Pyreneese Berghond

Pyreneese Berghond
Hondenauto deken advertentie

Inhoudsopgave

Alles wat je moet weten over de Pyreneese Berghond

De Pyreneese Berghond is oorspronkelijk gecreëerd om de kuddes bij elkaar te houden. Tegenwoordig word deze hond vaak ingezet bij therapie en reddingswerk. Ook is dit een hond die geniet van hondensport.

Het is een sociale hond als hij wordt opgevoed, en hij houdt ervan om betrokken te zijn en te spelen met andere honden van elke soort. Hij houdt van kinderen. Over het algemeen houdt deze hond ervan om mee in de auto te gaan, maar zorg ervoor dat de airco hoog staat. Hij is een grote fan van koud weer.

Deze hond is een prachtig ras dat aanhankelijk en zachtaardig is, hardwerkend en onafhankelijk. Hij kan een trouwe familievriend zijn of een ijverige carrièrehond. Zijn vertrouwen is zichtbaar in de manier waarop hij met zichzelf omgaat.

Algemene informatie

Levensverwachting: 10 – 12 jaar Herkomst: Frankrijk, Spanje Lengte: Reu: 70-82 cm Lengte: Teef: 36–41 cm  Gewicht: Reu: 50-54 kg Gewicht: Teef: 36–41 kg Kleuren: Wit, Tan, Grijs, Rood, Badger
  • Trainbaarheid
  • Geschikt voor kleine tuin
  • Kan lange tijd alleen blijven
  • Geschikt als eerste hond
  • Intelligentie
  • Kindvriendelijk
  • Waaksheid
  • Vachtverzorging
  • Energie level
  • Kan met andere katten/honden(met de juiste trainnig)

De geschiedenis van de Pyreneese Berghond

De schaapbewaking van de hond is ontstaan in de Pyreneeën, die de natuurlijke grens tussen Frankrijk en Spanje vormen.

In het begin stond dit ras bekend als boerenhond. Maar in 1675 verklaarde de Dauphin aan het hof van koning Lodewijk XIV dat deze hond de Koninklijke Honden van Frankrijk waren. Dit bracht de Franse aristocratie ertoe de hond te kopen en deze te gebruiken om de landgoederen te beschermen.

De eerste Grote Pyreneeën die in Noord-Amerika werden geïntroduceerd, gingen naar Newfoundland, Canada. Het ras wordt toegeschreven aan de vorming van de Landseer Newfoundlands, na kruising van de Grote Pyreneeën en Newfoundland.

Gedurende de jaren 1800 werd het ras populair in heel Engeland, Europa en de Verenigde Staten. Hij werd geïntroduceerd in het St. Bernard fokprogramma in Zwitserland in een poging om het aantal honden te herstellen in het beroemde hospitium waar St. In de Pyreneeën begon het ras echter te verslechteren als gevolg van gewetenloze fokpraktijken.

De twee wereldoorlogen brachten een tol op alle hondenfokkerijen; gelukkig werden veel van deze honden geïntroduceerd in de Verenigde Staten totdat het Europese continent in wezen gesloten werd als gevolg van de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog begonnen de fokkers hun pogingen om het ras terug te brengen in zijn oude glorie, en vandaag de dag zijn de Pyreneese Berghonden een geliefde en vereerde hond.

Het karakter van de hond

Een koele, zachte, volgzame houding is de standaard voor dit ras. Dit ras is vaak heel lief, maar kan ook een beetje intens zijn. Hij is moedig en loyaal aan zijn mensen. Dit ras is heel geschikt als therapiehond.

hij is gewend om alleen te werken en dingen voor zichzelf uit te zoeken, wat betekent dat hij een onafhankelijke denker is, en hij kan koppig zijn. Hij slaagt erin om een goede waakhond te zijn en tegelijkertijd beleefd, kalm en zachtaardig zijn.

Een jonge Pyreneese berghond opvoeden

Zoals elke hond heeft de dit ras behoefte aan een vroege socialisatie-blootstelling aan veel verschillende mensen, bezienswaardigheden, geluiden en ervaringen – als ze jong zijn. Socialisatie helpt om te zorgen dat jouw puppy opgroeit tot een super fijne hond.

Het is een perfecte start om hem in te schrijven voor een puppycursus. Door regelmatig bezoekers uit te nodigen en je hond kennis te laten maken met drukke parken, naar winkels te gaan die honden accepteren en ontspannen wandelingen zo kan hij ook zijn sociale vaardigheden kunnen ontwikkelen.

Pyreneese Berghond

De juiste verzorging

Vacht verzorging

De lange dubbele vacht van dit ras is dik, maar het is niet moeilijk te onderhouden. Wekelijks borstelen kan helpen om de vacht en de huid van de Pyreneeën veilig te houden en te verminderen bij het verharen, maar de huid laat van nature vuil achter en baden is slechts af en toe nodig. De Pyreneeën moeten niet geschoren worden omdat hun vacht op natuurlijke wijze afkoelt en beschermt tegen verbranding door de zon. Regelmatig borstelen kan nuttig zijn tijdens het verharen van de ondervacht in het seizoen.

