Inenten van je hond

Puppy
Hondenauto deken advertentie

Inhoudsopgave

Inleiding

Het inenten van je hond is heel belangrijk, hoe oud de hond ook is. Pups krijgen al vanaf de geboorte afweerstoffen tegen ziekten binnen via de moedermelk. Wanneer deze afweerstoffen verdwijnen is het belangrijk dat de pup zelf weerstand op kan bouwen.

Inenten hond

De meeste honden en katten in Nederland worden ingeënt volgens een vast schema.

De eerste entingen vinden plaats op 6, 9 en 12 weken. Hierna zal de vaccinatie plaatsvinden op het 1e levensjaar. Daarna zal de hond eens per jaar ingeënt worden. Door dit ieder jaar te herhalen zijn ziektes als hondenziekte, Parvo en hepatitis bij honden vrijwel volledig uitgeroeid.

Toch zijn er nog altijd eigenaren die hun dier nooit laten inenten, met als reden:”hij mankeert toch niks? Dus waarom zou mijn hond ingeënt moeten worden” Dieren die niet ingeënt worden ontspringen vaak jaren de dans. Dit omdat de meeste mensen in de omgeving de hond wel inenten. Echter wanneer de hond de ziekte wel tegenkomt dan gaat het vaak fout. Dit lijd tot hoge dierenarts kosten en kan zelfs lijden tot de dood.

Meest voorkomende ziekte

Kennelhoest

Onder bepaalde omstandigheden is het verplicht om uw hond te laten inenten tegen besmettelijke hondenhoest, ook wel kennelhoest genoemd.

Bijvoorbeeld als u uw hond naar een pension brengt. Ook in andere gevallen kan het verstandig zijn om uw hond tegen besmettelijke hondenhoest te laten inenten.

Vraag uw dierenarts wat het beste is voor uw persoonlijke situatie.

Rabiës(hondsdolheid)

Wanneer je hond mee naar het buitenland gaat zal hij altijd ingeënt moeten worden voor rabiës. Voor de meeste landen moet deze inenting minimaal 3 weken voor je vertrek gedaan worden. De inenting voor rabiës kan vanaf de 3 maanden gegeven worden en is meestal 3 jaar geldig.

Ziekte van Lyme

Sinds enige tijd is er een betrouwbaar vaccin tegen de ziekte van Lyme (borreliose) beschikbaar voor honden. Iedereen heeft wel eens van deze ziekte gehoord. Ook bij mensen komt de ziekte voor, vaak met zeer vervelende en vérstrekkende gevolgen voor de patiënt.

De ziekte kan overigens niet van mens op dier (en omgekeerd) overgebracht worden.
Bij honden die besmet zijn met de Lyme bacterie (Borrelia) zien we als klachten vooral kreupelheid, koorts en sloomheid. In ernstige gevallen kan een ontsteking van de nieren, de hartspier of het zenuwstelsel optreden.

Naast het vaccineren tegen de ziekte van Lyme is het belangrijk de hond regelmatig te controleren op teken.

Wat zijn bijwerkingen van vaccinatie bij uw hond?

Zoals elke medische ingreep kan ook een vaccinatie bijwerkingen hebben. In de pers en op internet doen soms verhalen de ronde over het ‘gevaar’ van vaccineren, met name over ongewenste bijwerkingen. Bijwerkingen na vaccinatie komen zeer zelden voor en het verband tussen vaccinatie en later ontstane ziekten is vaak niet wetenschappelijk bewezen.

De huidige richtlijnen voor dierenartsen zijn er op gericht om zoveel mogelijk honden te vaccineren maar ook om niet zomaar te vaccineren. De risico’s op bijwerkingen wegen niet op tegen de voordelen van het ontwikkelen van bescherming tegen ernstige ziekten.

Doordat er voortdurend nieuwe onderzoeken worden gedaan naar vaccineren en de lengste van de bescherming van een vaccin, wordt het advies soms bijgesteld. In sommige gevallen kan het slim zijn doormiddel van titerbepaling de antistoffen te meten in het bloed van de hond.

Titerbepaling hond

Titeren wordt tegenwoordig steeds vaker gedaan. Bij het titeren kijken ze met een bloedonderzoek naar het bloed van de hond. Uit dit onderzoek kan blijken of een inenting nodig is voor bescherming.

Wanneer de hond zelf niet meer voldoende antistoffen tegen de ziekte in zijn lichaam heeft zal er waarschijnlijk gekozen worden om opnieuw inteenten. Zo wordt voorkomen dat de hond onnodig gevaccineerd wordt. Wel is het goed om in je achterhoofd te houden dat een titerbepaling niet 100% betrouwbaar is.

Bovendien kan met deze methode alleen gekeken worden of het nodig is om te vaccineren tegen hondenziekte, besmettelijke leverziekte en parvo. De inenting tegen de ziekte van Weil moet nog steeds ieder jaar gegeven worden.

Daarnaast is het zo dat een pup niet alleen zelf antistoffen aan gaat maken om een ziekte tegen te houden, maar het lichaam gaat ook cellen voorbereiden om een mogelijke infectie te lijf te gaan. Dit noemen wij cellulaire afweer en is niet te meten.

Kosten inenting voor honden

De kosten van een inenting bestaan vaak uit de kosten van een consult en de kosten van de vaccinatie. Vraag aan uw dierenarts tegen welke ziektes en hoe vaak uw hond ingeënt moet worden. Bij het gebruik van een titerbepaling zijn de kosten vaak hoger dan bij inenten volgens een vast vaccinatieschema.

Wil je dierenartsen vergelijken en kijken welke het beste past bij jou?

Vergelijk dierenartsen hier

Inentingen voor de hond buitenland

Wanneer je je hond mee naar het buitenland wil nemen. Is een geldige rabiës(hondsdolheid)vaccinatie verplicht (minimaal 21 dagen voor vertrek gegeven en maximaal 3 jaar oud. Bij hervaccinatie binnen 3 jaar vervalt de minimale eis van 21 dagen).

Conclusie

 

  • Het is belangrijk de entingen aan je hond te geven
  • Je kan een hond titeren om te kijken hoeveel anti-stoffen er nog aanwezig zijn dit is alleen niet 100% betrouwbaar
  • Voor het buitenland gelden soms andere verplichte entingen. Lees voor meer informatie het artikel: Hond mee op vakantie.
Inentingen
Beoordeel dit artikel
[Total: 0 Average: 0]
Hondenauto deken advertentie
Daan Driessen

Daan Driessen

Auteur

Ik ben heel mijn leven al dol geweest op dieren met honden en katten als favoriet. Sinds 2015 is Aika (kruising Akita inu & Alaska Malamute) bij onze familie gekomen. Toen wij Aika kregen kwam ik er al snel achter dat ik veel juiste informatie miste op het internet en er veel tegenstrijdige berichten waren. Met Honden Wereld wil ik hier een verandering inbrengen. Lees jij een artikel waarvan je denkt, dit kan beter. Stuur een mailtje! Ik ben niet perfect en probeer het beste te doen voor de dieren.

Wat andere lezen

Beste Producten in 2023

autodeken hond

2. Beste honden DNA test

Onderzoek uit welke rassen jou hond bestaat. Ook test een DNA test op meer dan 200+ gezondheidsrisico’s.

Aikly Webdesign
Hondenauto deken advertentie
Hondenrassen DNA test