West Highland White Terrier

West Highland White Terrier
Hondenauto deken advertentie

Inhoudsopgave

Intro

De West Highland White Terrier is niet alleen een hondenras, maar ook de belichaming van zelfvertrouwen. Dit kleine en uiterst schattige hondenras is zelfverzekerd en vrolijk.

Als we het hebben over hoe oud deze schattige honden worden, dan kun je een levensverwachting van ongeveer 12 tot 15 jaar verwachten.

Bovendien hoort dit charmante hondenras bij Schotland: dat ligt vrij dicht bij Ierland, waar een soortgelijk ras gevonden werd; het staat bekend als de soft coated wheaten terrier. Behalve dit kun je de algemene informatie hieronder raadplegen om de algemene basiskennis over het West Highland White Terrier hondenras te verwerven.

Hoeveel kost een West Highland White Terrier

De prijs van een West Highland White Terrier schommelt ergens tussen de €800 en €1350.

West Highland White Terrier

Opmerking: Door Corona is de vraag naar honden flink gestegen. Hierdoor zijn ze zeer moeilijk te vinden en vandaar een stuk duurder dan ‘normaal’. Pas op voor broodfokkers!

Benodigdheden voor je nieuwe hond

Naast de aanschaf van een hond moet je nog een aantal dingen in huis halen. Door deze benodigdheden in huis te halen zal je hond zich sneller thuis voelen bij jou.

Naast de standaard benodigdheden kan je nog een aantal producten in huis halen die het leven met je hond fijner maken.

Algemene informatie

Herkomst:

 • Schotland

Levensverwachting:

 • 12 – 15 jaar

Schofthoogte:

 • 28 Centimeter (Reu)
 • 25 Centimeter (Teef)

Gewicht:

 • 7 tot 10 kg (Reu)
 • 5 tot 7 kg (Teef)

FCI Classificatie:

 • Groep 3 Terriers
 • Trainbaarheid
 • Geschikt voor kleine tuin
 • Kan lange tijd alleen blijven
 • Geschikt als eerste hond
 • Intelligentie
 • Kindvriendelijk
 • Waaksheid
 • Vachtverzorging
 • Energie level
 • Kan met andere katten/honden (met de juiste trainnig)

Disclaimer: Hoewel de hier vermelde kenmerken vaak representatief zijn voor dit ras, zijn honden individuen waar persoonlijkheden en verschijningen kunnen variëren.

Geschiedenis

In dit deel van de blog gaan we het hebben over de geschiedenis van dit hondenras. Laten we dus eens kijken hoe dit ras ontstond. De West Highland White Terrier heeft een verbonden voorgeslacht met verschillende hondenrassen, waaronder Dandie Dinmont, Skye, Schotse, en Cairn Terriers. De West Highland White Terrier werd aanvankelijk gebruikt voor de jacht op vossen in Schotland.

Het werd ook gebruikt om ongedierte-achtige te doden. Bovendien is het moeilijk om het precieze ontstaan van dit ras in de tijd te achterhalen, maar ja, het ras verscheen rond de 17e eeuw, en sindsdien is het er. Er is ook een interessant verhaal in de rasoverlevering van de West Highland White Terrier over zijn kleur.

Zo wordt verteld dat in de 19e eeuw een Britse legeroverste, kolonel Malcolm of Poltalloch genaamd, per ongeluk zijn voskleurige hond doodde tijdens de jacht op een vos. De verslagen kolonel besloot alleen nog witte honden te fokken, en daarom zijn de Highland Terriers wit. Een mythe of verhaal, het blijft interessant, ongeacht de echtheid ervan.

West Highland White Terrier karakter

West Highland White Terriers zijn absoluut aandachteisers en actieve hondenrassen. Dit hondenras wordt ook beschouwd als dapper, brutaal en zelfverzekerd. Bovendien hebben West Highland White Terriers geen temperamentskwesties, en worden ze niet onzeker rond andere dieren.

Bovendien is het een heel vrolijk en opgewekt hondenras, en een west highland terrier kan vreugde vinden in letterlijk de kleinste dingen. Dit betekent hoeft uit te sloven om dit ras gelukkig en tevreden te maken.

Ook al kunnen deze terriers een beetje kattenkwaad uithalen, hun plezierige en schattige persoonlijkheid compenseert dat. Bovendien zijn West Highland White Terriers graag familiehonden, en ze kunnen met iedereen gemakkelijk opschieten.

