Staffordshire-bull terrier

staffordshire-bull terrier
Hondenauto deken advertentie

Inhoudsopgave

Alles wat je wil weten over de Staffordshire Bull Terrier

De Staffordshire-bull terrier werd in het 19de-eeuwse Groot-Brittannië ontwikkeld om een kleine, snelle vechthond te zijn, maar die tijd is al lang voorbij. Het huidige Staffordshire Bull Terrier hondenras is een prachtige metgezel die bekend staat om zijn dapperheid, intelligentie, en liefde voor kinderen.

Staffordshire Bull Terriers doen het, ondanks hun aanhankelijke en speelse aard, het best bij ervaren huisouders die ze al vroeg kunnen socialiseren en consequente training kunnen volhouden. Voldoe aan de eisen van het ras, en je hebt een trouw, aanbiddelijk lid van de familie.

Wat kost een Staffordshire Bull Terrier

De Staffordshire Bull Terrier met stamboom kost tussen de €800 en €1600.

Benodigdheden voor je nieuwe hond

Naast de aanschaf van een hond moet je nog een aantal dingen in huis halen. Door deze benodigdheden in huis te halen zal je hond zich sneller thuis voelen bij jou.

Naast de standaard benodigdheden kan je nog een aantal producten in huis halen die het leven met je hond fijner maken.

Algemene informatie

Levensverwachting

12 - 14 jaar

Herkomst

Engeland

Hoogte

30 - 45 cm

Gewicht

11 - 20 kg

 • Trainbaarheid
 • Geschikt voor kleine tuin
 • Kan lange tijd alleen blijven
 • Geschikt als eerste hond
 • Intelligentie
 • Kindvriendelijk (Geen hele jonge kinderen)
 • Waaksheid
 • Vachtverzorging
 • Energie level
 • Kan met andere katten/honden (met de juiste trainnig)

Geschiedenis van de Staffordshire Bull Terrier

De Staffordshire Bull Terrier, American Staffordshire Terrier, American Pit Bull Terrier, en Bull Terrier hebben allemaal de Bulldog als gemeenschappelijke voorouder. Hij werd in het begin van de negentiende eeuw ontwikkeld om kleiner en sneller te zijn in de vechtring en tegelijk zacht en vriendelijk te blijven voor mensen. Hij ontstond waarschijnlijk door een Bulldog te kruisen met een voorouder van een Manchester Terrier. De kruising resulteerde uiteindelijk in de Staffordshire Bull Terrier die we vandaag zien.

In 1835 werd in Engeland de eerste Staffordshire Bull Terrier Club opgericht, en kort daarna werd een rasstandaard geschreven.

In de Verenigde Staten werd de Staffordshire Bull Terrier vooral als gezinskameraad gebruikt, en het ras werd pas in 1975 door de American Kennel Club erkend.

Staffordshire Bull Terrier beschrijving

Met zijn sterke, gespierde lichaam, intense blik, en bevelende houding kan de Staffordshire Bull Terrier een intimiderende hond zijn. Veel mensen voelen zich tot het ras aangetrokken omdat het een stoere hond lijkt te zijn, maar ze zijn verbaasd te horen dat de Stafford een gevoelige en liefdevolle metgezel is die liever speelt dan stoer is. Hij ziet het leven als een vreugdevol avontuur dat ten volle beleefd moet worden.

Staffordshire Bull Terriers zijn populair door hun kleine tot middelmatige grootte, korte, gemakkelijk te onderhouden vacht, en dynamische maar zachtaardige persoonlijkheid. Hij lijkt op andere Terrier rassen, zoals American Staffordshire Terriers en American Pit Bull Terriers, met zijn korte, brede kop en gespierde lichaam, maar hij is een ras op zichzelf, met duidelijke fysieke kenmerken die hem onderscheiden, zoals grootte en oorvorm.

De Stafford staat bekend om zijn vriendelijkheid en betrouwbaarheid. Zijn grootste verlangen is tijd doorbrengen met zijn mensen, of dat nu is op de bank luieren en voetbal kijken, boodschappen doen in de auto, wandelen, of meedoen aan activiteiten als behendigheid, flyball, gehoorzaamheid, en therapie werk. Deze atletische en energieke hond zal elke dag een stevige wandeling nodig hebben, en ook veel aandacht tijdens rustmomenten. Hij houdt er niet van alleen gelaten te worden. Staffordshire Bull Terriers mogen buiten of thuis niet voor langere tijd alleen gelaten worden zonder menselijk gezelschap.

