Tibetaanse mastiff

Tibetaanse mastiff
Hondenauto deken advertentie

Inhoudsopgave

Algemene informatie

Levensverwachting: 12 tot 15 jaar
Herkomst: Tibet, Nepal, Himalaya
Lengste: Reu 66 – 76 cm, Teef 61 – 71 cm
Gewicht: Reu 45 – 73 kg, Teef 34 – 54 kg
Kleuren: Zwart, Black & Tan, Bruin, Red Gold, Brown Tan. Blauwgrijs

  • Trainbaarheid
  • Geschikt voor kleine tuin
  • Kan lange tijd alleen blijven
  • Geschikt als eerste hond
  • Intelligentie
  • Kindvriendelijk
  • Waaksheid
  • Vachtverzorging
  • Energie level
  • Kan met andere honden/katten (met de juiste training)

Alles wat je moet weten over de Tibetaanse mastiff

De kans is groot dat jij op zoek bent naar een nieuwe hond voor in huis, je bent namelijk niet voor niets op zoek naar meer informatie over het Tibetaanse mastiff ras. Dit is een bijzonder ras wat bekend staat om hun dikke vacht. Het is dan ook niet zo raar dat er zoveel mensen nadenken over de vraag of deze hond bij ze past. Om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen omtrent de Tibetaanse mastiff is het verstandig om dit artikel even goed door te nemen. We hebben namelijk alles op een rijtje gezet wat je moet weten over de Tibetaanse mastiff. Dankzij deze handige informatie zal je niet meer zo snel voor verrassingen komen te staan.

Geschiedenis van de hond

De Tibetaanse Mastiff komt uit Tibet, hoe kan het ook anders. Zoals zoveel rassen heeft hij weinig gedocumenteerde geschiedenis van voor het einde van de 19e eeuw. Echter is de kans groot dat dit ras al echt ontzettend lang bestaat. De verhalen gaan dat de honden zo’n 5.000 jaar geleden in Tibet zijn ontstaan. Er zijn twee soorten Tibet Mastiff honden. Je hebt de Do-Khy die leefden in dorpen of reisden met nomadische herders en functioneerden als kudde beschermers. Maar je hebt ok de grotere Tsang-Khyi. Zij waren beschermers voor de Tibetaanse boeddhistische monniken.

In 1847 werd de eerste hond uit Tibet geïmporteerd naar Engeland en gegeven aan koningin Victoria als een geschenk van Lord Hardinge. Over de jaren heen zijn er meer honden naar Engeland gebracht. Van hieruit is de populariteit dan ook pas echt gestegen. In 1873 werd de Engelse Kennel Club opgericht en werd de Tibetaanse Mastiff officieel in het stamboek opgenomen als de Tibetaanse Mastiff. De Tibetaanse Mastiffs werden vervolgens geïmporteerd naar andere landen. Dit heeft ervoor gezorgd dat we dit hondenras ook in ons land zijn gaan terugzien.

Het Tibetaanse mastiff karakter

Het woord “uitdagend” is echt toepasselijk voor dit onafhankelijke ras. Hij is intelligent en heeft een sterk gevoel voor zichzelf. Deze hond verwacht dan ook dat hij als gelijke wordt behandeld. Het is niet echt een huisdier. Hij wil zijn mensen een plezier doen, maar hij heeft ook zijn eigen dingen om te doen en moet vaak herinnerd worden aan wat hem gevraagd wordt te doen. De Tibetaanse Mastiff is een trouwe familiebewaker die zijn werk serieus neemt en afstandelijk of terughoudend is ten opzichte van vreemden vroegtijdige socialisatie is dan ook noodzakelijk om te voorkomen dat hij territoriaal agressief wordt. Het is een goed idee om hem in te schrijven in een speciale cursus voor honden. Door regelmatig bezoekers uit te nodigen en hem mee te nemen naar drukke parken zal je ervoor zorgen dat jouw hond zich meer op zijn gemak voelt met vreemden.

Tibetaanse mastiff

Een jonge Tibetaanse mastiff opvoeden

Als je nog nooit een hond hebt gehad dan raden wij je niet aan om te kiezen voor de Tibetaanse mastiff. Het is namelijk echt zo dat deze honden niet bepaald eenvoudig te trainen zijn. Tibetaanse Mastiffs reageren niet goed op de traditionele gehoorzaamheidstraining. Ze zijn zeer intelligent, leren snel en hebben geen behoefte om te herhalen wat ze al weten. Ze zullen doen wat hun eigenaren van hen vragen als ze hun oordeel respecteren en vertrouwen. Over het algemeen is het ras niet gedreven door voedsel. Ze zijn dan ook best lastig om te trainen. Ze staan berucht om hun onberispelijke prestaties in de klas en het volledig negeren van alle commando’s als ze weer thuis zijn.

Tibetaanse Mastiffs hebben dagelijks gematigde beweging nodig. Dit hoeft echter niet in de vorm van een georganiseerde activiteit. Tibetaanse Mastiffs richten zich liever op werk gerelateerde taken. Hier kan je denken aan het patrouilleren van hun territorium of aan het achtervolgen van een frisbee. Ze zijn actiever in koeler weer. Ook hebben ze de neiging om energie te sparen tot het nodig is. Ze vertonen slechts korte uitbarstingen van energie en hebben dan ook een vrij groot gebrek aan uithoudingsvermogen. Wees je hier dus echt van bewust als je ervoor kiest om dit ras in huis te halen.

