Rustige hondenrassen

rustige hondenrassen
Hondenauto deken advertentie

Inhoudsopgave

Rustige hondenrassen voor in jou huis

Naast honden met een tomeloze energie zijn er ook rustige hondenrassen. Er zijn veel hondenrassen om te overwegen als je op zoek bent naar een rustiger ras dat graag op de bank ligt en een dutje met je doet.

Hoewel bepaalde rassen rustiger zijn dan andere, is het ook waar dat het temperament van een hond beïnvloed wordt door zijn opvoeding en ervaringen. Het is mogelijk dat een ras op deze pagina een nare ervaring heeft gehad en daardoor nerveus en gespannen is.

Toch zijn sommige hondenrassen prikkelbaarder en drukker dan andere. Een Akita Inu of een Schotse Deerhound, bijvoorbeeld, zullen altijd actiever en luidruchtiger zijn dan een Cocker Spaniël of een Golden Doodle.

Noem ze volgzaam, laid-back, of chill, maar deze honden zijn over het algemeen rustig van nature en kunnen geschikt zijn voor gezinnen met kinderen, senioren, of mensen met beperkte ervaring met honden.

Een rustige hond betekent niet dat je hun bewegingsbehoeften kunt negeren; ze hebben nog steeds voldoende beweging en frisse lucht nodig – en het is goed voor jouw gezondheid om met je hond te gaan wandelen of hardlopen! Zie onze pagina over Hardlopen met je hond voor meer informatie.

Ook al zijn ze rustig, sommige van de honden op deze lijst zijn misschien niet geschikt voor gezinnen met kleine kinderen. Door hun grootte kunnen de grootste van de rassen intimiderend zijn voor jonge kinderen. Ze hebben ook een kans om kleine kinderen of een bejaarde omver te lopen.

Zoals je al vaker ziet op onze pagina is het met kinderen en honden altijd opletten. Laat ze nooit zonder toezicht samen, zo heb je altijd een oog op wat er gebeurt.

De rustige Hondenrassen Lijst staat ongeveer in volgorde van Grootste hondenrassen naar Kleinste hondenrassen. 

Disclaimer: Hoewel de hier vermelde kenmerken vaak representatief zijn voor deze rassen, zijn honden individuen waar persoonlijkheden en verschijningen kunnen variëren.

Sint-bernard

De Sint Bernard is geduldig, zachtaardig en dol op hun gezin en willen ze graag blij maken, al is het maar op hun voorwaarden. Koppigheid is bij dit ras vaak gesignaleerd.

Deze honden blaffen niet vaak, maar hun blaf is oorverdovend, waardoor ze ongeschikt zijn voor appartementen en gezinnen die een rustige omgeving verkiezen.

Ze hebben dagelijkse beweging nodig, maar een matige wandeling of een kort rondje hardlopen is voldoende.

Hun vacht moet wekelijks geborsteld worden, en kwijl moet opgeruimd worden.

rustige hondenrassen

Great Dane (Duitse dog)

De Duitse Dog is een vriendelijk en betrouwbaar ras. Hun grootte kan intimiderend zijn voor een klein kind, dus ga voorzichtig te werk. Deze hond is een van de langste onder de kalme hondenrassen. 

Ze kunnen goed opschieten met andere honden en huisdieren, en ze zijn over het algemeen goed opgevoed met de juiste training. Buiten de wandelingen om zal dit ras over het algemeen rustig zijn in huis.

Het belangrijkste is dat ze veel ruimte nodig hebben om zich uit te strekken en een zacht bed.

rustige hondenrassen

Bullmastiff

De Bullmastiff is zachtaardig en rustig, en ze zijn uiterst toegewijd aan hun gezin. Toch zijn Bullmastiffs uitstekende waakhonden, al kunnen ze koppig en agressief zijn tegenover onbekende honden.

Mannetjes verdragen andere reuen niet altijd, maar als ze met kinderen opgroeien, kunnen ze goed met hen opschieten. Ze vereisen een stevige eigenaar die niet voor hen terugdeinst, ondanks hun zachtaardige aard.

Ze hebben dagelijkse beweging nodig, maar een korte wandeling aan de lijn of ravotten in de tuin is voldoende. Dit ras is geneigd te kwijlen en te snurken, maar verzorging en vachtverzorging zijn minimaal.

bullmastiff

Bordeauxdog

De Bordeauxdog is uiterst trouw en toegewijd aan hun mensen en verkiezen de hele tijd dicht bij hun gezinsleden te zijn. Ze zitten graag op je voeten of leunen tegen je benen. Ze zijn zelfverzekerd en ontspannen in huis.

Ze hebben een onafhankelijk karakter, en zijn niet gemakkelijk te trainen. Maar als ze goed afgericht zijn, doen ze het goed met kinderen, vreemden en andere huisdieren, hoewel de mannetjes de neiging hebben agressief te zijn tegen andere mannetjes.