De Stafford wordt bewonderd om zijn geduld en liefde voor kinderen, hoewel het vanzelfsprekend is dat geen enkele hond ooit alleen gelaten moet worden met jonge kinderen of dat van hem verwacht wordt dat hij als babysitter fungeert. Hij is niet altijd vriendelijk tegen honden die hij niet kent, een overblijfsel van zijn oorsprong als vechtras, waardoor hij agressief moest zijn tegen andere honden, terwijl hij zachtaardig moest blijven tegen menselijke verzorgers.

De Stafford is een van de beste hondengezellen voor iemand die zijn gevoelige aard begrijpt en geduldig, stevig leiderschap kan bieden.

Karakter van een staffordshire-bull terrier

Een degelijke Stafford is nooit schuw of snauwerig, zelfs als ze nog maar een paar weken oud zijn. Hij is energiek en enthousiast in alles wat hij doet, en hij is altijd alert, ook als hij slaapt. Het temperament van dit ras wordt beschreven als stoer, moedig, vasthoudend (lees: koppig), en nieuwsgierig. Hij is een goede verzorger van zijn gezin vanwege zijn menslievende persoonlijkheid, maar hij is minder geneigd beschermend te zijn tegenover eigendommen. Maar omdat hij zo attent en geïnteresseerd is in mensen, zal hij je altijd waarschuwen voor de aanwezigheid van ongewenste bezoekers.

Een verscheidenheid van factoren beïnvloedt het temperament, waaronder erfelijkheid, training, en socialisatie. Puppy’s met een goed temperament zijn nieuwsgierig en speels, gretig om mensen te benaderen en door hen vastgehouden te worden. Kies de pup in het midden van de roedel, niet degene die zijn nestgenoten afstoot of zich in de hoek verstopt. Ontmoet altijd minstens een van de ouders – meestal is de moeder degene die beschikbaar is – om je ervan te overtuigen dat ze aangename persoonlijkheden hebben waar je je prettig bij voelt. Ook een ontmoeting met broers en zussen of andere familieleden van de ouders is gunstig om te bepalen hoe een pup zal zijn als hij opgroeit.

Een Staffordshire Bull Terrier heeft, net als elke andere hond, vroege socialisatie – blootstelling aan een verscheidenheid van mensen, bezienswaardigheden, geluiden, en ervaringen – nodig als hij jong is, en dat moet zijn hele leven doorgaan. Socialisatie zorgt ervoor dat je Stafford puppy zich ontwikkelt tot een welgevormde hond. Hem inschrijven bij de puppy cursus is een prima plek om te beginnen. Regelmatig gasten uitnodigen, en hem meenemen naar drukke parken, winkels die honden toelaten, en op ontspannen wandelingen om buren te ontmoeten, zal hem helpen zijn sociale vaardigheden te verbeteren.

Staffordshire Bull Terrier verzorging

Zolang hij dagelijks beweging krijgt, is de Staffordshire Bull Terrier een uitstekende gezelschapshond. Hij moet binnen leven en toegang hebben tot een veilig omheinde binnenplaats. Staffords zijn, zoals alle terriers, gravers, dus omheiningen moeten versterkt worden door ze in beton in te graven of door kippengaas onderaan te begraven om ontsnappingen te voorkomen. Dit ras is niet geschikt voor ondergrondse elektronische omheiningen. Als een Stafford een andere hond zijn territorium ziet naderen, zal hij de schok negeren, en het ontbreken van een stevige barrière geeft andere honden de mogelijkheid het erf op te komen, wat tot een ernstig gevecht kan leiden.

Het korte gezicht van de Staffordshire Bull Terrier maakt hem ongeschikt om langer dan een paar minuten buiten door te brengen in een heet of vochtig klimaat, en hij moet altijd toegang hebben tot schaduw en vers drinkwater. Sommige Staffords spelen graag in water en zullen het op prijs stellen een kinderbadje of hondenzwembad te hebben om in te relaxen op warme dagen, maar anderen blijven liever droog. Staffords zijn geen goede zwemmers, dus neem voorzorgsmaatregelen om te voorkomen dat ze in een zwembad vallen.