De verzorging van de hond

Tibetaanse Mastiffs zijn voorzien van een dubbele vacht. Ze hebben een zware vacht aan de onderkant van het lichaam en een dikke bovenlaag. Ze hebben een onderhoudsarme vacht die gedurende het grootste deel van het jaar een minimale verzorging vereist. Een wekelijkse borstelbeurt met een goede kam of een lange speldenborstel om oppervlaktevuil te verwijderen en een speciale kam om de klitten te verwijderen is eigenlijk alles wat je nodig hebt. Tibetaanse Mastiffs verliezen haren uit hun vacht, echter vindt de ontharing maar één keer per jaar plaats. Dit is de periode in het late voorjaar of de zomer. Gedurende deze tijd kan je het beste een ontharingsmiddel gebruiken. Volgens de ras standaard moeten Tibetaanse Mastiffs op een natuurlijke manier worden schoongemaakt. Het is dus niet nodig om met shampoo aan de haal te gaan voor deze hondensoort. Over het algemeen is het dus een makkelijke hond om te onderhouden.

De gezondheid van dit ras

Tibetaanse Mastiffs zijn over het algemeen gezond. Echter kunnen ze net als andere honden last krijgen van bepaalde gezondheidsklachten. Hoewel niet alle Tibetaanse Mastiffs ziek worden is het wel zo dat er veel honden last krijgen van heupdysplasie. Dit is een erfelijke aandoening waarbij het dijbeen niet goed in het heupgewricht past en uiteindelijk kreupelheid of artritis veroorzaakt. Honden met heupdysplasie mogen niet worden gefokt. Heupdysplasie is erfelijk, maar het kan verergerd worden door omgevingsfactoren zoals een snelle groei van een calorierijk dieet of verwondingen die ontstaan door het springen of vallen op gladde vloeren. Wanneer je kiest voor een betrouwbare fokker zal je je hier dus geen zorgen over hoeven te maken.

Mocht je een hond uit het asiel hebben gehaald dan kan het handig zijn om een DNA test voor honden te kopen. Door middel van deze test ben je namelijk in staat om precies te zien welke aandoeningen er in de familie van de hond te vinden zijn. Mocht je hond vatbaar zijn voor bepaalde aandoeningen dan is het mogelijk om een hondenverzekering af te sluiten. Door middel van deze verzekering weet je zeker dat je niet meer alle kosten zelf op je hoeft te nemen.

De kosten voor de Tibetaanse mastiff

Voor de Tibetaanse mastiff betaal je tussen de 4500 een 7000 euro. Het is dan ook echt een van de duurdere hondenrassen die je maar kunt vinden. Dit komt voornamelijk door het feit dat het een hond is met een van de mooiste vachten. De prijs kan nog hoger zijn als je op zoek bent naar een Tibetaanse mastiff met een zeer bijzondere stamboom. Het goedkoopste is natuurlijk om er een uit het asiel te halen. Echter is de kans klein dat je de Tibetaanse mastiff in het asiel zult vinden, voornamelijk door het feit dat het dus zo’n dure hond is om te nemen voor in huis.

De ras verenigingen

Veel honden hebben een eigen vereniging die zich inzet voor de belangen van dat specifieke ras. Dit is dan ook niet anders met de Tibetaanse mastiff. We kennen in ons land de speciale Tibetaanse mastiff Club Nederland. Deze club is er voor alle mensen die een dergelijke hond in huis hebben. Middels deze vereniging is het onder andere mogelijk om bepaalde cursussen te volgen. Ook is het een verenging die zich inzet voor een beter fokbeleid. Hieruit vloeit voort dat je speciale fokkers kunt vinden met deze site.

De beste fokkers

Iedereen die graag een Tibetaanse mastiff in huis willen nemen zouden altijd op zoek moeten gaan naar een goede fokker. Hier is een belangrijke reden voor te geven. Dit is namelijk dat een fokker met een goede reputatie geen honden aanbiedt die last kunnen krijgen van een bepaalde aandoening. Dit zorgt ervoor dat je een hond kunt kopen die voor een lange tijd gezond zal blijven. Daarnaast wil je zeker weten dat je te maken hebt met een zo zuiver mogelijk ras

Ben jij een erkende fokker en sta je er niet tussen? Neem contact met ons op en we plaatsen je erbij.

Conclussie

Door de informatie uit dit artikel weet je al een stuk meer over de Tibetaanse mastiff. Dankzij deze informatie kan je dan ook voor jezelf nagaan of dit een hond is die past bij wat je zoekt voor in huis. Het is een bijzondere hondensoort die echt dicht naar jou als baasje toe weet te groeien. Mocht je overigens nog veel meer te weten willen komen over de verschillende soorten hondenrassen die je kunt kiezen voor in huis dan heb je geluk. Hier op de site zijn er namelijk nog veel meer handige artikelen te vinden die je zeker even door zou moeten lezen. Voor je het weet kom je uit bij de hondensoort die echt bij je past.

Beoordeel dit artikel
[Total: 0 Average: 0]
Hondenauto deken advertentie
Daan Driessen

Daan Driessen

Auteur

Ik ben heel mijn leven al dol geweest op dieren met honden en katten als favoriet. Sinds 2015 is Aika (kruising Akita inu & Alaska Malamute) bij onze familie gekomen. Toen wij Aika kregen kwam ik er al snel achter dat ik veel juiste informatie miste op het internet en er veel tegenstrijdige berichten waren. Met Honden Wereld wil ik hier een verandering inbrengen. Lees jij een artikel waarvan je denkt, dit kan beter. Stuur een mailtje! Ik ben niet perfect en probeer het beste te doen voor de dieren.

Wat andere lezen

Beste Producten in 2023

autodeken hond

2. Beste honden DNA test

Onderzoek uit welke rassen jou hond bestaat. Ook test een DNA test op meer dan 200+ gezondheidsrisico’s.

Aikly Webdesign
Hondenauto deken advertentie
Hondenrassen DNA test