Wat mogen honden niet eten

Wat mogen honden niet eten
Hondenauto deken advertentie

Inhoudsopgave

Wat mag een hond niet eten?

Hoewel honden over het algemeen worden gezien als alleseter is dit beeld niet helemaal correct. Het is namelijk zo dat er een aantal dingen zijn die een hond echt niet mag eten. Doet hij dit wel dan kan hij flink ziek worden en zelfs komen te overlijden. We hebben hieronder een aantal dingen op een rijtje gezet die je echt nooit aan jouw hond moet geven. Hou dit dus altijd in gedachten als je jouw hond een plezier wilt doen en hem wilt trakteren met wat lekkers!

Wat mogen honden niet eten

Alcohol

Het eerste wat je nooit aan je hond moet geven is alcohol. Alcohol kan niet alleen leiden tot vergiftiging of een gebrek aan coördinatie, maar kan er zelfs voor zorgen dat je hond in een coma terecht komt. Doe het dus niet en geef echt alleen water.

Appelzaden

Het omhulsel van appelzaden is giftig voor een hond. Dit komt door het feit dat het een natuurlijke chemische stof bevat die bij de vertering cyanide vrijgeeft. Dit is echt alleen een probleem als er een grote hoeveelheid wordt gegeten. Maar om het veilig aan te pakken kun je dit zaad dit beter links laten liggen.

Avocado

Avocado’s bevatten persine. Dit is een stof die diarree kan veroorzaken. Het gevaarlijkste deel van een avocado is de pit. Hier zit de stof namelijk het meeste in. Ook kan je hond stikken in de pit. Heeft je hond een avocadopit gegeten dan is het noodzakelijk om zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan!

Snoep

Dit lijkt een no brainer, echter zijn er nog altijd mensen die hun hond snoep geven. Niet alleen bevat snoep suiker, maar er zit ook nog eens xylitol in. Dit zou kunnen zorgen voor een epileptische aanval. Tenzij het speciale hondensnoepjes zijn mag je jouw hond dus geen snoep geven.

Kattenvoer

Kattenvoer bevat eiwitten en vetten die speciaal bedoeld zijn voor de kat. Het eiwit- en vetgehalte in kattenvoer is te hoog voor je hond. Dit maakt het dan ook ongezond voor je hond. Te veel kattenvoer kan leiden tot maagklachten en tot overgewicht.

Chocolade

Chocolade is zeer gevaarlijk voor honden. In chocolade vinden we namelijk theobromine en cafeïne. Deze stoffen kunnen de hartslag versnellen en het zenuwstelsel aantasten. Afhankelijk van het type chocolade, de hoeveelheid die je hond heeft gegeten en het gewicht van je hond zal je hond hier aardig ziek van kunnen worden. Wanneer de hond chocolade heeft gegeten bel altijd de dierenarts!

Gekookte botten

De gekookte botten zijn ook niet goed voor je hond. Hoe kan dit precies? de gekookte botten kunnen eenvoudig versplinteren als je hond erop kauwt. Rauwe (ongekookte) botten zijn veel beter voor je hond. Hou het dan ook echt alleen bij deze botten.

Maïskolf

Hoewel kleine hoeveelheden maïs veilig zijn voor een hond om in te nemen, kan het gevaarlijk zijn om je hond een hele maïskolf te geven. De kolf kan ervoor zorgen dat de darmen van de hond verstopt raken. Ook kan het ervoor zorgen dat je hond ontzettend veel last krijgt van maagklachten.

Knoflook

Knoflook kan in kleine hoeveelheden goed zijn voor de hond, echter kunnen grotere hoeveelheden juist weer heel gevaarlijk zijn. Knoflook is gerelateerd aan uien die giftig zijn voor honden omdat het de rode bloedcellen van de hond doodt. Dit zou bloedarmoede kunnen veroorzaken. Geef je hond dus nooit teveel knoflook.

