. Ook test een DNA test op meer dan 200+ gezondheidsrisico’s.

Aikly Webdesign
Hondenauto deken advertentie
Hondenrassen DNA test