Volle maan gedrag honden

Hondenauto deken advertentie

Inhoudsopgave

De invloed van de volle maan op jouw hond

Hoewel we bij een volle maan gelijk denken aan weerwolven en andere mystieke dieren is het zo dat de volle maan mogelijk een effect kan hebben op normale dieren. Zo zijn er veel hondenbezitters die aangeven dat hun hond vrij raar doet tijdens de volle man. Van een algemeen angstig gevoelt tot aan overmatig blaffen, er zijn veel honden die reageren op dit natuurlijke fenomeen. Hoe zit dit nu precies?  En wat kan je doen om jouw hond gerust te stellen tijdens volle maan? Om hierachter te komen is het handig om snel verder te lezen, we hebbe hieronder namelijk de belangrijkste informatie voor jou op een rijtje gezet!

volle maan hond gedrag

Volle maanstanden 2022

Volle maan 18 januari 2022
Volle maan 16 februari 2022
Volle maan 18 maart 2022
Volle maan 16 april 2022
Volle maan 16 mei 2022
Volle maan (Supermaan) 14 juni 2022
Volle maan (Supermaan) 13 juli 2022
Volle maan 12 augustus 2022
Volle maan 10 september 2022
Volle maan 9 oktober 2022
Volle maan 8 november 2022
Volle maan 8 december 2022

De geschiedenis – een eeuwenoude mythe

Voordat we kijken naar de kenmerken die je kunt vinden bij jouw hond is het tijd om even terug te gaan in de tijd. Er wordt al honderden jaren gezegd dat honden reageren op volle maan. In feite hebben mensen al eeuwenlang de volle maan gebruikt om een grote verscheidenheid aan vreemde gebeurtenissen te verklaren. Zo dachten ze dat de maan vroeger zorgde voor natuurrampen of andere bijzondere gebeurtenissen die ze toen nog niet echt door hadden. Nu weten we vandaag de dag natuurlijk wel anders. Wel is het zo dat veel mensen denken dat de maan zowel mensen als dieren kan beïnvloeden. Historisch gezien is dit onderwerp relatief belangrijk omdat veel mensen de volle maan associëren met een toename van agressief dierlijk gedrag. Zo zijn er meer hondenbeten tijdens de periode van de volle maan. Tenminste, dat is wat de mensen dachten vroeger.

Echter laat de wetenschap zien dat dit toch niet zo eenvoudig is als je zou denken. Onderzoek en observatie hebben geconcludeerd dat er geen significante correlatie is tussen de volle maan en hondenbeten. Hondenbeten komen de hele maand door willekeurig voor en een volle maan heeft niet meer effect op hondenbeten dan welke andere maanfase dan ook.  Echter is het wel zo dat veel hondeneigenaren uit eigen ervaring verklaring dat hun hond anders is gaan doen tijdens volle maan.  Aangezien veel mensen dit zeggen kun je dit niet zomaar terzijde schuiven als onzin, wellicht zit er een kern van waarheid in.

Het reageren op de volle maan • heeft jouw hond er ook last van?

Hoe zit het nu eigenlijk met de honden in Nederland en met volle maan? Laten we eens kijken naar de kenmerken die jouw hond kan vertonen. We zien dat er ontzettend veel hondenbezitters zijn die zien dat hun hond reageert op een volle maan. Dit vertaald zich onder andere in het feit dat de hond zich anders gedraagt dan normaal. Veel mensen zeggen ook nog eens dat hun hond veel meer blaft van voorheen. Sommige mensen zeggen dat hun hond zelfs ontzettend onrustig wordt tijdens volle baan. Er zijn mensen die stellen dat hun hond zich gedraagt op een manier die echt volledig anders is dan hun persoonlijkheid.  Als je hond over het algemeen kalm en ontspannen is, kan de hond druk worden tijdens volle maan. Als je hond de neiging heeft om hyper en vol energie te zijn, kunnen ze veel vermoeider en relaxter worden als het volle maan is.

Sommige honden kunnen alerter lijken of beginnen te kauwen op dingen die ze normaal gesproken niet zouden doen. Dit zijn nogal fikse symptomen, vandaar dat het dan ook zo raar is om te zien dat dit precies plaatsvindt tijdens volle maan. Het bijzondere is namelijk dat er geen duidelijk oorzaak is aan te merken voor deze verschijning, hier is de wetenschap nog niet over uit. Het is bijna alleen maar speculatie en observatie van hondenbezitters die het gedrag van hun hond in de loop van de maand in kaart hebben gebracht. Zij kijken naar deze gedragsveranderingen gedurende de periode dat de aarde een volle maan beleeft. Er is weinig tot geen bewijs van hoe de volle maan het gedrag van honden beïnvloedt en welke tekenen er aanwezig zijn als er een volle maan is.