Verzorging is gemakkelijk, maar hun rimpels hebben wel wat extra aandacht nodig, en ze kwijlen.

Bordeauxdog

Newfoundlander

Deze zachtaardige reuzen van de hondenwereld zijn lief, kalm, en geduldig – en waarschijnlijk een van de kalmste hondenrassen!

Ze vinden iedereen leuk en zijn over het algemeen relaxt, maar ze kunnen beschermend worden als hun dierbaren bedreigd worden. Ze hebben dagelijkse beweging nodig en, indien mogelijk, af en toe een zwempartij.

Newfoundlanders verzorging moet bestaan uit twee keer per week borstelen en opruimen na het drinken. Deze grote kwijler maakt er een puinhoop van.

Newfoundlander

Bergamasco

De Bergamasco werden ontwikkeld als leden van de herdersgroep om schapen- en geitenboeren te helpen bij de verzorging van hun vee in de vorm van bewaken en hoeden. Daardoor zijn ze geëvolueerd tot een onafhankelijke probleemoplosser die in staat is zelfstandig te werken met minimale aanwijzingen.

Ze zijn speels, zachtaardig, en familiegericht, en ze kunnen goed opschieten met andere honden en huisdieren. Ze dienen goed als waakhond, maar ze zijn niet bijzonder agressief, dus verwacht niet dat een van deze honden je zo goed beschermt als sommige van de andere op deze lijst.

Een paar lange wandelingen per dag voldoen aan de energiebehoefte van deze honden, maar als je een joggende partner zoekt, kun je beter naar een ander ras uitkijken. Als hun volle vacht tevoorschijn komt op 9 tot 12 maanden, hebben ze uitgebreide vachtverzorging nodig.

Daarna is weinig tot geen borstelwerk meer nodig, en baden moet alleen af en toe gebeuren. Als je je Bergamasco in bad doet, plan dan een hele dag verzorging in.

Bergamasco

Bulldog

Ondanks hun uiterlijke verschijning zijn Bulldogs vrolijk, volgzaam, en misschien wel een van de meest rustige hondenrassen.

Ze zijn eigenzinnig, maar ze willen je blij maken. De meeste zijn benaderbaar voor vreemden, andere honden, huisdieren, en kinderen. Sommige honden kunnen agressief zijn tegenover onbekende honden. Hoewel ze over het algemeen stil zijn, waarschuwen ze je als ze iets ongewoons opmerken, maar veel bescherming bieden ze niet.

Ze houden niet van warm weer of lange wandelingen, maar ze genieten wel van een snelle wandeling of ravotten in de tuin. Als gevolg van hun kop kwijlen, piepen of snurken ze soms.

De vacht vraagt weinig aandacht, maar de huidplooien moeten regelmatig schoongemaakt worden, want ze kunnen ontstoken raken als dat niet gebeurt.

Bulldog

Basset hound

Ze zijn een van de meest zachtaardige, meegaande rassen, en kunnen goed opschieten met andere honden, huisdieren, en kinderen. Door hun lange rug zijn ze gevoelig voor rugletsel, dus moet kinderen geleerd worden voorzichtig te spelen om de rug van de hond niet te belasten.

Ze vereisen dagelijks lichte lichaamsbeweging en slechts minimale vachtverzorging. Omdat ze kwijlen, is enige verzorging rond de mond en rimpels nodig om geur tegen te gaan.

Basset Hound

Clumber spaniël

De Clumber Spaniel dankt zijn naam aan Clumber Park in Nottinghamshire, Engeland, waar hij tot de huidige standaard werd gefokt. Dit ras is, in tegenstelling tot de meeste spaniels, een totale couch potato die niets liever doet dan zich op een comfortabele bank opkrullen voor een dutje.

Ze zijn aanhankelijk en vriendelijk, en zullen zelfs indringers begroeten met een kwispelende staart en een lik! Waarschijnlijk het meest relaxte hondenras op de planeet.

Clumber Spaniel

Sussex Spaniël

De Sussex, hoewel nog steeds een spaniël in hart en nieren, is waarschijnlijk het rustigste lid van zijn roedel. Ze presteren bewonderenswaardig in steden, maar ook in voorsteden en op het platteland.

Jagers gebruiken ze zelden op jacht omdat ze luidruchtiger zijn dan de meeste spaniels. Ze hebben de neiging te blaffen of te janken, waardoor ze ongeschikt zijn als jachthond. Ze zijn echter kalm, standvastig en zachtmoedig van binnen.

Ze hebben dagelijkse beweging nodig in de vorm van een korte wandeling of ravotten in de tuin.

Twee tot drie keer per week de vacht borstelen is aan te bevelen, en oorverzorging is belangrijk, niet alleen voor de Sussex maar ook voor andere spaniël rassen.

