Spaanse Waterhond

spaanse waterhond
Hondenauto deken advertentie

Inhoudsopgave

Intro

Je zult misschien verbaasd zijn te horen wat de voorouderlijke taak van dit schattige krulharige hondenras was, als je bedenkt hoe lief de Spaanse waterhond eruit ziet. Ze werden eerst gebruikt om wilde vogels te apporteren en later om een grote groep schapen te hoeden voor herders.

Dit uit Spanje afkomstige hondenras wordt vooral gebruikt als herdershond en bewaker. Ze zijn ook een uitstekende keuze voor het apporteren van voorwerpen uit het water. Deze gids is geperfectioneerd om elk detail dat er over een Spaanse waterhond te weten valt vast uit te leggen.

Hoeveel kost een Spaanse waterhond

De prijs zit ergens tussen de €1500 en €2400.

spaanse waterhond

Opmerking: Door Corona is de vraag naar honden flink gestegen. Hierdoor zijn ze zeer moeilijk te vinden en vandaar een stuk duurder dan ‘normaal’. Pas op voor broodfokkers!

Benodigdheden voor je nieuwe hond

Naast de aanschaf van een hond moet je nog een aantal dingen in huis halen. Door deze benodigdheden in huis te halen zal je hond zich sneller thuis voelen bij jou.

Naast de standaard benodigdheden kan je nog een aantal producten in huis halen die het leven met je hond fijner maken.

Algemene informatie

Herkomst:

 • Spanje

Levensverwachting:

 • 10 – 14 jaar

Schofthoogte:

 • 42 – 52 Centimeter (Reu)
 • 38 – 48 Centimeter (Teef)

Gewicht:

 • 18 – 22 kg (Reu)
 • 14 – 18 kg (Teef)

FCI Classificatie:

 • Groep 8 Retrievers
 • Trainbaarheid
 • Geschikt voor kleine tuin
 • Kan lange tijd alleen blijven
 • Geschikt als eerste hond
 • Intelligentie
 • Kindvriendelijk
 • Waaksheid
 • Vachtverzorging
 • Energie level
 • Kan met andere katten/honden (met de juiste trainnig)

Disclaimer: Hoewel de hier vermelde kenmerken vaak representatief zijn voor dit ras, zijn honden individuen waar persoonlijkheden en verschijningen kunnen variëren.

Geschiedenis

De geschiedenis van een Spaanse waterhond is inderdaad een interessante reis terug in de tijd. Ze kwamen vroeger voor op het Iberisch Schiereiland en zijn terug te voeren op Andalusië, een prachtige streek met heuvels aan de zuidkust van Spanje.

Het is dus volkomen logisch dat een van de beste retriever rassen teruggebonden is aan een mooie kuststrook, en hun liefde voor water lijkt hierdoor logisch. Een theorie suggereert dat de oorsprong van deze honden niet uitsluitend Andalusisch was, maar gebracht werd door de Moren die in die tijd over Andulazië heersten, vandaar van Noord-Afrikaanse afkomst.

In Andalusië heten deze honden al eeuwenlang Turkse honden en worden ze gebruikt als herdershonden. Oorspronkelijk hadden drie verschillende streken van Spanje verschillende fenotypen van hetzelfde ras, waarbij de verschillen zaten in de spierverhouding en de haartextuur.

Verder blijft de geschiedenis van deze honden even helder als het water waar ze zo dol op zijn! Nu we weten hoe de Spaanse waterhond door de geschiedenis heeft gewandeld, laten we je meenemen in de persoonlijkheid van deze mooie gekrulde vrienden! Hier zijn enkele opvallende kenmerken van Spaanse waterhonden.

Spaanse waterhond karakter

Spaanse waterhonden hebben enkele opvallende persoonlijkheidskenmerken die je hart warm doen fladderen. Ze staan bekend om hun intelligentie die een enorme rol speelt bij het zijn van actieve waterhonden voor vissers. Dit betekent dat als je een Spaanse waterhond bezit, je hun geest moet richten op allerlei productieve taken. Ze kunnen ondeugend worden om hun tijdelijke verveling te onderdrukken.

Dit ras staat ook bekend om zijn ijver en aanhankelijkheid. Een Spaanse waterhond is erg betrokken bij het behagen van zijn eigenaar en houdt er niet van te lang ver van zijn baasje weg te zijn. Ze zijn geweldig als knuffelmaatjes, dus wees bereid om een paar uur van je dag aan het spelen met je hond te besteden en hun bruine ogen te zien schitteren van liefde voor jou!

