Sheepadoodle

sheepadoodle
Hondenauto deken advertentie

Inhoudsopgave

Intro

De Sheepadoodle is een kruising tussen de Old English Sheepdog en de Poedel hondenrassen. Deze pups erfden vaak enkele van de beste kwaliteiten van hun ouders, waaronder intelligentie, speelsheid, en liefde.

Sheepadoodles zijn ook bekend als Sheep-a-poo, schapendoodle en Sheepdoodle. Deze schattige puppy’s zijn uitstekende gezinshonden, maar ook gezelschapsdieren voor alleenstaanden. Ze zijn vaak goede therapie- of emotionele hulphonden, vanwege hun natuurlijke vermogen om menselijke emoties te lezen.

Alle kenmerken van gemengde hondenrassen en feiten over Sheepadoodles vind je hieronder!

Sheepadoodle kosten

Het is erg moeilijk om een prijs te vinden voor de Sheepadoodle. Doordat er zeer weinig fokkers zijn in Nederland zijn ze moeilijk te vinden.

Opmerking: Door Corona is de vraag naar honden flink gestegen. Hierdoor zijn ze zeer moeilijk te vinden en vandaar een stuk duurder dan ‘normaal’. Pas op voor broodfokkers!

Benodigdheden voor je nieuwe hond

Naast de aanschaf van een hond moet je nog een aantal dingen in huis halen. Door deze benodigdheden in huis te halen zal je hond zich sneller thuis voelen bij jou.

Naast de standaard benodigdheden kan je nog een aantal producten in huis halen die het leven met je hond fijner maken.

Algemene informatie

Levensverwachting

11 - 14 jaar

Herkomst

niet bekend

Schofthoogte

40 - 56 cm

Gewicht

25 - 37 kg

 • Trainbaarheid
 • Geschikt voor kleine tuin
 • Kan lange tijd alleen blijven
 • Geschikt als eerste hond
 • Intelligentie
 • Kindvriendelijk
 • Waaksheid
 • Vachtverzorging
 • Energie level
 • Kan met andere katten/honden (met de juiste trainnig)

Disclaimer: Hoewel de hier vermelde kenmerken vaak representatief zijn voor dit ras, zijn honden individuen waar persoonlijkheden en verschijningen kunnen variëren.

Geschiedenis

De kruising Sheepadoodle kan in de loop der tijden van nature bestaan, maar men gelooft dat deze kruising in de jaren 1980 aan populariteit won omdat ze goed gaan met allergiepatiënten.

Fokkers hoopten een grote, weinig verharende hond te scheppen die zowel een uitstekend gezelschapsdier zou zijn als een geweldig gezinshuisdier dat van kinderen houdt en het huis van zijn eigenaar bewaakt.

Ondanks het feit dat de Sheepadoodle begon als een designerras, zijn er toch heel soms enkele in asielen of onder de hoede van reddingsorganisaties terechtgekomen. Als je besluit dat dit het juiste gemengde ras voor je is, overweeg dan adoptie.

Karakter

Veel Sheepadoodle fans beschrijven deze honden als lief en levendig. Ze zullen er net zo van genieten om met je op de bank te knuffelen als om buiten een stevige wandeling te maken.

Sommige Sheepadoodles erven het herdersinstinct van hun Old English Sheepdog ouders en hebben veel buitenspeeltijd nodig om energie kwijt te raken. Ze zijn tamelijk atletisch en genieten van zwemmen, apporteren, en hun baasjes verrassen door nieuwe kunstjes te leren. Het zijn uiterst trouwe honden, en hoewel ze mensvriendelijk zijn, zijn het uitstekende waakhonden voor hun baasjes.

Sheepadoodle puppies zijn vaak onstuimig en zullen vroeg getraind moeten worden. Poedels en Old English Sheepdogs zijn beide intelligente rassen, waardoor de Sheepadoodle vaak makkelijk is om te trainen. Positieve bekrachtiging en traktaties als beloning werken voor hen het beste. Deze gehoorzame honden zullen het ook leuk vinden om allerlei kunstjes geleerd te krijgen, vooral omdat ze mentale stimulatie nodig hebben.

Het vermogen van de Sheepadoodle om zich emotioneel met hun baasje te verbinden heeft ze niet alleen tot een zeer trouwe metgezel gemaakt, maar ook tot een populaire therapie- en emotionele hulphond. Ze zijn dol op zowel kinderen als volwassenen en zullen snel een onschatbaar lid van elk gezin worden.

