Inhoudsopgave
Alles wat je moet weten over hondsdolheid bij honden
Hondsdolheid, ook wel rabiës is een van de ziektes die honden kunnen krijgen. Nu denken veel mensen bij hondsdolheid aan een verkeerd beeld. Je hond veranderd echt niet opeens in een zombie wanneer hij hondsdolheid krijgt. Wel zijn er ernstige symptomen die hun intrede kunnen doen. Om de onduidelijkheid rondom hondsdolheid bij honden voor eens en voor altijd te verhelpen hebben we in dit artikel de belangrijkste informatie voor jou op een rijtje gezet. Dit geeft je een beter beeld van de ziekte en van de risico’s die hiermee gepaard gaan.
Symptomen van hondsdolheid – wat is het precies?
Hondsdolheid is een virus wat voor kan komen bij de hond, al is de kans over het algemeen niet extreem groot. Dit virus staat ook wel bekend als het rabiës virus. Doordat het virus zich al snel door het lichaam van de hond verspreid is de kans klein dat je hond het zal overleven als je niet op tijd weet in te grijpen. Er zijn verschillende symptomen te herkennen bij honden die last hebben van hondsdolheid.
- Je hond is erg moe
Vaak is het eerste teken van hondsdolheid (net als veel andere ziekte) een algemeen moe gevoel. Wanneer je hond zich ongewoon moe voelt kan dit een symptoom zijn van hondsdolheid. Als dit het enige symptoom is dan is de kans echter groot dat er iets anders aan de hand is. Hou het echter wel in de gaten als jouw hond ineens moe is en niet meer uit zijn mand wilt komen.
- Je hond heeft koorts
Een ander symptoom dat kan worden toegeschreven aan hondsdolheid is koorts. Een hoge temperatuur is een van de primaire reacties van het lichaam op een virale infectie. Koorts is niet altijd makkelijk aan te tonen bij de hond, vaak zal dit dan ook bij de huisarts worden gedaan.
- Je hond moet braken
Braken kan een teken zijn dat je hond last heeft van een bepaald virus. Hoewel een brakende hond niet echt een reden op zich is om naar de dierenarts te gaan. Is het voor hondsdolheid wel een van de symptomen die zijn intrede zal doen bij hondsdolheid bij de hond.
- Je hond kwijlt erg veel
Dit is echt het belangrijkste kenmerk van hondsdolheid. Bij schuim op de mond is er vaak sprake van rabiës. Als gevolg van een verlamming van de kaak of keel heeft een hond met hondsdolheid vaak problemen met slikken. Dit kan leiden tot een hoop kwijl of schuim in de mondhoeken. Een ander gevolg van kaak- of keelverlamming is een onvermogen om te eten of te drinken.
- Je hond is erg gevoelig
Honden die lijden aan hondsdolheid zijn vaak erg gevoelig voor een paar verschillende dingen. Dit zijn licht, aanraking en geluid. Dit kan ervoor zorgen dat jouw hond zich terugtrekt naar een donker hoekje. Gevoeligheid voor geluid en aanraking kan moeilijker te onderscheiden zijn, aangezien je hond waarschijnlijk anders reageert op deze dingen. Deze gevoeligheden kunnen zo ernstig worden dat ze resulteren in een aanval.
- Je hond gedraagt zich raar
Als je aan hondsdolheid denkt, is het eerste wat in je opkomt een hond die agressief is en mensen begint te bijten. Dit kan dan ook echt het geval zijn bij deze ziekte. Bij rabiës vertoond je hond vaak eigenaardig gedrag. Hier kan je denken aan agressie, hallucinaties, zelfverminking of aan een gevoel van desoriëntatie. Als je een van deze dingen ziet bij je hond dan is de kans groot dat er iets aan de hand is en is het altijd verstandig de dierenarts te contacten!
Hoe kan je hond rabiës krijgen?
Nu je weet wat het voor ziekte is, is het van belang om te kijken naar de overdracht van het virus. Aangezien dieren met hondsdolheid grote hoeveelheden virus in hun speeksel afscheiden, wordt de ziekte vooral via een beet van een besmet dier aan de hond doorgegeven. Het kan ook worden overgedragen als geïnfecteerd speeksel in contact komt met slijmvliezen of met een open wond. Het risico is het grootst als je hond wordt blootgesteld aan wilde dieren. De meest voorkomende dragers van het hondsdolheidsvirus zijn vleermuizen, wasberen, stinkdieren en vossen. Hoewel je voor stinkdieren en wasberen niet echt bang hoeft te zijn in Nederland komen vleermuizen en vossen nog wel altijd voor. Met name mensen die rond de bosrand wonen moeten goed opletten op hun hond als zij hondsdolheid bij honden willen voorkomen.
Hoe kan hondsdolheid worden voorkomen?
Het belangrijkste wat je kunt doen om rabiës te voorkomen is door je hond vaccinaties te geven. Hier bedoelen we natuurlijk mee dat je hem moet laten inenten door de dierenarts. Dit is niet alleen essentieel voor de preventie, maar het is ook nog eens verplicht. Honden moeten in ons land gevaccineerd worden tegen hondsdolheid bij honden, voornamelijk door het feit dat dus ook mensen besmet kunnen worden. Informeer bij je dierenarts naar het juiste vaccin voor uw hond. Het beste is om je hond al in de eerste drie maanden in te enten. Het vaccineren van uw huisdier beschermt hem niet alleen tegen hondsdolheid, het beschermt hem ook als hij iemand bijt. Honden die mensen hebben gebeten, moeten ten minste 10 dagen worden opgesloten om te zien of ze last hebben van hondsdolheid. Als de vaccinatiegegevens van het dier niet actueel zijn, kan een langdurige quarantaine of zelfs euthanasie verplicht worden gesteld.
Conclusie
Door de informatie uit dit artikel zal je als het goed is een beter beeld hebben gekregen bij hondsdolheid bij honden. Krijgt jouw hond hiermee te maken dan is het dus echt zo dat er vervelende gevolgen aan zitten. Dit is de reden dat wij je echt met klem willen benadrukken dat het inenten van cruciaal belang is. Niet alleen voor de hond zelf, maar ook voor de mensen in de omgeving die besmet kunnen raken met rabiës!