Warm weer met je hond

Hondenauto deken advertentie

Inhoudsopgave

Warm weer en je hond

Net als mensen reageren honden allemaal verschillend op warm weer. Waar je op moet letten en wat je kunt doen om te voorkomen dat je hond oververhit raakt lees je hier.

Hond oververhit

Houd goed in de gaten of je hond niet oververhit raakt als het buiten warm is. Honden kunnen hun warmte alleen kwijt via hun voetzolen en door te hijgen. Begint je hond erg te hijgen, te kwijlen of wordt hij sloom, dan kan het zijn dat je hond last heeft van de warmte. Als de lichaamstemperatuur te ver oploopt, kan de hond in coma raken en sterven. Oude honden en honden met zeer korte neuzen lopen meer risico op oververhitting; houd ze goed in de gaten en neem zoveel mogelijk voorzorgsmaatregelen.

Singnalen van oververhitting

 • Heel erg hijgen
 • Veel kwijlen
 • Sloomheid
 • Warm aanvoelen
 • Temperatuur opmenen. Bij temperaturen boven de 40.5 graden neem contact op met de dierenarts!
 • Rode slijmvliezen
 • Buiten bewustzijn raken

 

Oververhitting voorkomen

Zorg voor schaduw en water en voorkom inspanning
 
 • Zorg voor een plek met veel schaduw.Is het buiten warmer dan binnen, houdt dan de hond binnen.
 • Leg een handdoek in plaats van een deken op de bodem van de bench en dan voor de helft zodat de hond ook op de koele ondergrond kan liggen.
 • Laat de hond niet alleen achter in een auto, tent, caravan, bench of aanbouw met plat dak. Deze ruimtes worden heel snel heel warm!
 • Water moet altijd beschikbaar zijn.
 • Ga niet uitgebreid fietsen of wandelen met je hond als het warmer is dan 20°C.
 • Bij warm weer kan je de hond beter heel vroeg of laat op de dag uitlaten. Zo kan je voorkomen dat de hond oververhit raakt.
 

Afkoelen

Houd je hond van zwemmen, laat hem dit dan doen. Houd er wel rekening mee dat je hond niet overal welkom is. Check dit dus van tevoren. Zorg voor een handdoek waar de hond op kan liggen, een parasol of paraplu voor schaduw en vers water. Ook kan je je hond wassen.

Kortere wandeling

Rem je hond op tijd af als hij wil rennen of spelen. Teveel activiteit kan ook leiden tot problemen. Symptomen hiervan zijn sloomheid en braken. De hond kan hieraan ernstige gezondheidsproblemen overhouden of zelfs doodgaan.

Hond in de auto 

In de auto kan de temperatuur flink oplopen. Vermijd ritjes met de auto of koop bij de dierenspeciaalzaak of via internet een mat die je hond helpt om koel te blijven. Laat de hond nooit alleen achter in de auto, ook niet met het raam open of in de schaduw. Ook met het raam open kan de temperatuur in de auto snel stijgen. Bovendien kan de auto sneller in de zon komen te staan dan verwacht.

Tref je een hond aan die oververhit dreigt te raken, bel dan direct de politie en de dierenambulance. Dreigt hulp te laat te komen, sla dan een ruitje in om de hond te bevrijden.

hond in auto stopper

Toch oververhit, wat dan? 

Is je hond oververhit, breng hem dan naar een koele, schaduwrijke plek. Gooi geen water over hem heen. Dek hem op de buikzijde (niet aan de bovenzijde) toe met natte koele lappen, die je iedere vijf minuten ververst. Pas op dat het water niet te koud is; dat kan leiden tot een hartstilstand. Geef de hond kleine slokjes water. Neem zijn temperatuur op en raadpleeg onmiddellijk een dierenarts. 

Conclusie

 • Neem de temperatuur op. Is deze boven de 40,5 graad, neem dan direct contact op met een dierenarts.
 • Verplaats de hond onmiddellijk naar een koele plaats.
 • Is de temperatuur boven de 42 graden, dan moet de hond metéén afkoelen. Scheer indien mogelijk de hals en buik kaal en koel dat met koud water. Alcohol > 70% kan goed gebruikt worden om de voetzooltjes af te koelen.
 • De hersenen hebben het meeste te lijden onder de hoge temperatuur, daarom moet de hals geschoren en gekoeld worden.
 • Is de temperatuur onder de 41,0, dan mag het afkoelen iets voorzichtiger. Afhankelijk van de vacht is het wel verstandig om te scheren, zodat er beter gekoeld kan worden.
 • Neem elke 5 minuten de temperatuur op. Gaat de temperatuur naar beneden, bijv van 41 naar 40 graden, stop dan meteen met koelen, anders krijgt de hond een onder temperatuur.
 • Houd hem de eerste 24 uur goed in de gaten.
hoe warm is het asfalt voor honden
Beoordeel dit artikel
[Total: 0 Average: 0]
Hondenauto deken advertentie
Daan Driessen

Daan Driessen

Auteur

Ik ben heel mijn leven al dol geweest op dieren met honden en katten als favoriet. Sinds 2015 is Aika (kruising Akita inu & Alaska Malamute) bij onze familie gekomen. Toen wij Aika kregen kwam ik er al snel achter dat ik veel juiste informatie miste op het internet en er veel tegenstrijdige berichten waren. Met Honden Wereld wil ik hier een verandering inbrengen. Lees jij een artikel waarvan je denkt, dit kan beter. Stuur een mailtje! Ik ben niet perfect en probeer het beste te doen voor de dieren.

Wat andere lezen

Beste Producten in 2023

autodeken hond

2. Beste honden DNA test

Onderzoek uit welke rassen jou hond bestaat. Ook test een DNA test op meer dan 200+ gezondheidsrisico’s.

Aikly Webdesign
Hondenauto deken advertentie
Hondenrassen DNA test