Aan de bewegingsbehoefte van de Stafford kan voldaan worden door twee of drie wandelingen van een half uur tot een uur of speelmomenten per dag. Train zijn geest of vermaak hem met leuke activiteiten.

Begin met het trainen van je Staffordshire Bull Terrier pup op de dag dat je hem thuisbrengt. Hij is intelligent en leert snel, maar hij kan ook impulsief en koppig zijn. Vergeet strenge, formele gehoorzaamheidstraining. Om de sterkste band met je Stafford te ontwikkelen, moet je geduldig en consequent zijn. In plaats van hem te straffen voor overtredingen, zoek je naar gedragingen die je kunt belonen. Harde correcties kunnen een negatieve invloed hebben op het gevoel van eigenwaarde en de persoonlijkheid van de hond. Regelmatige training en sociale interactie zullen helpen ervoor te zorgen dat jullie gelukkig samen leven. Een Stafford die zich verveelt of eenzaam is, is destructief in zijn pogingen om zichzelf te vermaken.

Een Stafford is meestal geen blaffer, maar hij is wel erg luidruchtig. Dit ras zal je vermaken met zijn gesnuif, gesnurk, gegrom en gekreun, en ook met zijn zangstem, die beschreven wordt als een jodel.

Huistraining gaat de Stafford vanzelf af als je consequent bent en je aan een schema houdt. Benchtraining helpt bij dit proces door te voorkomen dat je pup op ongepaste voorwerpen kauwt of op een andere manier kattenkwaad uithaalt als je niet aanwezig bent om toezicht te houden. Een honden bench biedt hem ook een veilig toevluchtsoord om zich in terug te trekken als hij zich overweldigd of moe voelt. Gebruik een bench nooit als strafmiddel.

Training aan de lijn is ook essentieel, vooral omdat je Stafford ondanks zijn kleine gestalte een sterke trekker zal zijn. Goede lijnmanieren zijn van kritiek belang voor de gezondheid van je spieren, je geluk, en de veiligheid van je Stafford. Laat hem nooit zonder toezicht achter in gebieden waar hij onbekende honden of andere dieren kan tegenkomen. Hij heeft een sterke prooidrift en zal je achtervolgen als je hem niet in bedwang houdt.

Dit ras vereist vroege en frequente socialisatie, vooral als je wilt dat je hond vriendelijk is voor andere dieren. Puppy cursussen zijn een prima plek om te beginnen, maar daar hoeft het niet bij te blijven. Bezoek zoveel mogelijk hondvriendelijke winkels, parken en evenementen als je kunt.

Je Stafford zal een prachtig gezinslid zijn dat je onvoorwaardelijk beschermt en liefhebt met de juiste training, consequentheid en socialisatie.

Voeding

1 + 5/8 tot 2 kopjes hondenvoer van hoge kwaliteit per dag, verdeeld over twee maaltijden, is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

De hoeveelheid voedsel die je volwassen hond opneemt wordt bepaald door zijn grootte, leeftijd, lichaamsbouw, stofwisseling, en activiteitsniveau. Honden zijn, net als mensen, individuen die niet dezelfde hoeveelheid voedsel nodig hebben. Het spreekt bijna vanzelf dat een hond die erg actief is meer nodig zal hebben dan een hond die een bankzitter is. De kwaliteit van het hondenvoer dat je koopt is ook belangrijk; hoe beter het hondenvoer, hoe verder het zal gaan in de richting van het voeden van je hond en hoe minder je ervan in de voerbak van je hond hoeft te schudden.

Meer over voer lees je hier:

 • Beste puppybrokken
 • Beste hondenbrokken

In plaats van steeds voer te laten staan, houd je je hond in goede conditie door zijn voer af te meten en hem tweemaal per dag te voeren.

Verzorging en vachtkleur

De vacht van de Staffordshire Bull Terrier is kort en glad, en ligt dicht op de huid. Hij is verkrijgbaar in rood, fawn, wit, zwart, of blauw, of een van deze kleuren gecombineerd met wit, en ook gestroomd of gestroomd gecombineerd met wit.