Het zal niet verkeerd zijn te zeggen dat de West Highland White Terrier een liefhebbend en liefdevol hondenras is. Last but not least begint een West Highland White Terrier zelden een gevecht met andere honden of dieren. Hij geeft echter niet op als anderen ermee beginnen. Vandaar dat hij tenslotte afstamt van de Terriers.

Gezondheidsproblemen bij de West Highland White Terrier

Als je ernaar uitkijkt om in de nabije toekomst een west highland white terrier te adopteren en je bent geïnteresseerd in de veel voorkomende gezondheidsproblemen die bij het ras voorkomen. Dan is deze rubriek iets voor jou, want we hebben alle opvallende hieronder op een rijtje gezet.

 • KCS of Keratoconjunctivitis Sicca
 • Koper toxicose
 • Cataract
 • Ziekte van Legg-Perthes en Craniomandibulaire Osteopathie
 • Globoïde cel leukodystrofie
 • Huidziekte en doofheid
 • Patellaire luxatie

Verzorging van de West Highland White Terrier

Laten we nu eens kijken hoe je als hondenbezitter voor een west highland white terrier moet zorgen.

Voeding

Laten we het eerst eens hebben over de juiste voeding voor een west hoogland witte terriër. Oké, je moet je hoogland terriër dus een evenwichtige en hoogwaardige voeding geven. Om het je gemakkelijk te maken, kun je gewoon in de handel verkrijgbaar voer krijgen dat alle vereiste voedingsstoffen bevat. Ben je echter van plan zelf eten te koken, dan kun je overwegen wat onderzoek te doen naar het dieet en de vereiste voedingsstoffen van dit hondenras.

Vacht

Om de vacht van je witte terriër schoon te houden, moet je hem dagelijks borstelen met een geschikte hondenborstel die speciaal voor dit ras gemaakt is. Controleer bovendien, als je toch bezig bent, of je hond tekenen van ontsteking vertoont.

Ik adviseer dit omdat west highland terriers vatbaar zijn voor dermatitis. Daarom is het nodig te controleren of er tekenen zijn. Denk er bovendien altijd aan om de vacht van je westie in de buurt van de ogen te trimmen om klitten en traanvlekken te voorkomen.

Opleiding

Een ander belangrijk iets is om goed voor je west highland white terrier te zorgen is training. Schrijf jezelf en je maatje in voor een regelmatige gehoorzaamheidstrainingsles. Ga regelmatig naar de trainingsles. Dit zal zowel behulpzaam zijn bij het aanleren van de basismanieren van je hond als je helpen je hond beter onder controle te houden. Bovendien geeft training je ook wat tijd en ruimte om alleen met je harige maatje door te brengen en een band op te bouwen

Tandhygiëne

Net als een vachtverzorgingsroutine heeft je west highland white terrier ook een gebitsverzorgingsroutine nodig om zijn tanden gezond te houden en weg van gaatjes of gebitsproblemen. Zorg er daarom voor dat je een geschikte hondentandenborstel en -tandpasta koopt en poets zijn tanden minstens tweemaal per week.

Oefenen

Een West Highland White Terrier heeft dagelijks een vorm van lichaamsbeweging nodig. Niet iets intens, maar ja, hij vereist op zijn minst een paar wandelingen van 10-20 minuten gezonde lichaamsbeweging. Lichaamsbeweging is krachtig om de westie gezond en actief te houden. Plus, als je je westie niet wat activiteit te doen geeft, zal hij zijn eigen gang gaan, wat voor jou een probleempje kan worden.

Voeding

Streef naar 1,5 tot 2 kopjes droogvoer van hoge kwaliteit per dag, verdeeld over twee maaltijden.

OPMERKING: De kwaliteit van het hondenvoer dat je koopt doet er ook toe – hoe beter het hondenvoer, hoe verder het zal gaan in het voeden van je hond en hoe minder je er van in de voerbak van je hond hoeft te schudden.

Meer informatie over hondenbrokken?

