Inhoudsopgave
Alles wat je moet weten over de Saarlooswolfhond
De Saarloos Wolfhond is een wolfhondenhybride die in de jaren dertig van de vorige eeuw door de heer Leendert Saarloos in Nederland is ontwikkeld in een poging een sterk en veilig ras te ontwikkelen dat trouw kan functioneren als hulphond.
Ongetwijfeld heeft de Saarloos Wolfhond in zijn aard slechts een glimp van de Duitse Herdershond te zien gekregen. Dit ras een geduldige eigenaar nodig die zorgzaam is en bereid is om lange uren met hen te werken om hun vertrouwen te ontwikkelen en regelmaat te geven.
Wat kost een Saarlooswolfhond
De Saarlooswolfhond kost tussen de 1000 en 1300 euro. Afhankelijk van het uiterlijk en de ouders van de hond kan dit iets hoger of lager uitvallen.
Benodigdheden voor je nieuwe hond
Naast de aanschaf van een hond moet je nog een aantal dingen in huis halen. Door deze benodigdheden in huis te halen zal je hond zich sneller thuis voelen bij jou.
- Hondenbench
- Puppybrokken
- Hondenbrokken
- Honden knuffels
- Leuke hondenspeeltjes
- Hondenpoepzakjes
- Honden borstel
Naast de standaard benodigdheden kan je nog een aantal producten in huis halen die het leven met je hond fijner maken.
- Autodeken
- Hondenluik (met chip getest)
- Hondenfluit
- Hondenzwembad om fijn af te koelen in de zomer
Algemene informatie
Levensverwachting: 12 – 15 jaar
Herkomst: Nederland
Lengte: Reu: 65–75 cm Lengte: Teef: 60–70 cm
Gewicht: Reu: 36–41 kg Gewicht: Teef: 30–35 kg
Kleuren: Zwart, Wit, Tan, Blauw, Zilver, Rood
- Trainbaarheid
- Geschikt voor kleine tuin
- Kan lange tijd alleen blijven
- Geschikt als eerste hond
- Intelligentie
- Kindvriendelijk
- Waaksheid
- Vachtverzorging
- Energie level
- Kan met andere katten/honden(met de juiste trainnig)
De geschiedenis van de Saarlooswolfhond
De heer Leendert Saarloos was een Nederlandse hondenfokker met een passie voor de Duitse Herdershond, die van een minder gedomesticeerde hond een fantastisch werkdier wilde maken. Zijn wens was dat de honden die hij zou bouwen in staat zouden zijn om de politie te ondersteunen en gebruikt te worden als opvallende honden, naast andere diensten. Hoewel hij enthousiast was dat zijn nieuwe ras de scherpe zintuigen en de kracht van de wolf zou hebben, begreep hij de waarde van het ras dat praktiserend, veilig en in staat is om zich aan de mens te binden. Hij geloofde nog steeds dat hij de honden had gefokt op basis van hun karakter in plaats van hun fysieke verschijning. Hij werd gecontronteerd toen het karakter toch anders uitviel dan gedacht.
Zijn eerste kruising werd gemaakt met een vrouwelijke Siberische wolf genaamd ‘Fleur’ (een naam die de heer Saarloos aan al zijn fokwolven zou geven) uit de Rotterdamse dierentuin, en een gerespecteerde Duitse Herdershond genaamd ‘Gerard van Fransenum,’ wiens voorouders dienden in de Eerste Wereldoorlog. Het allereerste nest pups werd geproduceerd in 1936, maar ze zouden allemaal zijn gestorven, mogelijk als gevolg van besmettelijke ziekten. De heer Saarloos hield vol en ontwikkelde in de loop van de volgende jaren een aantal goede nesten door het ‘nauwe inteeltproces’ en de introductie van meer Duitse herders. De heer Saarloos wilde eigenaar blijven van het ras tot aan zijn dood en beschouwde zichzelf als de besluitvormer als het ging om de paring van een van de gecreëerde honden en wilde geen pups verkopen aan het publiek om mee te fokken. Hoewel hij koos voor de naam ‘Europese Wolfhond’ voor de hybride honden, werden ze later omgedoopt tot ‘Saarloos Wolfhond’.
Het karakter van de hond
Met behoud van veel van de instincten van zijn wolfsvoorouders heeft de Saarloos Wolfhond een mooi maar moeilijk karakater en waardeert hij het gezelschap van andere honden. Hun zintuigen zijn verhoogd in vergelijking met de gemiddelde gedomesticeerde hond, en ze zijn extreem gevoelig.
Soms beschreven als ‘veeleisend’ door hun baasjes, is dit ras absoluut niet voor de beginner, en mag zeker geen huisdier zijn voor een onervaren jong gezin. Eigenaren moeten tijd investeren in de relatie om het vertrouwen van de Saarloos Wolfhond te ontwikkelen en ervoor te zorgen dat ze hun positie in de roedel respecteren.
