Tamaskan

Tamaskan
Hondenauto deken advertentie

Inhoudsopgave

Alles wat je moet weten over het hondenras Tamaskan

Iedereen die op zoek is naar een hond zal na moeten denken over het ras wat hij of zij kiest. Er zijn echt ontzettend veel rassen om voor te gaan. Een van de rassen die erg populair zijn onder de mensen die houden van honden met een ruige uitstraling is het Tamaskan ras. Met dit ras heb je namelijk een hond die bijna op een wolf lijkt. Aangezien er nog altijd een hoop onduidelijkheid bestaat over de Tamaskan hebben we hieronder alles wat je moet weten over dit ras op een rijtje gezet.

Algemene informatie

Levensverwachting: 12 – 15 jaar
Lengte: Mannelijk: 64–84 cm Lengte: Vrouwelijk: 61 –71cm
Gewicht: Mannelijk: 29–43 kg Gewicht: Vrouwelijk: 25–39 kg

  • Trainbaarheid
  • Geschikt voor kleine tuin
  • Kan lange tijd alleen blijven
  • Geschikt als eerste hond
  • Intelligentie
  • Kindvriendelijk
  • Waaksheid
  • Vachtverzorging
  • Energie level
  • Kan met andere katten/honden(met de juiste trainnig)

De geschiedenis van het ras

Laten we eerst eens kijken naar de geschiedenis van het ras van de Tamaskan. De Tamaskan hond is een vrij nieuw ras. Dit ras is pas in de jaren tachtig van de vorige eeuw te vinden. De oorsprong van het ras kan worden herleid tot een groep van vijf Husky-achtige honden die werden geïmporteerd in de Verenigde Staten in de jaren 1980. Deze honden werden gekruist met Siberische Huskies, Alaska Malamutes, en Duitse Herders om een nieuw ras te creëren dat zou lijken op wolf. Het ras werd vervolgens geëxporteerd naar Finland voor het verder fokken van het ras. Het eerste resultaat was de Utonagan hond. Echter denken sommigen dat een verdere kruising van dit ras met de Tsjecho-Slowaakse Wolfhond pas echt heeft gezorgd voor de Tamaskan zoals we die vandaag de dag kennen.

Karakter van de hond

Uiteraard is ook het karakter van de hond ontzettend belangrijk om op te letten. Ondanks zijn wilde uiterlijk is de Tamaskan hond eigenlijk een heel lief ras. Ze zijn erg aanhankelijk, en doen het goed als gezelschapsdieren voor gezinnen of alleenstaanden. Ze raken erg gehecht aan hun eigenaar en vormen een zeer sterke band met hun familie. Tamaskans zullen het niet tolereren om voor lange tijd alleen gelaten te worden. Ze zijn gevoelig voor het ontwikkelen van verlatingsangst. Naast het feit dat ze erg toegewijd zijn aan hun naaste mensen, zijn deze honden ook erg vriendelijk en hebben ze over het algemeen een extraverte persoonlijkheid. Al met al is het veilig om te zeggen dat dit ras graag in de buurt van mensen is en dat ze over het algemeen goed kunnen opschieten met kinderen.

Een jonge Tamaskan opvoeden

Het is noodzakelijk om jouw hond goed op te voeden als je ervoor wilt zorgen dat hij wel een beetje luistert naar wat je hem opdraagt. Omdat de Tamaskan hond een zeer intelligent ras is, reageren deze honden over het algemeen goed op de training die ze krijgen als puppy. Vroegtijdige socialisatie en training is essentieel voor dit ras om zijn energie onder controle te houden. Deze honden ontwikkelen soms een los karakter waardoor ze niet zo goed luisteren. Het is daarom van belang om al te trainen als ze een puppy zijn en om duidelijk te laten zien wie de baas is.

Nieuwe hondeneigenaren zullen dit met dit ras toch net even iets teveel werk vinden. Dit maakt het niet het beste ras om te overwegen als je geen ervaring hebt met het opvoeden van een hond. Geduld en doorzettingsvermogen zullen van cruciaal belang zijn om een Tamaskan met succes te trainen. Echter niet alle hondeneigenaren zijn opgewassen tegen deze taak. Het is niet gemakkelijk, maar het is het zeker waard.

De verzorging van de hond

Het verzorgen van een hond als de Tamaskan is niet zo makkelijk als je zou denken, er komt namelijk aardig wat werk bij kijken. Dan doelen we voornamelijk op het dieet van deze hond. Omdat de Tamaskan-hond zo’n energierijk hondenras is, hebben deze honden hondenvoer nodig dat zowel qua voedingsstoffen als qua calorieën dicht is. Kies dus voor voer van hoge kwaliteit brokken voor de Tamaskan om hem zo goed mogelijk te onderhouden. Daarnaast moet je brokken kiezen die geschikt zijn voor de leeftijd van je huisdier (puppy, volwassene of senior). De behoeften van je pup zullen veranderen naarmate hij oude wordt. Het is dus erg belangrijk om voeding te kiezen die geschikt is voor de specifieke levensfase van uw hond.

Als je je ooit zorgen maakt over het soort dieet voor jouw hond, is het altijd verstandig om met uw dierenarts te overleggen. Hoewel hondenvoerfabrikanten wel informatie bieden zijn het nog steeds richtlijnen die niet echt vast staan. Alle honden zijn verschillend en alleen je dierenarts is gekwalificeerd om de specifieke voedingsbehoeften van je hond te bepalen. Dus bespreek altijd met je dierenarts voordat je zomaar iets aanpast in het dieet.