Hun loyaliteit, genegenheid en intelligentie samen maken ze tot een gemakkelijk trainbaar ras. Ze leren commando’s heel snel en veroorzaken meestal geen problemen. Hun gespierde bouw is het bewijs van hun atletische aard, want ze zijn behoorlijk actief en houden van rondrennen. Dit kan bewezen worden door hun schapendrijvende vaardigheden, apporteerspelletjes voor jagers, en het zijn van een algemene hulp in het dagelijkse leven.

Ze gedijen goed als ze taken te volbrengen hebben en zijn geweldige boerderijdieren. Hun hoederskwaliteiten kunnen behouden blijven, en ze zullen hun best doen om zowat alles te hoeden waar ze hun ogen op richten. Een andere belangrijke eigenschap van Spaanse waterhonden is dat ze behoorlijk gedreven zijn om goed te presteren. Als er een hondenschool was, zouden ze de ster van de gehoorzaamheidsles zijn. Het is belangrijk op te merken dat ze uitstekende waakhonden zijn door hun beschermende aard en zowat alles zullen doen om hun eigenaar veilig en gelukkig te houden.

Het is veilig te zeggen dat een Spaanse waterhond een allrounder is.

Gezondheidsproblemen bij een Spaanse waterhond

Net als elk levend wezen komen Spaanse waterhonden met hun eigen reeks gezondheidsaandoeningen waar ze vatbaar voor zijn. Hier is een lijst van enkele van die aandoeningen waar je rekening mee moet houden en waar je onderzoek naar moet doen:

 • oogproblemen
 • heupdysplasie
 • hypothyreoïdie
 • ziekte van Addison
 • allergieën
 • exocriene pancreasinsufficiëntie
 • neuroaxonale dystrofie

Verzorging van een Spaanse waterhond

Gelukkig ondervinden Spaanse waterhonden geen problemen bij het opvoeden. Hun intelligentie speelt een grote rol bij het leren van trucjes en manieren, waardoor ze geweldige vrienden zijn om in de buurt te houden. We gaan nu dieper in op enkele gedetailleerde vooruitzichten van het opvoeden en verzorgen van een Spaanse waterhond!

Voeding

We moeten zeggen dat de informatie die we naar voren brengen niet perfect zit voor alle Spaanse waterhonden. De voedingsgewoonten veranderen naar gelang hun grootte, leeftijd en activiteitsniveau, dus je moet zelf ook hun behoeften evalueren!

Een Spaanse waterhond met een gemiddelde lichaamsbouw en activiteitsniveau moet elke dag 1,5 tot 2 kopjes droogvoer krijgen, verdeeld in twee porties. Als ze echter zeer actief zijn en boerderijtaken krijgen, zullen de hoeveelheden toenemen. Ook als de hond relatief kleiner of jonger is dan het gemiddelde, zal hij minder voedsel nodig hebben dan een volwassene en veel actiever zijn.

Training

Gelukkig ondervinden Spaanse waterhonden geen problemen bij het africhten. Hun intelligentie speelt een grote rol bij het leren van trucjes en manieren, waardoor ze prima vrienden zijn om in de buurt te houden. Ze moeten echter een roedelleiderfiguur voor zich hebben, en dat moet jij zijn! Anders hebben deze honden de neiging zichzelf als superieur te beschouwen, en hier komen gedragsproblemen om de hoek kijken.

Houd speelgoed en traktaties bij je om ze te belonen voor het aanleren van goed gedrag en oefen met veel geduld. De sterke wil en de zeer actieve levensstijl van de hond vereisen een gestructureerde routine, en je moet er een bedenken die perfect aansluit bij jouw routine!

Vachtverzorging

Het eerste wat je opvalt aan een Spaanse waterhond is zijn gekrulde vacht. Met een mooie vacht komt een lange lijst van verzorgingen die je moet doen. Hoewel dit ras geen lichaamsgeur heeft en niet verhaart, kunnen ze gemakkelijk klitten. Borstelen is schadelijk omdat ze een veel ruwere textuur hebben dan andere haarsoorten; je moet ze van boven naar beneden ontklitten.

Omdat Spaanse waterhonden van het water houden. Kan er vuil in hun haar komen, dat er moeilijk uit te halen is zonder een grondig bad. Vandaar dat het aan te bevelen is een geschikte shampoo te kiezen die gezond is voor hun huid- en haartype.

Het is ook aan te bevelen dit ras eenmaal per jaar te scheren. Historisch gezien werd een Spaanse waterhond tegelijk geschoren met de schapen die hij zou hoeden.