Leuke weetjes over de West Highland White Terrier

 • Highland White Terriers werden we gebruikt voor de jacht, maar nu zijn ze een geweldig, plezierig familiehuisdier.
 • West Highland White Terriers zijn bekend om hun graafvaardigheid, alias de experts in graven.
 • Door hun grootte blijven sommige van de Highland Terriers op kleine plaatsen steken, vanwege hun nieuwsgierige aard om alles te verkennen.
 • West Highland White Terriers zijn dubbelvachtig, wat ze enigszins onderhoudsgevoelig maakt.

Een West Highland White Terrier opvoeden

Een westie opvoeden is geen zware klus, maar het zou wel wat veel onderhoud vergen. Een West Highland White Terrier heeft dus een dubbelgelaagde vacht, wat betekent dat hij meer verzorging en vachtverzorging nodig zal hebben. Bovendien zul je ook goed op de hond moeten letten dat hij niet in kleine plaatsen blijft steken.

Afgezien daarvan kun je een westie in bijna alle soorten ruimten grootbrengen. Ja, je hebt misschien een paar veiligheidsmaatregelen nodig in de beginperiode van de pup, en eventueel ook een hondenbench. Afgezien daarvan zul je veel plezier beleven aan het opvoeden van een westie. Want alles wat hij nodig heeft is wat regelmatige beweging, voedsel van hoge kwaliteit, en een paar belangrijke lessen gehoorzaamheidstraining.

De rasverenigingen

Elk land heeft verenigingen voor verschillende hondenrassen, en er is een vooraanstaande hondenclub voor het West Highland White Terrier hondenras in Nederland, waarover we het hieronder hebben.

West Highland White Terrier Club Nederland

Dit is een in Nederland gevestigde hondenclub die zich inzet voor het welzijn en de foknormen van de West Highland White Terriers. De mensen van deze club zorgen ervoor dat het ras zowel voor de toekomst bewaard blijft als veilig is in het heden. Bovendien heeft de club verschillende individuele leden die hartstochtelijk voor dit hondenras zijn.

Deze club is een geweldige plaats om met elkaar om te gaan en je mening over de West Highland White Terriers te delen. Plus, je maakt hier misschien ook een paar vrienden.

Kinderen en andere dieren

Meestal kan een West Highland White Terrier het heel goed vinden met je kinderen, want dit hondenras is graag in de buurt van mensen, vooral kinderen. Wat de andere dieren betreft, is het hondenras niet van een agressieve soort of onzeker. Hij vertoont dus ook geen enkele vorm van onwelkom gedrag tegenover andere dieren.

Hij kan echter agressie vertonen tegen sommige honden van hetzelfde geslacht, dus je moet je hond goed in gehoorzaamheid trainen om dit effectief aan te pakken. Bovendien spelen de meeste vrouwtjes alfa bij deze hondenrassen, dus je moet er meer moeite voor doen als je een vrouwelijke westie hebt.

Socialiseren vanaf het begin is belangrijk om je westie te laten wennen aan bepaalde omgevingen, geluiden, mensen, en dieren.

Conclusie

West Highland White Terriers zijn een ongelooflijk en plezierig hondenras. Het is een geweldig gezinshuisdier dat zich goed aanpast aan andere dieren en kinderen. Als je meer over dit hondenras in detail wilt weten, dan hoef je alleen maar het bovenstaande artikel te lezen. Want dit artikel brengt je alles over West Highland White Terriers, van basisinformatie tot hoe je voor dit hondenras moet zorgen.

Lees ook ons artikel over de: Irish Soft coated wheaten terrier

Beoordeel dit artikel
[Total: 187 Average: 4.9]
Hondenauto deken advertentie
Daan Driessen

Daan Driessen

Auteur

Ik ben heel mijn leven al dol geweest op dieren met honden en katten als favoriet. Sinds 2015 is Aika (kruising Akita inu & Alaska Malamute) bij onze familie gekomen. Toen wij Aika kregen kwam ik er al snel achter dat ik veel juiste informatie miste op het internet en er veel tegenstrijdige berichten waren. Met Honden Wereld wil ik hier een verandering inbrengen. Lees jij een artikel waarvan je denkt, dit kan beter. Stuur een mailtje! Ik ben niet perfect en probeer het beste te doen voor de dieren.

Wat andere lezen

Beste Producten in 2023

autodeken hond

2. Beste honden DNA test

Onderzoek uit welke rassen jou hond bestaat. Ook test een DNA test op meer dan 200+ gezondheidsrisico’s.

Aikly Webdesign
Hondenauto deken advertentie
Hondenrassen DNA test