Tips om uw hond te leren zwemmen

Hond leren zwemmen
Hondenauto deken advertentie

Inhoudsopgave

Je hond leren zwemmen

Het is belangrijk om je hond te leren zwemmen. Niet iedere pup kan uit zichzelf zwemmen! Help hem nu met de juiste stappen om het te leren, zodat jullie samen een leven lang plezier kunnen hebben. En je hond makkelijk kan afkoelen in de zomer.

Waarom zou je tijd besteden om je hond te leren zwemmen?

In de Nederland verdrinken elk jaar best veel honden. Het merendeel van deze tragedies gebeurt wanneer honden vast komen te zitten in een zwembad en niet in staat zijn te ontsnappen. Dieren, net als mensen, worden het na een tijdje beu om in het water rond te spetteren. Daardoor is je hond leren zwemmen een van de belangrijkste vaardigheden die hij kan leren.

Behalve veiligheid heeft het je hond leren van het water te houden terwijl hij jong is nog verschillende voordelen. Zwemmen kan een veilige oefening zijn voor honden die lijden aan artritis, gewrichts- of wervelkolomproblemen, of die te zwaar zijn. In deze gevallen verlicht water de druk op de gewrichten, waardoor de pijn vermindert en ze tegelijk calorieën kunnen verbranden.

Zwemmen is ook een geweldige manier voor honden om overtollige energie te verbranden. Zwemmen is zo’n uitstekende vorm van lichaamsbeweging dat eigenaars van prestatiehonden (die meedoen aan behendigheid, flyball, schapendrijven, honden frisbee, speuren, en gehoorzaamheid) het vaak gebruiken om hun honden in topconditie te houden.

Is je hond geïnteresseerd in zwemmen?

Zwemmen is plezierig voor veel honden, maar andere hebben er een hekel aan hun pootjes nat te maken. Bovendien zijn sommige rassen van nature niet geschikt voor watersport.

Bulldogs, met hun korte nek en grote borstkas, hebben vaak moeite om hun kop boven water te houden. Zelfs Retrievers en Spaniels hebben wat oefening nodig om hun “honden flippers” te perfectioneren.

Dus, hoe weet je of je hond een geboren zwemmer is? Als hij alleen op een vlot in het water wil komen, is dat een rode vlag…

Eigenlijk is er een eenvoudige manier om te bepalen of zwemmen tot de aangeboren vermogens van je hond behoort. Zet je puppy in het water. Als hij alleen met zijn voorpoten peddelt en zijn pootjes uit het water brengt, klotsend tegen het oppervlak, heeft hij wat hulp nodig om te leren zwemmen. Met jouw hulp zal je pup leren zijn achterpoten en staart te gebruiken om zichzelf drijvende te houden.

Hond leren zwemmen

Tips om je hond te leren zwemmen

Als het erom gaat je hond te leren zwemmen, kunnen een paar eenvoudige regels leiden tot prettige en fijne manier van leren zwemmen.