Druiven & Rozijnen

Druiven en rozijnen kunnen bij honden nierfalen veroorzaken. Zelfs een kleine hoeveelheid kan een hond ziek maken. Braken is een van de eerste dingen waar jouw hond last van krijgt. Vervolgens krijgt hij last van weinig energie. Geef je hond echt nooit druiven, een handjevol kan al grote problemen veroorzaken.

Hop

Dit is een ingrediënt wat je niet zo vaak in huis zal hebben, maar toch is het belangrijk dat je weet dat dit ingrediënt uit bier giftig kan zijn voor je hond. Indien je hond hop heeft gegeten kan hij last krijgen van koorts, een misselijk gevoel en van een verhoogde hartslag.

Multivitamine

Het is niet aan te raden om uw hond een van je vitaminen of supplementen te geven. Menselijke vitaminen bevatten vaak 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid verschillende mineralen. Dit kan een overdosis aan mineralen voor je hond veroorzaken. De gevaarlijkste vitamine zijn de prenatale vitaminen. Deze bevatten een hogere dosis ijzer bevatten, dit is erg slecht voor je hond.

Lever

In kleine hoeveelheden kan de lever in orde zijn, maar vermijd te veel lever voor je hond. De lever bevat nogal wat vitamine A. Dit kan de spieren en botten van je pup aantasten. Orgaanvlees is dus niet bepaald een aanrader voor jouw hond.

Macadamia Noten

Het innemen van kleine hoeveelheden macadamia noten kan dodelijk zijn voor je hond. Symptomen zijn onder andere spasmen, braken, verhoogde temperatuur en zwakke achterpoten. Als je hond chocolade met de macadamianoten heeft gegeten kunnen de symptomen erger zijn. Bel dan ook meteen de dierenarts.

Uien & Bieslook

Het maakt niet uit in welke vorm ze worden gegeven, uien behoren tot de allerergste dingen die je jouw pup kunt geven. Ze bevatten disulfiden en sulfoxiden (thiosulfaat), die beide bloedarmoede kunnen veroorzaken en de rode bloedcellen kunnen beschadigen.

Marihuana

De stoffen uit marihuana zijn giftig voor de hond. Dit betekent dat je jouw hond nooit marihuana moet geven. De ernst van de vergiftiging hangt af van de mate van blootstelling van je hond. Je hond kan last krijgen van zijn prostaat, ook kan hij maagklachten krijgen.

Rauw varkensvlees

Rauw varkensvlees kan de ziekte van Aujeszky bevatten. Deze ziekte is zeer gevaarlijk voor honden en is vaak dodelijk. De ziekte is ongevaarlijk voor mensen.

Conclusie

Je ziet dus wel dat er verschillende dingen zijn die je echt nooit mag geven aan jouw hond. Wil je jouw hond zo gezond mogelijk houden dan is het echt noodzakelijk dat je goed oplet op wat je hem precies geeft. Heeft je hond toch iets gegeten wat niet de bedoeling is? Neem contact op met je dierenarts. Nog veel meer te weten komen over het verzorgen en voeden van jouw hond? Blijf dan zeker even hangen op deze site om ook een kijkje te nemen bij de andere artikelen die hier te vinden zijn!

Beoordeel dit artikel
[Total: 0 Average: 0]
Hondenauto deken advertentie
Daan Driessen

Daan Driessen

Auteur

Ik ben heel mijn leven al dol geweest op dieren met honden en katten als favoriet. Sinds 2015 is Aika (kruising Akita inu & Alaska Malamute) bij onze familie gekomen. Toen wij Aika kregen kwam ik er al snel achter dat ik veel juiste informatie miste op het internet en er veel tegenstrijdige berichten waren. Met Honden Wereld wil ik hier een verandering inbrengen. Lees jij een artikel waarvan je denkt, dit kan beter. Stuur een mailtje! Ik ben niet perfect en probeer het beste te doen voor de dieren.

Wat andere lezen

Beste Producten in 2023

autodeken hond

2. Beste honden DNA test

Onderzoek uit welke rassen jou hond bestaat. Ook test een DNA test op meer dan 200+ gezondheidsrisico’s.

Aikly Webdesign
Hondenauto deken advertentie
Hondenrassen DNA test