Maar omdat ze zo veel aandacht van hun baasje vragen, is het moeilijk je Sheepadoodle voor langere tijd alleen thuis te laten, en ze kunnen de diensten van een hondenuitlater nodig hebben.

Gezondheid

Ondanks het feit dat het een gemengd ras is, is de Sheepadoodle vatbaar voor enkele van dezelfde gezondheidsproblemen als de Poedel en de Old English Sheepdog. Hoewel de meerderheid over het algemeen gezond is, kunnen velen aandoeningen van beide ouderrassen erven, en daarom is het van kritiek belang goed te blijven zorgen en regelmatig dierenartscontroles bij te wonen.

Enkele van de meer voorkomende gezondheidsproblemen waarmee Sheepadoodles te maken krijgen zijn de volgende:

 • Heupdysplasie
 • Ziekte van Addison
 • Gewrichtsproblemen
 • Huidaandoeningen
sheepadoodle

Verzorging

Je moet de regelmatige dierenartscontroles van je Sheepadoodle bijhouden, net zoals je dat bij elke andere hond zou doen, om eventuele gezondheidsproblemen vroeg op te sporen. Je dierenarts kan je helpen bij het ontwikkelen van een verzorgingsroutine die je hond gezond houdt.

Sheepadoodles zijn geneigd aan te komen en zullen dagelijkse wandelingen en apporteerspelletjes nodig hebben om te bewegen. Deze intelligente puppy’s zullen ook geestelijk stimulerende spelletjes nodig hebben om te voorkomen dat ze door verveling destructief worden. Voldoende lichaamsbeweging geven aan je hond om een gezond gewicht te behouden zal ook helpen de gewrichten van de hond te beschermen tegen schade, vooral als de hond ouder wordt.

Controleer hun oren op vuil en maak ze schoon zoals voorgeschreven door je dierenarts. Knip de nagels van je hond voordat ze te lang worden, wat een of twee keer per maand gedaan moet worden. Ze mogen niet tegen de vloer slaan. Dit is iets waar je trimsalon je mee kan helpen.

Hoewel Sheepadoodles gewoonlijk geen mondgezondheidsproblemen hebben, is het toch belangrijk een goede tandhygiëne te beoefenen. Je kunt hun tanden dagelijks poetsen.

Voeding

Een Sheepadoodle dieet moet afgestemd zijn op een groot ras met veel energie. Omdat ze de neiging hebben om aan te komen en snel te eten, kun je hun maaltijden het beste in kleinere porties over de dag verdelen, maar raadpleeg eerst je dierenarts! Beperk de hoeveelheid traktaties die je consumeert, en vermijd inspannende lichaamsbeweging na de maaltijd.

De voedingsbehoeften van de Sheepadoodle veranderen van puppytijd tot volwassenheid, en gaan door tot in hun oudere jaren, zoals bij alle honden. Je moet met je dierenarts overleggen over het dieet van je Sheepadoodle, want er is veel te veel variatie tussen individuele honden wat betreft gewicht, energie, en gezondheid om een specifieke aanbeveling te doen.

OPMERKING: De kwaliteit van het hondenvoer dat je koopt doet er ook toe – hoe beter het hondenvoer, hoe verder het zal gaan in het voeden van je hond en hoe minder je er van in de voerbak van je hond hoeft te schudden.

Meer informatie over hondenbrokken?

Vachtverzorging

Sheepadoodle vachten zijn vaak een kruising tussen de vachten en kleuren van hun Poedel en Old English Sheepdog ouders. De primaire kleuren van Sheepadoodles zijn zwart en wit, maar ze kunnen ook effen zwart zijn en, in sommige gevallen, grijs.

Hun vacht is meestal langer en kan plat, golvend of gekruld zijn. Sheepadoodles zijn een goede keuze voor mensen met een allergie, want deze mix is weinig tot niet verharend. Ze moeten ongeveer om de acht weken verzorgd worden en twee tot drie keer per week geborsteld om te voorkomen dat hun vacht gaat klitten.

Sheepadoodles kunnen koelere temperaturen verdragen omdat hun vacht langer is. Bij warm weer gaat het ze veel beter af als hun vacht kort getrimd is, en ze kunnen oververhit raken als hun vacht te lang is.