 • Laat je hond NOOIT, maar dan ook NOOIT zonder toezicht in de buurt van (dieper) water!
 • Plaats een zwembadhek of een veiligheidsalarm, en zorg ervoor dat je hond zich bewust is van de plaats van de trap of helling. Om je hond te helpen zich te oriënteren, plaats je een grote verticale markering, zoals een plant of een vlag, in de buurt van de treden of helling.
 • Leer je hond de treden te vinden door hem voorzichtig in het water te zetten met zijn voeten op de bovenste trede en “stappen” te zeggen terwijl hij zijn voeten onder zich krijgt. Zet hem dan een eindje verderop en laat hem naar de treden zwemmen, waarbij je de afstand geleidelijk opvoert.
 • Houd de lessen kort – niet langer dan tien minuten – en in het ondiepe gedeelte. Honden kunnen niet watertrappelen zoals mensen en zullen snel moe worden omdat ze niet met hun voeten op de bodem kunnen rusten.
 • Honden moeten gewend raken aan het dragen van een reddingsvest, zodat ze in geval van nood niet in paniek raken. Geef je hond ruim de tijd om te leren hoe hij zijn reddingsvest moet gebruiken, zodat hij zich op zijn gemak voelt als hij het in het water draagt.
 • Houd je hond tijdens de lessen onder controle door een riem of lange lijn te gebruiken die aan zijn hondenzwemvest bevestigd is.
 • Vaccineer je hond tegen Giardia, dat braken en diarree kan veroorzaken en op jou kan worden overgedragen als je in meren of andere natuurlijke watermassa’s zwemt.
 • Vermijd gebieden met sterke stromingen, en ook vaar- en visgebieden waar de kans op onderwatergevaren groter is. Houd een oogje in het zeil voor in het water verborgen stronken of rotsen waarop je hond bij het springen kan landen.
 • Vermijd zwemmen in water dat hoger is dan je hoofd. Een bange hond zou kunnen proberen “aan boord te klimmen” en je onder te duwen.
 • Honden kunnen ook verbranden, vooral rond de neus en de oren, dus raadpleeg je dierenarts over zonnebrand voor huisdieren en zorg dat je hond veel tijd in de schaduw doorbrengt.
 • Voedsel blijft langer in de maag van je hond dan in die van jou. Om een opgeblazen gevoel te voorkomen, wacht je na het eten voor je gaat zwemmen.
 • Ken eerste hulp voor huisdieren en oefen die regelmatig.
 • Houd de contactgegevens van de dichtstbijzijnde dierenarts voor noodgevallen bij de hand – voor het geval dat!

Het 4 stappenplan

Begin langzaam

Je wilt slechte ervaringen vermijden als je je hond leert zwemmen. Controleer of het water niet te koud is, en gooi of duw je hond er nooit in. Verleid hem in plaats daarvan met een waterspeeltje of een traktatie. Veel honden beginnen graag in als ze de bodem kunnen voelen.

Toen wij onze hond gingen leren om te zwemmen vond ze het eng als haar poten de grond niet meer raakten. Dit is iets waar ze even aan moeten wennen vaak. Wat bij ons goed heeft geholpen is om met je hond het water in te gaan. Als je beide in het water bent laat je duidelijk aan je hond merken dat je haar ondersteunt.

Neem regelmatig pauzes

Sommige honden zijn dol op het water en kunnen er niet genoeg van krijgen. Als de ademhaling van je hond moeizaam wordt of zijn achterwerk in het water begint door te zakken, is het tijd om hem eruit te laten en te rusten.

Heb er plezier in je hond te leren zwemmen

Hoewel honden ons over het algemeen graag een plezier willen doen, kun je goed zien of je hond het echt naar zijn zin heeft in het water. Niet elke sport is geschikt voor elke persoon of hond! Misschien vindt hij het heerlijk om in het kinderbadje te liggen. Maar niet in een grote vijver te zwemmen. 

Extra watersporten

Er zijn nog veel meer leuke activiteiten die je met je hond kunt doen als hij eenmaal weet hoe die makkelijk kan blijven drijven. Zo vinden sommige honden het prachtig om mee te gaan kanoën, kajakken, peddelboarden, varen, apporteerwedstrijden houden, en zelfs teamzwemmen.

Hond leren zwemmen
Beoordeel dit artikel
[Total: 71 Average: 5]
Hondenauto deken advertentie
Daan Driessen

Daan Driessen

Auteur

Ik ben heel mijn leven al dol geweest op dieren met honden en katten als favoriet. Sinds 2015 is Aika (kruising Akita inu & Alaska Malamute) bij onze familie gekomen. Toen wij Aika kregen kwam ik er al snel achter dat ik veel juiste informatie miste op het internet en er veel tegenstrijdige berichten waren. Met Honden Wereld wil ik hier een verandering inbrengen. Lees jij een artikel waarvan je denkt, dit kan beter. Stuur een mailtje! Ik ben niet perfect en probeer het beste te doen voor de dieren.

Wat andere lezen

Beste Producten in 2023

autodeken hond

2. Beste honden DNA test

Onderzoek uit welke rassen jou hond bestaat. Ook test een DNA test op meer dan 200+ gezondheidsrisico’s.

Aikly Webdesign
Hondenauto deken advertentie
Hondenrassen DNA test