Hoe kan het dat de volle maan zo’n invloed heeft

Hoewel de wetenschap het niet officieel heeft bevestigd of ontkracht heeft de volle maan toch echt een bepaald effect op het gedrag van huisdieren. Veel mensen vragen zich af hoe dit dan precies kan. Er zijn een aantal theorieën over de vraag waarom huisdieren soms zo raar doen tijdens deze fase van de maan. De meest voor de hand liggende theorie is dat huisdiereigenaren meer tijd buiten doorbrengen met hun huisdier in deze tijden waarin het licht van de maan op zijn hoogtepunt is. Echter zal er ondanks het licht van de maan nog steeds sprake zijn van de nacht. Dit maakt het voor jouw hond lastig om onderscheid te maken tussen dag en nacht. Dit kan hem een beetje van streek maken. Andere mensen denken dat het een spirituele of mystieke betekenis heeft, al is dit natuurlijk onmogelijk om te bewezen.

Als het gedrag van jouw hond verandert met de volle maan dan is er niet echt reden om bezorgd te worden over je hond. Als de symptomen ernstig zijn, kan je dierenarts anti-angstmedicatie voorschrijven. Dankzij deze medicatie kan je hond zonder zorgen de volle maan periode doorkomen. Je moet altijd extra voorzichtig zijn als je in de avonduren tijd met je huisdier buiten doorbrengt. Je moet je hond altijd uitrusten met een reflecterende halsband of een halsbandflitser om het makkelijker te maken voor chauffeurs om hem te zien. Ook moet je altijd het telefoonnummer en adres van de dichtstbijzijnde dierenarts bij de hand hebben voor het geval er een ongeluk gebeurt. Je kunt nu eenmaal niet goed genoeg voorbereid zijn.

Meer kans op ongevallen tijdens volle maan

Een grootschalig onderzoek uit 2007 door Colorado State University College of Veterinary Medicine and Biomedical Sciences toonde aan dat er  veel meer ongevallen plaatsvinden tijdens volle maan. Deze studie was bedoeld om te zien of er een verband bestond tussen de bezoeken aan de spoedeisende hulp van dierenartsen en de toename van ongevallen tijdens de periode van volle maand. De onderzoekers hebben geprobeerd om in kaart te hoe het eigenlijk zit. Ze ontdekten dat er een 28% hogere kans was dat honden de spoeddierenkliniek bezochten tijdens volle maan. Dit ging niet alleen om algemeen klachten, maar ook om geestelijke klachten bij de hond. Echter hebben we hierboven al wel vermeld dat het niet helemaal duidelijk is of er een verband bestaat of niet.

Kun je jouw hond trainen?

Over het algemeen zal er bij de meeste honden geen sprake zijn van agressie tijdens volle maan. Echter is het dus wel mogelijk dat jouw hond zich een beetje vreemd gedraagt in verhouding tot normaal.  Het kan zijn dat je vindt dat jouw hond vaker blaft en huilt dan normaal. Is dit aan de orde dan kan je door middel van trainingscommando’s zoals “rustig” of “niet blaffen” jouw hond gerust stellen. Je kunt dit doen door snoepjes te gebruiken om ze te helpen leren wanneer ze stil moeten zijn. Maakt je hond herrie roep dan het commando en beloon hem wanneer je hond luistert. Je hond zal aanleren dat hij stil moet zijn. Herhaal dit proces elke keer als ze beginnen te blaffen. Als jouw hond zich ongemakkelijk of onrustig lijkt te voelen tijdens de volle maan kun je wat vaker spelen. Dit zorgt ervoor dat je hond moe zal zijn aan het einde van de dag.

Door de informatie uit dit artikel weet je beter wat er precies komt kijken bij volle maan voor jou als hondenbezitter. Het is echt een raar fenomeen waar nog geen oorzaak voor gevonden is. De kans is dan ook gewoon aanwezig dat jouw hond nergens last van heeft. mocht jouw hond hier nu wel last van hebben dan ben je dankzij onze handige tips in staat om jouw hond door de volle maan periode heen te loodsen. Zo kan je ervoor zorgen dat jouw hond hier zo min mogelijk nadeel aan ondervindt.

 

Beoordeel dit artikel
[Total: 191 Average: 5]
Hondenauto deken advertentie
Daan Driessen

Daan Driessen

Auteur

Ik ben heel mijn leven al dol geweest op dieren met honden en katten als favoriet. Sinds 2015 is Aika (kruising Akita inu & Alaska Malamute) bij onze familie gekomen. Toen wij Aika kregen kwam ik er al snel achter dat ik veel juiste informatie miste op het internet en er veel tegenstrijdige berichten waren. Met Honden Wereld wil ik hier een verandering inbrengen. Lees jij een artikel waarvan je denkt, dit kan beter. Stuur een mailtje! Ik ben niet perfect en probeer het beste te doen voor de dieren.

Wat andere lezen

Beste Producten in 2023

autodeken hond

2. Beste honden DNA test

Onderzoek uit welke rassen jou hond bestaat. Ook test een DNA test op meer dan 200+ gezondheidsrisico’s.

Aikly Webdesign
Hondenauto deken advertentie
Hondenrassen DNA test