Gebitsverzorging en pootjes verzorging

Poets de tanden van je Sheepapoodle minstens tweemaal per week om tandsteen en de bacteriën die erin leven te verwijderen.

Knip de nagels van je hond een of twee keer per maand als hij ze niet op natuurlijke wijze afslijt om pijnlijke scheuren en andere problemen te voorkomen. Ze zijn te lang als je ze op de vloer kunt horen klikken.

Pas op! Hondennagels bevatten bloedvaten, en als je te diep knipt, kun je bloedingen veroorzaken – en je hond kan weigeren mee te werken als de volgende keer de nagelknipper tevoorschijn komt. Dus, als je niet gewend bent om hondennagels te knippen, vraag dan advies aan een dierenarts of trimsalon.

Zijn oren moeten wekelijks gecontroleerd worden op roodheid of geur, die op een infectie kunnen wijzen. Schoonmaken kan met een washandje met lauw warm water, niet te diep.

Als je Sheepapoodle een puppy is, begin je hem eraan te wennen dat hij geborsteld en onderzocht wordt. Behandel regelmatig zijn pootjes – hondenvoetjes zijn gevoelig – en kijk in zijn bek. Maak van het verzorgen een plezierige ervaring vol lof en beloningen, en je legt de basis voor gemakkelijke dierenarts onderzoeken en andere handelingen als hij volwassen is.

Controleer op zweertjes, uitslag, of tekenen van infectie zoals roodheid, tederheid, of ontsteking op de huid, neus, mond, en ogen, en voeten terwijl je hem verzorgt. Er mag geen roodheid of afscheiding in de ogen zijn. Je grondig wekelijks onderzoek helpt je om mogelijke gezondheidsproblemen vroegtijdig op te sporen.

Kinderen en andere dieren

Omdat de Sheepadoodle afstamt van een Old English Sheepdog, hebben ze een herdersinstinct en is bekend dat ze kinderen speels op de hielen zitten in een poging ze te “hoeden”. Ze zijn aanhankelijk en gelijkmoedig met kinderen, en ze vinden het net zo leuk om bij hen in de buurt te zijn als bij volwassenen.

Ook al zijn het zachtaardige honden, toch moeten alle kinderen geleerd worden hoe ze op de juiste manier met huisdieren kunnen omgaan. Dat gezegd hebbende, zullen kinderen die weten hoe ze met honden moeten omgaan, deze energieke pups graag als gezelschap hebben.

Sheepadoodles kunnen goed met andere dieren opschieten als ze geleidelijk, rustig en op jonge leeftijd geïntroduceerd worden. Het zijn van nature intelligente en sociale dieren die het gezelschap van andere huisdieren in huis op prijs zullen stellen.

Sheepadoodles kunnen het in het algemeen goed vinden met andere katten of honden in huis, dus het komt allemaal aan op vroege training, socialisatie, en de individuele persoonlijkheid van je pup.

Conclussie

We hopen je een duidelijk beeld te hebben gegeven over het vrij nieuwe ras de Sheepapoodle.

Benieuwd naar meer poedel kruisingen? Lees dan de volgende artikelen:

Golden doodle

Bernedoodle

Cavapoo

Sheepadoodle

Beoordeel dit artikel
[Total: 138 Average: 4.9]
Hondenauto deken advertentie
Daan Driessen

Daan Driessen

Auteur

Ik ben heel mijn leven al dol geweest op dieren met honden en katten als favoriet. Sinds 2015 is Aika (kruising Akita inu & Alaska Malamute) bij onze familie gekomen. Toen wij Aika kregen kwam ik er al snel achter dat ik veel juiste informatie miste op het internet en er veel tegenstrijdige berichten waren. Met Honden Wereld wil ik hier een verandering inbrengen. Lees jij een artikel waarvan je denkt, dit kan beter. Stuur een mailtje! Ik ben niet perfect en probeer het beste te doen voor de dieren.

Wat andere lezen

Beste Producten in 2023

autodeken hond

2. Beste honden DNA test

Onderzoek uit welke rassen jou hond bestaat. Ook test een DNA test op meer dan 200+ gezondheidsrisico’s.

Aikly Webdesign
Hondenauto deken advertentie
Hondenrassen DNA test