De vacht van de Stafford verhaart eenmaal per jaar, en het haarverlies is het hele jaar door minimaal. Vuil borstelt gemakkelijk weg, en de vacht droogt snel na een bad. Borstel hem eenmaal per week om dood of los haar te verwijderen. Baden alleen als het nodig is. Omdat dit ras een geringe geur heeft, hoeft hij niet regelmatig in bad.

Gebitsverzorging en nagelverzorging zijn twee andere verzorgingsvereisten. Poets de tanden van je Stafford minstens tweemaal per week om de tandsteenophoping en de bacteriën die ermee gepaard gaan te verwijderen. Elke dag verdient de voorkeur. Zijn nagels moet hij een of twee keer per maand laten knippen, of als dat nodig is. De nagels zijn te lang als je ze op de vloer kunt horen klikken. Korte nagels houden de pootjes in goede conditie en voorkomen dat ze in het tapijt verstrikt raken en het scheuren.

Controleer de oren een keer per week om te zien of er geen vuil, roodheid of ontsteking is. Maak de oren zo nodig schoon met een watje en een door de fokker of dierenarts van je hond aanbevolen reinigingsmiddel. Veeg rond de buitenrand van de gehoorgang, maar ga niet dieper dan de eerste knokkel van je vinger.

Als je Staffordshire Bull Terrier een puppy is, begin je hem eraan te wennen dat hij geborsteld en onderzocht wordt. Behandel regelmatig zijn pootjes (honden zijn gevoelig voor hun pootjes) en inspecteer zijn mond en oren. Maak van het verzorgen een plezierige ervaring vol lof en beloningen, en je legt de basis voor gemakkelijke dierenartsonderzoeken en andere handelingen als hij volwassen is.

Kinderen en andere dieren

De Stafford is geschikt voor gezinnen met kinderen, maar ondanks zijn bekende geduld en zachtaardigheid moet hij altijd onder toezicht staan in aanwezigheid van peuters of jonge kinderen. Hij kan onstuimig zijn en per ongeluk kleine kinderen omver lopen.

Leer kinderen altijd hoe ze honden moeten benaderen en aanraken, en houd altijd toezicht op interacties tussen honden en kleine kinderen om te voorkomen dat een van de partijen naar elkaar gaat happen, bijten, of aan oren of staart trekken. Leer je kind om nooit een slapende of etende hond te benaderen, en nooit te proberen het eten van de hond te pakken. Een hond mag nooit alleen gelaten worden met een kind.

Wanneer ze naast andere honden en katten opgroeien, kunnen sommige Staffords het goed met elkaar vinden. Als volwassen dieren kunnen ze meer aanpassingsperiode nodig hebben voor ze het gezelschap van een andere hond verwelkomen. Kies een hond van het andere geslacht om een zo goed mogelijke relatie te verzekeren. Introduceer elkaar op een neutrale plaats, weg van je huis.

Conclussie

We hopen dat jij nu een duidelijk beeld hebt gekregen over de Staffordshire-bull terrier. Het is een mooi en waaks ras dat gericht is op zijn baasjes.

Beoordeel dit artikel
[Total: 92 Average: 5]
Hondenauto deken advertentie
Daan Driessen

Daan Driessen

Auteur

Ik ben heel mijn leven al dol geweest op dieren met honden en katten als favoriet. Sinds 2015 is Aika (kruising Akita inu & Alaska Malamute) bij onze familie gekomen. Toen wij Aika kregen kwam ik er al snel achter dat ik veel juiste informatie miste op het internet en er veel tegenstrijdige berichten waren. Met Honden Wereld wil ik hier een verandering inbrengen. Lees jij een artikel waarvan je denkt, dit kan beter. Stuur een mailtje! Ik ben niet perfect en probeer het beste te doen voor de dieren.

Wat andere lezen

Beste Producten in 2023

autodeken hond

2. Beste honden DNA test

Onderzoek uit welke rassen jou hond bestaat. Ook test een DNA test op meer dan 200+ gezondheidsrisico’s.

Aikly Webdesign
Hondenauto deken advertentie
Hondenrassen DNA test