Temperatuur opnemen hond

Inleiding

Het opnemen van de temperatuur van uw hond kan soms als lastig ervaren worden. Toch is het met een duidelijke uitleg niet moeilijk.

Normale omstandigheden

De normaaltemperatuur voor een hond ligt tussen de 38 en de 39 graden. Hogere waarden zien we na fikse inspanning, maar ook bij ziekten zoals infecties. Lagere waarden waarden zien we nogal eens bij ernstig hartfalen, bloedarmoede, shock etc.

Bij zowel hogere als lagere waarden is het verstandig contact op te nemen met een dierenarts. Bij temperaturen boven de 40 graden is het verstandig direct contact op te nemen.

Wanneer u de temperatuur wilt meten is het goed een digitale thermometer te gebruiken. De normale thermometer voor thuisgebruik voldoet uitstekend (wel goed schoonmaken!).

Hoe neem je de temperatuur op?

In tegenstelling tot bij de mens kunnen bij huisdieren geen oorthermometers gebruikt worden.

De enige juiste manier om de temperatuur van uw hond op te nemen is rectaal met een digitale thermometer. Belangrijk is wel om de thermometer diep genoeg in te brengen voor een betrouwbare meting.

Tips

  1. Staand of liggend op de zij is het gemakkelijkste inbrengen
  2. Een druppeltje olie of wat vaseline maakt het inbrengen wat minder gevoelig
  3. Met een hand kunt u de staart wat omhoog brengen met de andere kunt u de thermometer inbrengen
  4. Het is belangrijk dat u de thermometer voldoende diep inbrengt, minstens 2 cm.
  5. Oorthemometers zoals tegenwoordig voor de mens gebruikt worden voldoen niet, deze leveren bij onze huisdieren onbetrouwbare waarden op.

Beoordeel dit artikel
[Total: 0 Average: 0]
Naar Buiten 2021Naar Buiten 2021

Wat andere lezen

BoekenBoeken