Sussex Spaniel

Cavalier King Charles-spaniël

De Cavalier King Charles-spaniël kan een van de beste rustige hondenrassen voor je zijn als je een klein huisdier in huis wilt dat lief, zachtaardig en speels is.

Ze genieten evenveel van wandelingen als van het delen van ruimte op je bank. Ze zijn over het algemeen rustig en kunnen goed opschieten met andere honden, huisdieren, en vreemden. Deze honden zijn groot genoeg om met kinderen overweg te kunnen, maar niet zo groot dat ze heel jonge kinderen overweldigen.

Plan wat tijd met ze buiten door te brengen, zodat ze kunnen verkennen, jagen, of gewoon aan de rozen ruiken.

Ze hebben wel dagelijkse beweging nodig, of dat nu een stoeipartij in de tuin is of een matige wandeling aan de lijn. Deze honden moeten aan de lijn gehouden worden, want ze kunnen de neiging hebben om weg te rennen als iets hun belangstelling wekt.

Cavalier King Charles Spaniel

Mopshond

Mopshonden hebben de potentie om de clowns van de hondenwereld te zijn. Ze zijn vrolijk, speels, en zelfverzekerd. Ze willen graag jou blij maken, maar hun koppige en eigenzinnige aard kan in de weg zitten. Ze scheppen graag op, maar ze zijn ook kalm en gelijkmoedig. Mopshonden hebben wel dagelijkse beweging nodig, die de vorm kan aannemen van een spel binnenshuis of een korte wandeling rond het blok.

Ze doen het niet goed bij langdurige bewegingsroutines of bij warm weer. De verzorgingseisen van de mopshond zijn minimaal, met uitzondering van de huidplooien die regelmatig aandacht vragen.

Pug

Shih Tzu

De Tzu is een van de kleinste rustige hondenrassen en een volkomen toegewijde metgezel, die het liefst altijd aan de zijde van zijn baasje blijft. Ze zijn amusant en gaan helemaal op in hun lievelingetje.

Shih Tzus zijn verrassend robuust, groot van bot en gespierd, waardoor ze geschikt zijn voor gebruik rond kinderen.

Diegenen die kleiner zijn dan de rasstandaard zijn prima bij volwassenen, maar kunnen gevaarlijk zijn voor kleine kinderen die ze verwarren met een donzige teddybeer.

De vachtverzorging is uitgebreid, waarbij meerdere malen per week geborsteld moet worden. Bewegingseisen daarentegen zijn minimaal en worden vaak vervuld door gewoon de persoon rondom het huis te volgen. Ze houden ervan een korte wandeling te maken of rond te rennen op het erf.

Dit ras heeft het moeilijk bij warm weer, maar ze doen het goed bij koud weer.

Shih Tzu

Bolognezer

De Bolognezer het ras dat waarschijnlijk verwant is aan de Maltezer, Bichon Frise, en Coton de Tulear.

Ze zijn meer ontspannen en kalm dan sommige van hun naaste verwanten, maar ze hebben nog steeds dagelijkse beweging nodig. Veel mensen vinden dat ze minder luidruchtig zijn dan andere jengelende honden van kleine rassen.

Binnen zijn ze een uitstekende keuze voor wie een schoothondje zoekt.

Wees voorbereid op een aanzienlijke hoeveelheid vachtverzorging, want deze honden moeten minstens drie keer per week geborsteld worden.

Ze verharen niet veel, maar als hun haar niet regelmatig geborsteld of gekamd wordt, vormen zich matten.

Bolognese

Conclussie

Deze lijst van 21 kalme hondenrassen moet je helpen beslissen welk ras het beste bij je past. Ze kunnen groot of klein zijn, langharig of kortharig, stil of vocaal, sommige hebben meer beweging nodig dan andere, maar het zijn allemaal rustige hondenrassen van nature! Bedenk wel dat een hond altijd uniek is. De honden is deze lijst hebben alleen van nature de eigenschap rustiger te zijn dan andere hondenrassen.

Beoordeel dit artikel
[Total: 141 Average: 5]
Hondenauto deken advertentie
Daan Driessen

Daan Driessen

Auteur

Ik ben heel mijn leven al dol geweest op dieren met honden en katten als favoriet. Sinds 2015 is Aika (kruising Akita inu & Alaska Malamute) bij onze familie gekomen. Toen wij Aika kregen kwam ik er al snel achter dat ik veel juiste informatie miste op het internet en er veel tegenstrijdige berichten waren. Met Honden Wereld wil ik hier een verandering inbrengen. Lees jij een artikel waarvan je denkt, dit kan beter. Stuur een mailtje! Ik ben niet perfect en probeer het beste te doen voor de dieren.

Wat andere lezen

Beste Producten in 2023

autodeken hond

2. Beste honden DNA test

Onderzoek uit welke rassen jou hond bestaat. Ook test een DNA test op meer dan 200+ gezondheidsrisico’s.

Aikly Webdesign
Hondenauto deken advertentie
Hondenrassen DNA test