Het regelmatig trimmen van de nagels helpt om pijnlijke breuken, barsten of het breken van de nagel te voorkomen. Regelmatig reinigen van de oren kan helpen om oorinfecties te voorkomen. Door je pup meteen te laten wennen aan de verzorging, voorkomt je problemen als hij groot is.

Beweging / Training

Hoewel zeer intelligent, kan dit ras een uitdaging zijn om te trainen. Ze zijn gefokt om hun eigen keuzes te maken, en het is een kwaliteit die ze moeilijk loslaten. Ze zijn eigenzinnig en koppig, dus stel je al vroeg in de training op als roedelleider. Ze kunnen zich snel vervelen, dus plezierige en gevarieerde trainingen zijn je beste kans om een gelukkige, goed opgevoede hond te trainen. Trainingsdoelen moeten zijn: socialisatie met mensen en dieren, goede lijngehoorzaamheid en het werken aan een sterke noodoproep(bijvoorbeeld honden fluitje). Het is bekend dat de honden afdwalen wanneer ze loslopen.

Hondensport

Hoewel deze honden in het verleden als jachthond zijn gebruikt, is de moderne Pyrenees geen sporthond. Behalve dat ze geneigd zijn om rond te dwalen. 

De gezondheid van dit ras

Alle honden hebben de potentie om genetische gezondheidsaandoeningen te ontwikkelen, net zoals alle mensen de potentie hebben om de ziekte te erven. Een respectabele fokker zou eerlijk en open zijn over de gezondheidskwesties van het ras en het optreden van de ziekte.

Gezondheidsproblemen in de Grote Pyreneeën kunnen heupdysplasie zijn; hartproblemen zoals tricuspidalisklepdyssplasie; kanker zoals osteosarcoom (botkanker); oogproblemen zoals terugkerende pupillaire membranen, progressieve netvlies-atrofie en staar; osteochondritis dissecans (orthopedisch probleem), patella-luxatie (knieschijf-dislocatie) en een opgeblazen gevoel.

Wat kost een Pyreneese Berghond

De Pyreneese Berghond kost tussen de 1400 en 2400 euro. Echter is het wel zo dat de prijs op kan lopen als je kiest voor een Pyreneese Berghond met een bijzondere stamboom. Hoe bijzonderder de stamboom is, hoe duurder de hond zal zijn. Je zou ook in het asiel kunnen kijken, al is de kans klein dat je dit ras daar zomaar tegen komt.

Benodigdheden voor je nieuwe hond

Naast de aanschaf van een hond moet je nog een aantal dingen in huis halen. Door deze benodigdheden in huis te halen zal je hond zich sneller thuis voelen bij jou. Naast de standaard benodigdheden kan je nog een aantal producten in huis halen die het leven met je hond fijner maken.

De Ras verenigingen

In ons land kennen we de nvlph. Zo houdt deze club met regelmat lezingen over bepaalde manieren om jouw hond te verzorgen of te trainen. Ook zetten ze zich in voor een beter fokbeleid.

De beste fokkers

Mocht je graag een Pyreneese Berhond in huis willen halen dan raden wij je echt aan om altijd te kiezen voor een betrouwbare fokker. De goede fokkers hanteren een strikt fokbeleid voor dit hondenras. Dit brengt dan ook met zich mee dat je meer zekerheid hebt over de hond die je kiest. 

Ben jij een erkende fokker en sta je er niet tussen? Neem contact met ons op en we plaatsen je erbij.

Conclusie

Kies je voor een Pyreneese berhond dan weet je zeker dat je een ontzettend leuke hond in huis zal halen. Door de intelligentie en eigenwijsheid van dit ras zal je genoeg werk eraan hebben. We hopen dat je dankzij de informatie uit dit artikel in ieder geval een beter beeld hebt gekregen over dit hondenras. Hier op de site kan je overigens nog veel meer artikelen vinden over nagenoeg alle andere hondenrassen. We raden je zeker aan om deze ook door te nemen als je nog niet precies weet welke soort hond je in huis wilt halen!

Beoordeel dit artikel
[Total: 21 Average: 5]
Hondenauto deken advertentie
Daan Driessen

Daan Driessen

Auteur

Ik ben heel mijn leven al dol geweest op dieren met honden en katten als favoriet. Sinds 2015 is Aika (kruising Akita inu & Alaska Malamute) bij onze familie gekomen. Toen wij Aika kregen kwam ik er al snel achter dat ik veel juiste informatie miste op het internet en er veel tegenstrijdige berichten waren. Met Honden Wereld wil ik hier een verandering inbrengen. Lees jij een artikel waarvan je denkt, dit kan beter. Stuur een mailtje! Ik ben niet perfect en probeer het beste te doen voor de dieren.

Wat andere lezen

Beste Producten in 2023

autodeken hond

2. Beste honden DNA test

Onderzoek uit welke rassen jou hond bestaat. Ook test een DNA test op meer dan 200+ gezondheidsrisico’s.

Aikly Webdesign
Hondenauto deken advertentie
Hondenrassen DNA test