Intelligent en nieuwsgierig kunnen ze zich gemakkelijk vervelen en hebben ze veel mentale en fysieke stimulatie nodig om ze bezig en gelukkig te houden. Hoewel velen geloven dat Saarloos Wolfhonden geweldige waakhonden zouden zijn, is dit niet het geval, omdat ze bang lijken te zijn als ze gestrest zijn en zelden blaffen. Ze zijn echter uiterst voorzichtig bij nieuwe mensen en nieuwe ervaringen. Meestal proberen ze de situatie te vermijden door weg te rennen voordat ze hun toevlucht nemen tot een soort van geweld.
Een jonge pup opvoeden
In de juiste handen kan dit ras zeer goed getrained worden, en zal het echt genieten van de tijd die het met je doorbrengt. Zeer gemotiveerd en enthousiast, verheugen ze zich erop om nieuwe dingen te leren en om hun bereidheid en toewijding aan hun leider te tonen.
Een zeer vroege training in dit ras is noodzakelijk om een goed resultaat te kunnen bereiken. De training zal alle honden jaren zeer consistent en herhaalbaar zijn. Als de Saarloos Wolfhond geen goede basis en regels krijgt, zullen ze twijfelen aan hun positie in de roedel en mogelijkerwijs handelen.
De juiste verzorging
- Borstelen
Vrij makkelijk ras als het gaat om hun onderhoud/vacht, hun vacht wordt in goede conditie gehouden door een of twee keer per week te borstelen. Het zijn gematigde verhaarders; ze zijn meestal 2x per jaar in de rui. Vaak in bad is niet aan te raden voor dit ras. De vacht verzorgd zich van zichzelf goed.
- Beweging
De Saarloos Wolfhond heeft een relatief grote behoefte aan lichaamsbeweging en vereist minimaal twee lange wandelingen of joggen per dag en heeft bij voorkeur ook de beschikking over een breed omheind buitenterrein. De tijd die ze besteden aan het trainen en spelen met andere honden in hun roedel is zeer nuttig voor hen. Eigenaren moeten worden gewaarschuwd om niet te overdrijven terwijl een Saarloos Wolfhondenpup nog in de groei is, omdat dit kan leiden tot of verergeren van eventuele onderliggende gewrichtsafwijkingen.
De gezondheid van dit ras
Wat de gezondheid van de Saarloos Wolfhond betreft, lijken zij te lijden onder veel van dezelfde problemen als de Duitse Herder. Voor het screenen van fokhonden zijn voor het merendeel van de genoemde aandoeningen gestandaardiseerde testen nodig.
Het kan zijn dat je zeker wilt weten in welke mate jouw hond vatbaar is voor aandoeningen. In dit geval is het zeker geen verkeerd idee om een DNA test voor je hond te kopen. Door middel van een DNA test kan je namelijk meer inzicht krijgen in de gezondheid van de familie van de hond. Mochten er bepaalde aandoeningen of ziektes in de stamboom te vinden zijn dan is het mogelijk om hier veel sneller van op de hoogte te zijn. Dit maakt het bijvoorbeeld mogelijk om een hondenverzekering af te sluiten. Middels deze verzekering zal je de medische kosten die je maakt voor jouw hond door kunnen sturen naar de verzekering. Deze hoef je vervolgens niet meer volledig zelf te betalen.
De Ras verenigingen
In ons land kennen we de Nederlandse vereneging van Saarlooswolfhonden Zoals je wel aan de naam kunt zien is dit een club die zich echt weet in te zetten voor de belangen van de hond. Zo houdt deze club met regelmat lezingen over bepaalde manieren om jouw Saarloos te verzorgen of te trainen. Ook zetten ze zich in voor een beter fokbeleid.
De beste fokkers
Mocht je graag eenSaarlooswolfhond in huis willen halen dan raden wij je echt aan om altijd te kiezen voor een betrouwbare fokker. Dit is namelijk de enige manier waarop je zeker weet dat je te maken hebt met een gezonde hond. De goede fokkers hanteren een strikt fokbeleid voor hun Saarloos honden. Dit brengt dan ook met zich mee dat je meer zekerheid hebt over de hond die je kiest. De beste fokkers zijn altijd aangesloten bij de club van hierboven. Het is dus geen verkeerd idee om daar even te kijken.
Fokkers:
Ben jij een erkende fokker en sta je er niet tussen? Neem contact met ons op en we plaatsen je erbij.
Conclusie
Kies je voor een Saarlooswolfhond dan weet je zeker dat je een ontzettend trouwe hond in huis zult hebben. Door de intelligentie van de hond zal je in staat zijn om jouw hond te trainen en er een echt familie lid bij te krijgen. We hopen dat je dankzij de informatie uit dit artikel in ieder geval een beter beeld hebt gekregen over dit hondenras. Hier op de site kan je overigens nog veel meer artikelen vinden over nagenoeg alle andere hondenrassen. We raden je zeker aan om deze ook door te nemen als je nog niet precies weet welke soort hond je in huis wilt halen!
Welke hondenrassen je misschien ook interessant vindt:
Als je van de Tsjecho-Slowaakse wolfshond houdt, vind je deze rassen misschien ook wel leuk: