Weimarse staande hond

Weimarse staande hond
Hondenauto deken advertentie

Inhoudsopgave

Alles wat je moet weten over de Weimarse staande hond

Honden, je hebt ze in alle mogelijke soorten en maten. Je hebt drukke honden voor mensen met kinderen maar ook rustige honden voor alleenstaanden. Je hebt grote honden, maar ook hele kleintjes. Welke hond wil jij graag in huis hebben? Dit is een belangrijke vraag om te beantwoorden. Een van de meest populaire hondenrassen is nog altijd de Weimarse staande hond. Aangezien niet iedereen bekend is met dit ras hebben we besloten om de belangrijkste informatie hieronder voor je onder elkaar te zetten. Door dit artikel goed door te nemen zal ook jij in staat zijn om een volledig beeld te krijgen bij dit unieke ras!

Algemene informatie

Levensverwachting: 11 – 14 jaar
Herkomst: Duitsland
Lengte: Reu: 62–67 cm Lengte: Teef: 59–63 cm
Gewicht: Reu: 30–40 kg Gewicht: Teef: 25–35 kg
Kleuren: Muisgrijs, Zilvergrijs, Zilver

  • Trainbaarheid
  • Geschikt voor kleine tuin
  • Kan lange tijd alleen blijven
  • Geschikt als eerste hond
  • Intelligentie
  • Kindvriendelijk
  • Waaksheid
  • Vachtverzorging
  • Energie level
  • Kan met andere katten/honden(met de juiste trainnig)

De geschiedenis van de hond

We gaan eerst kijken naar de geschiedenis van dit unieke ras. Dit laat namelijk zien hoe we deze hond eigenlijk zijn gaan gebruiken in ons eigen land. De Weimarse staande hond is een van de oudste bekende hondenrassen van Duitsland. Volgens de Fransen zijn zij echter het land van oorsprong van het ras. Pas toen het fokken in Frankrijk in verval raakte werd het overgenomen door het Duitse hof van Weimar. Wij gaan ervan uit dat het ras zorgvuldig is ontwikkeld door edele beschermheren aan het hof van Weimar. Daar werd hij gebruikt als een allround jachthond die onder andere zorgde  voor het bewaken van de grote herenhuizen. Het was niet mogelijk om als normale burger zomaar een Weimarse staande hond te nemen. Dit was gereserveerd voor eigenaars van adel, dit laat dan ook zien dat het echt een bijzonder ras was in die tijd.

Vandaag de dag is het nog steeds het geval met veel fokkers in Duitsland dat je geen Weimarse staande hond kunt kopen zonder dat je hem traint voor de jacht. Ze willen dus echt het jachtinstinct van de Weimarse staande hond onderhouden en er geen normale huishond van maken. Dit betekent niet dat de Weimarse staande hond geen goede huishond is. Als hij voldoende beweging en mentale uitdaging krijgt (door jachttraining of behendigheid) is het een zeer rustige hond in huis. Dit maakt het dan ook zo’n geschikte optie voor bij jou in huis bij voldoende beweging.

Weimarse staande hond

Het karakter van de Weimarse staande hond

Nu je wat meer weet over de geschiedenis van dit ras is het tijd om te kijken naar het karakter. De typische Weimarse staande hond is vriendelijk, stoer, alert en gehoorzaam. Dit zijn dan ook echt eigenschappen die hem tot een uitstekende metgezel en waakhond maken. Aan de andere kant is hij assertief, slim, rusteloos en eigenzinnig. Dit is een hond die het huishouden zomaar kan domineren als je hem hier de kans voor geeft. Het temperament van de Weimarse staande hond wordt beïnvloed door een aantal factoren. Dit zijn onder andere erfelijkheid, training en socialisatie. Puppy’s met een vrolijk temperament zijn nieuwsgierig en speels, bereid om mensen te benaderen en door hen vastgehouden te worden.

Een jonge Weimarse staande hond opvoeden

De Weimarse staande hond is een hond die vroeg een gehoorzaamheidstraining nodig heeft om geen vervelende hond te worden. Daarom is het altijd verstandig een puppy cursus te volgen. Het is een ongelooflijk intelligente hond die zeer gevoelig is voor beloning met stem en snoepjes. Een goed getrainde Weimarse staande hond is een zeer goede en betrouwbare jachthond. Het is een hond die elke dag een lange wandeling moet maken om actief te blijven. Echter hebben ze ook voldoende mentale uitdaging nodig. Dit is dan ook de reden dat de speciale behendigheidscursussen goed zijn voor de Weimarse staande hond. Het is goed voor de relatie tussen jou en je Weimarse staande hond om samen dingen te doen. De honden vinden het geweldig als dingen voor je kunnen doen.

De juiste verzorging

Een Weimarse staande hond is een van de gemakkelijkste rassen om te verzorgen. Het vuil komt in veel gevallen dan ook echt vanzelf van de vacht af, ideaal als je net een wandeling in het bos achter de rug hebt. Wel is het handig om hem maandelijks te borstelen om de vacht en huid gezond te houden. Om zijn zilverkleurige vacht te laten glanzen kan je hem schoonmaken met zeep. Ook kan je hem in bad stoppen als dit nodig is. Hij rolt met veel plezier in alles wat stinkt, vandaar dat een bad geen overbodige luxe is. Doordat de Weimarse staande hond een zeer actief ras is, is het belangrijk de juiste hondenbrokken te kiezen. Zo krijgt je hond de voedingsstoffen binnen die hij nodig heeft.

De Weimarse staande honden krijgen wel eens te maken met oorontstekingen. Controleer de oren van je Weimarse staande hond dan ook goed en veeg ze uit met een wattenstaafje dat is bevochtigd met een speciaal reinigingsmiddel. Steek nooit wattenstaafjes of iets anders in de gehoorgang. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je zal het zal beschadigen. Je Weimarse staande hond kan een oorontsteking hebben als de binnenkant van het oor slecht ruikt, er rood uitziet of kapot lijkt. Ook kan er sprake zijn van een oorontsteking of als hij vaak met zijn hoofd schudt of aan zijn oor krabt. Als je hier iets van merkt bel dan je dierenarts.

De gezondheid van dit ras

De Weimarse staande honden zijn over het algemeen gezond. Echter zijn ze zoals alle rassen vatbaar voor diverse bekende hondenziektes. Als je een puppy koopt, zoek dan een goede fokker die je de gezondheid verklaring voor beide ouders van je puppy laat zien. Sommige honden krijgen namelijk te maken met heupdysplasie. Di is een aandoening aan het heupgewricht. Het kan één of beide kanten beïnvloeden. Honden met heupdysplasie kunnen lastig krijgen tijdens het lopen. Ook zijn de Weimarse staande honden vatbaar voor onder andere staar. Dit is dan ook de reden dat je de ogen van jouw hond goed moet controleren. Sommige Weimarse staande honden krijgen last van oorontstekingen, echter is dit niet voor alle honden het geval.

Mocht je zeker willen weten dat jouw Weimarse staande hond gezond is dan is het handig om een DNA test te kopen. Middels een speciale DNA test voor honden is het namelijk mogelijk om in kaart te brengen voor welke aandoeningen de hond vatbaar is. mochten er speciale ziektes in de stamboom te vinden zijn dan kan je hier sneller achter komen. Hoewel de fokkers deze testen soms ook al uitvoeren is dit natuurlijk niet altijd het geval. Mocht blijken dat jouw hond vatbaar is voor bepaalde aandoeningen dan kan je ervoor kiezen om een hondenverzekering af te sluiten. Deze verzekering zorgt ervoor dat je de kosten gewoon kunt verhalen op de verzekeraar.