Gebitsverzorging

Gebitsverzorging is net zo kritisch als de andere vormen van verzorging die je voor je huisdier kunt doen. Zoek een goede tandpasta die de tanden van je hond kan spoelen en vergelijk meerdere merken om te zien welke in het beste belang van je harige vriend is. Je moet de tanden elke week poetsen en af en toe een dierenarts benaderen voor hun controle!

Voeding

Streef naar 1,5 tot 2 kopjes droogvoer van hoge kwaliteit per dag, verdeeld over twee maaltijden.

OPMERKING: De kwaliteit van het hondenvoer dat je koopt doet er ook toe – hoe beter het hondenvoer, hoe verder het zal gaan in het voeden van je hond en hoe minder je er van in de voerbak van je hond hoeft te schudden.

Meer informatie over hondenbrokken?

Leuke weetjes over de Spaanse waterhond

We brengen nu wat leuke weetjes in na al deze harde feiten! Het is tijd om de zaken om te gooien en weetjes over de Spaanse waterhonden te vertellen:

 • De Spaanse waterhond deelt zijn voorouders met de Ierse Water Spaniël, de Franse Barbet, en de Portugese Waterhond.
 • Het oorspronkelijke doel van Spaanse waterhond was jachthond.
 • Vanwege de structuur van hun vacht moet je een Spaanse waterhond nooit borstelen.
 • De American Kennel Club erkende het ras in 2005.

Spaanse waterhond opvoeden

Iets vermeldenswaard over Spaanse waterhond is dat het zeer gedreven individuen zijn. Hun karakter is gebouwd op hun voortdurende daadkracht, en dus vragen ze veel aandacht. Je zou een routine moeten opbouwen met veel werkgerelateerde taken die ze de hele dag door moeten doen, want als je ze eenmaal hun vrije gang laat gaan, zullen ze zich gemakkelijk vervelen en jou de baas gaan spelen, in plaats van andersom.

Investeer in hondenproducten van goede kwaliteit die geschikt zijn voor de behoeften van je Spaanse waterhond, waaronder een stevige riem, voer, en speelgoed. Zorg dat je veel geduld oefent met belonende oefeningen, zodat je hond gehoorzaam en afgericht kan worden. Hoewel een Spaanse waterhond schuw is rond vreemden, zal hen in staat stellen te socialiseren dit probleem betrekkelijk snel helpen oplossen.

De rasverenigingen

Een bekende vereniging in Nederland voor de Spaanse waterhond is de Nederlandse Kennel Club. Een vereniging werkt aan voldoende bekendheid van het ras bij het publiek en dat schade aan dit ras tot een minimum beperkt kan worden. Ze reguleren fokkers omdat het een zeldzaam ras is en maken reclame voor informatie over het ras.

Kinderen en andere dieren

Een Spaanse waterhond is een geweldig ras om in de buurt van je kinderen te houden. Door zijn aanhankelijke aard socialiseren ze vaak goed met allerlei groepen, ook die van andere dieren en kinderen. Ze zijn niet te verlegen om vreemden te benaderen, maar ze zijn ook goed opgevoed en gedragen zich zelden agressief. Door ze al vroeg te laten socialiseren vermindert ook hun beschermingsdrang. Houd kinderen en honden altijd in de gaten! Een ongeluk zit in een klein hoekje.

Als we zeggen dat een hond de beste vriend van een mens is, bedoelen we een Spaanse waterhond!

Conclusie

Deze gids is samengesteld om mensen bewust te maken van de verschillende aspecten van een Spaanse waterhond, waaronder zijn karakter, vachtverzorging, gezondheidsproblemen, en historische representatie. We hopen dat je deze gids nuttig vond, en als je een Spaanse waterhond wilt adopteren, is dit blog voor jou!

Beoordeel dit artikel
[Total: 144 Average: 4.7]
Hondenauto deken advertentie
Daan Driessen

Daan Driessen

Auteur

Ik ben heel mijn leven al dol geweest op dieren met honden en katten als favoriet. Sinds 2015 is Aika (kruising Akita inu & Alaska Malamute) bij onze familie gekomen. Toen wij Aika kregen kwam ik er al snel achter dat ik veel juiste informatie miste op het internet en er veel tegenstrijdige berichten waren. Met Honden Wereld wil ik hier een verandering inbrengen. Lees jij een artikel waarvan je denkt, dit kan beter. Stuur een mailtje! Ik ben niet perfect en probeer het beste te doen voor de dieren.

Wat andere lezen

Beste Producten in 2023

autodeken hond

2. Beste honden DNA test

Onderzoek uit welke rassen jou hond bestaat. Ook test een DNA test op meer dan 200+ gezondheidsrisico’s.

Aikly Webdesign
Hondenauto deken advertentie
Hondenrassen DNA test