Tamaskan

De gezondheid van dit ras

Omdat de Tamaskan een vrij nieuw ras is, is er niet zo heel veel bekend over zijn gezondheid of over veel voorkomende gezondheidsproblemen. Echter, deze hybride is gefokt uit verschillende rassen die bekend staan om hun goede gezondheid. Je kunt dus verwachten dat de Tamaskan hond ook redelijk gezond is. Er zijn echter een paar aandoeningen waar dit ras gevoelig voor kan zijn. Dit zijn onder andere cryptorchidisme, epilepsie, heupdysplasie(Hd) en degeneratieve myelopathie. Zoals altijd is het belangrijk om regelmatig langs te gaan bij de dierenarts (vooral als de hond ouder wordt) om ervoor te zorgen dat eventuele gezondheidsproblemen zo vroeg mogelijk worden opgespoord. Deze honden honden hebben een vrij lange levensverwachting in vergelijking met andere honden van deze grootte. De gemiddelde levensverwachting voor het ras is 14 tot 15 jaar.

Wat kost een Tamaskan

Aangezien de Tamaskan Hond slechts door enkele ras verenigingen wordt erkend is het erg moeilijk om een pup te kopen. Niet alleen dat, maar door het strenge proces dat fokkers moeten doorlopen om aan de ras standaard te voldoen, worden er slechts enkele nesten per jaar gefokt. Indien je het lukt om een puppy te vinden dan zal je toch snel moeten denken aan een prijs van rond de 2000 euro per hond. Er is een screeningsproces en er moet een aanmeldingsformulier worden ingevuld om op de wachtlijst te worden geplaatst. Als er geen beschikbare puppy’s van fokkers in Nederland zijn kun je proberen contact op te nemen met internationale fokkers om eventueel een pup over te laten brengen. Een dierentransportbedrijf is niet goedkoop, voor het transport kan je ook al snel denken aan zo’n 1000 euro.

Dan zijn er nog de medische kosten die je kunt verwachten. Het meest bekende gezondheidsprobleem waar ongeveer 10% van de Tamaskan Honden aan lijdt is cryptorchidisme. Dit is een aandoening die voorkomt bij mannetjes waarbij de testikels niet afdalen. Meestal is slechts één testikel zichtbaar, terwijl de andere testikel verborgen blijft in de buik. Chirurgie is nodig om de onbedekte testikel te verwijderen, dit is niet goedkoop. Het goede nieuws is dat veel fokkers de chirurgische kosten zullen betalen als je kiest voor een puppy. Het redden van een Tamaskan Hond uit een asiel is ook een optie. Hier zal je moeten denken aan een prijs van een paar honderd euro. Echter zijn deze honden zeer zelden beschikbaar bij het asiel, mensen doen ze nu eenmaal niet snel weg.

De ras verenigingen

Met een bijzonder ras als de Tamaskan is het mogelijk om je aan te sluiten bij een rasvereniging. Het is op dit moment mogelijk om lid te worden van de Nederlandse Tamaskan Club (NTC). Deze vereniging is opgericht in mei 2013. De NTC heeft als doel het ras de Tamaskan in stand te houden en te verbeteren. Ook legt de vereniging de focus op het verzorgen van het ras. Zo komt deze ras vereniging bijvoorbeeld met tips en tricks die handig zijn voor het verzorgen van je hond.

Bekende fokkers

Er zijn maar een beperkt aantal fokkers te vinden in ons land voor dit hondenras. De fokkers in ons land zijn aangesloten bij de Tamaskan Club van hierboven. Het voordeel van deze aansluiting is dat zij zich houden aan het opgestelde fokreglement. Dit maakt het een verstandige keuze om voor te gaan. Je kunt deze fokkers herkennen aan het logo van het NTC op de voorpagina. Ook kan je een overzicht vinden op de site van de Tamaskan Club voor het kiezen van een goede fokker.

Tamaskan kennel Solskin

Ben jij een erkende fokker en sta je er niet tussen? Neem contact met ons op en we plaatsen je erbij.

Conclusie

Door de informatie uit dit artikel heb je als het goed is een veel beter beeld gekregen over het ras van de Tamaskan. Het is echt een uniek ras wat voornamelijk bedoeld is voor de mensen die het niet erg vinden om veel tijd te spenderen aan het trainen en die al eerder een hond hebben opgevoed. Mocht je nu toch voor een ander ras kiezen dan raden wij je zeker aan om hier op de site even te blijven hangen. Er zijn namelijk nog veel meer artikelen te vinden die je alles laten zien wat je over een bepaald soort hondenras zou moeten weten. Door je goed in te lezen krijg je altijd weer een zo volledig mogelijk beeld over het ras wat je voor ogen hebt. Voor je het weet kom je uit bij het hondenras wat past bij wat je zoekt.

Welke hondenrassen je misschien ook interessant vindt:

Als je van de Tamaskan houdt, vind je deze rassen misschien ook wel leuk:

Beoordeel dit artikel
[Total: 184 Average: 4.8]
Hondenauto deken advertentie
Daan Driessen

Daan Driessen

Auteur

Ik ben heel mijn leven al dol geweest op dieren met honden en katten als favoriet. Sinds 2015 is Aika (kruising Akita inu & Alaska Malamute) bij onze familie gekomen. Toen wij Aika kregen kwam ik er al snel achter dat ik veel juiste informatie miste op het internet en er veel tegenstrijdige berichten waren. Met Honden Wereld wil ik hier een verandering inbrengen. Lees jij een artikel waarvan je denkt, dit kan beter. Stuur een mailtje! Ik ben niet perfect en probeer het beste te doen voor de dieren.

Wat andere lezen

Beste Producten in 2023

autodeken hond

2. Beste honden DNA test

Onderzoek uit welke rassen jou hond bestaat. Ook test een DNA test op meer dan 200+ gezondheidsrisico’s.

Aikly Webdesign
Hondenauto deken advertentie
Hondenrassen DNA test