Geschikte hondensport voor dit ras

Zoals we al even kort hebben laten zien is dit ras echt gericht voor de jacht. Dit is dan ook de reden dat dit ras het leuk vindt om aan jachtspellen te doen. Zo vindt deze hond het leuk om achter frisbees  aan te rennen of aan de hondensport canicross mee te doen. Hoewel je hem kunt gebruiken voor de daadwerkelijke jacht is het ook mogelijk om hem op jachttraining te zetten. Tijdens deze sport komt het natuurlijke instinct van de hond naar boven. Dit zorgt ervoor dat hij echt even al zijn energie kwijt kan op een leuke en intensieve manier. 

Weimarse staande hond

Wat kost een Weimarse staande hond

De Weimarse staande hond is een redelijk goedkope hond om te hebben. Voor de Weimarse staande hond ben je vaak tussen de 600 en 1100 euro kwijt per pup. Belangrijk is wel om te vermelden dat de prijs aanzienlijk kan oplopen als je te maken hebt met een zeer unieke stamboom. Door het adellijke verleden zijn er Weimarse staande honden die soms tientallen duizenden euro’s kosten, echter zijn de normale honden over het algemeen niet zo duur.

De Ras verenigingen

In ons land kennen we de Vereniging Weimarse staande hond. Dit is een speciale vereniging die zich inzet voor de belangen van dit ras, dit zal wel duidelijk zijn als je de naam ziet. Om hiervoor te zorgen zet deze club zich onder andere in voor een beter fokbeleid. Ook hebben zij op de site zelf handige informatie voor eigenaars met betrekking tot het ras. Middels deze informatie hopen zij dat de baasjes in staat zijn om nog dichter naar hun hond toe te kunnen groeien. Meer informatie over het fokbeleid kan je hieronder vinden.

De beste fokkers

Indien je ervoor kiest om een Weimarse staande hond te nemen is het noodzakelijk om een goede fokker te zoeken. De reden hiervoor is dat dit ervoor zorgt dat je je geen zorgen meer hoeft te maken over de gezondheid van de hond. Een goede fokker zal je namelijk altijd kunnen voorzien van een DNA test. Welke fokker kan je dan kiezen vraag je je af? De beste fokkers van de Weimarse staande honden zijn aangesloten bij de bovenstaande club. Door te kiezen voor deze fokkers krijg je tenminste een volledig gezonde hond in huis.

Ben jij een erkende fokker en sta je er niet tussen? Neem contact met ons op en we plaatsen je erbij.

Conclusie

De info uit dit artikel heeft je als het goed is een beter beeld gekregen over het ras van de Weimarse staande hond. Het is een intelligent ras wat echt ontzettend leuk is om te hebben in huis.  Doordat je hem goed kunt trainen is het ook nog eens zo dat het een vrij makkelijke hond is om te houden. Mocht je nu toch willen kiezen voor een ander ras dan heb je geluk. Hier op de site kan je naast dit artikel over de Weimarse staande hond namelijk veel meer artikelen vinden die je alles laten zien over de diverse hondenrassen die op de wereld te vinden zijn. Dit maakt het ook voor jou mogelijk om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen over de verscheidenheid aan hondenrassen.

Beoordeel dit artikel
[Total: 40 Average: 5]
Hondenauto deken advertentie
Daan Driessen

Daan Driessen

Auteur

Ik ben heel mijn leven al dol geweest op dieren met honden en katten als favoriet. Sinds 2015 is Aika (kruising Akita inu & Alaska Malamute) bij onze familie gekomen. Toen wij Aika kregen kwam ik er al snel achter dat ik veel juiste informatie miste op het internet en er veel tegenstrijdige berichten waren. Met Honden Wereld wil ik hier een verandering inbrengen. Lees jij een artikel waarvan je denkt, dit kan beter. Stuur een mailtje! Ik ben niet perfect en probeer het beste te doen voor de dieren.

Wat andere lezen

Beste Producten in 2023

autodeken hond

2. Beste honden DNA test

Onderzoek uit welke rassen jou hond bestaat. Ook test een DNA test op meer dan 200+ gezondheidsrisico’s.

Aikly Webdesign
Hondenauto deken advertentie
Hondenrassen DNA test