Puppy cursus

Puppy cursus
Hondenauto deken advertentie

Inhoudsopgave

Alles wat je moet weten over de puppy cursus

Mocht je een nieuwe hond in huis hebben dan is het verstandig om eens te kijken naar een puppy cursus. Door middel van een puppycursus zorg je er namelijk voor dat jouw puppy leert hoe hij moet socialiseren en de basis commando’s. Nu zien we dat er nog altijd een hoop onduidelijkheid bestaat als het aankomt op het volgen van de puppycursus en op de totale puppy cursus kosten die je kunt verwachten. Om deze onduidelijkheid voor eens en voor altijd te verhelpen hebben we hieronder alles op een rijtje gezet wat mogelijk van belang kan zijn.

Puppy cursus

Het belang van een puppy cursus

Voordat we ingaan op een online puppycursus en op andere praktische zaken is het handig om toch even stil te staan bij de vraag waarom het zo verstandig is om jouw hond naar een puppycursus te sturen. Zoals we je hierboven al kort hebben laten zien maakt een puppy cursus het mogelijk voor jouw hond om te leren omgaan met andere honden. Dit is met name van belang om ervoor te zorgen dat de pup leert dat er andere honden te vinden zijn. Het is nu eenmaal niet de bedoeling dat jouw hond bang wordt wanneer hij een grotere hond op zich af ziet komen.

Een ander voordeel is dat een dergelijke cursus je in staat stelt om je ervaringen te delen met andere hondenbaasjes. Veel puppy-eigenaren zeggen dat een groepspuppytraining ook groepstherapie is voor de puppy-eigenaren. Veel lessen bieden daarnaast de basis commando’s zoals zit, lig, af en bijvoorbeeld het rustig meelopen aan de lijn. Ook kan je tijdens de puppycursus vragen stellen als ze ergens mee zit en je niet weet hoe je dit kan oplossen. Vaak is er ook nog even tijd voor de puppy’s om te spelen. Dit maakt het mogelijk voor ze om te leren hoe ze eigenlijk moeten spelen en hoe ze lichaamstaal van andere honden af kunnen lezen.

De inhoud van de puppy cursus

Een puppycursus is echt in het bijzonder bedoeld voor jonge pups. Voor de meeste scholen moet je hond verschillende vaccinaties hebben gehad. Let hier dus echt even op. De leeftijden voor de inschrijving zijn over het algemeen tussen de tien en zestien weken. De oefeningen die worden aangeleerd omvatten meestal zitten, liggen, blijven staan, komen, en lopen aan de lijn zonder te trekken. De meeste instructeurs geven richtlijnen over hoe deze oefeningen thuis gebruikt kunnen worden. Het voorkomen en oplossen van problemen is meestal ook een onderdeel van het lesplan. Dit omvat dan ook het bijten en sabbelen, je hond moet namelijk leren wat wel en wat niet kan.

De meeste instructeurs bespreken ook angsten, socialisatie en andere belangrijke aspecten van het opvoeden van een puppy. Houd in gedachten dan hoewel je puppy de les heeft je zelf het meest bezig zal zijn. Omdat je puppy erg opgewonden zal zijn tijdens de les, vooral de eerste paar weken, zal het grootste deel van het trainen van je puppy thuis plaatsvinden.

Waar op letten bij het volgen van een puppycursus?

Als je jouw hond op een puppy cursus wilt zetten is het noodzakelijk om op zoek te gaan naar een goede honden school. Dit brengt met zich mee dat je het nodige onderzoek zal moeten verrichten om uit te komen bij een goede aanbieder. Waar moet je dan op letten vraag je je af? Om je wat beter op weg te helpen hebben we hieronder de belangrijkste factoren voor jou op een rijtje gezet. Door hierop te letten zal ook jij uit kunnen komen bij een puppycursus die perfect past bij wat je al die tijd al voor ogen had:

    • De manier van lesgeven

het eerste waar je bij stil zou moeten staan is de manier van lesgeven. De manier van lesgeven houdt onder andere in dat je moet kijken op wat voor manier er om wordt gegaan met het straffen en het belonen. Er zijn puppycursussen te vinden die de focus eerder leggen op straffen dan op belonen. Het is altijd mogelijk om even contact op te nemen met een honden school om te vragen hoe zij de dingen aanpakken tijdens de puppycursus. Ze zullen nooit te beroerd zijn om je hier wat meer over te vertellen. Kijk hierin goed waar jij jezelf goed bij voelt. Geef ook aan wat voor ras je hebt. Zo heeft de honden school een beter beeld met hoe zei de les moeten vormgeven voor jou puppy.

  • Wat kost een puppy cursus

De kosten van puppy cursus variëren vaak tussen de €100,- en €200,- afhankelijk van het aantal lessen. Informeer voor de prijs bij de honden school waar je naartoe wil. Iedereen heeft een ander budget en doel voor ogen voor zijn of haar hond. Mocht je een speciale puppy cursus willen volgen voor jouw hondenras dan zal je hier vaak net even wat meer voor betalen. Door duidelijk te zijn in wat je bereid bent te betalen kan je zien wat er allemaal binnen je budget valt.

  • De locatie van de cursus

het is natuurlijk wel zo handig als je eenvoudig naar de locatie kunt gaan waar de puppycursus wordt gehouden. Er zijn ontzettend veel honden scholen in ons land te vinden voor het volgen van puppy training. Deze verscheidenheid maakt het dan ook altijd mogelijk om een puppycursus te kiezen bij jou in de buurt. Dit is niet alleen handig door het feit dat je er veel sneller kunt zijn. Maar het is ook nog eens zo dat puppy’s vaak moeite hebben met autorijden. Door te kiezen voor een locatie in de buurt kan je de tijd in de auto tot een absoluut minimum beperken. Maar leert je pup het wel om met de auto mee te gaan.

  • Privéles, groep les of een online les

Tevens is het belangrijk om na te denken over de vraag of je een privéles, groepsles, online les of een combinatie van wil volgen. Het duurste is natuurlijk om te kiezen voor de privé les. Dit is een zeer intensieve cursus waarbij je echt veel meer begeleiding krijgt tijdens het gehele traject. Echter is een les met een groep weer leuk omdat je hier in contact komt met andere hondenbaasjes en dit ook voor je puppy een goed moment is om te socialiseren. Dit maakt het mogelijk om jullie ervaringen voor de cursus te overleggen. Het spreekt voor zich dat een cursus in een groep een stuk goedkoper is dan een losse privécursus. Tegenwoordig heb je ook online puppy cursussen. Dit zijn hele uitgebreide traingen met duidelijke filmpjes. Het voordeel hiervan is dat je op ieder moment hiermee kan beginnen. Wel is het verstandig om je puppy van jongs af aan met andere honden om te laten gaan, zodat je pup kan socialiseren. 

Door de bovenstaande zaken mee te nemen bij het overwegen van een goede puppy cursus is een stuk makkelijker om de juiste honden school voor jou pup te vinden. Het is belangrijk dat je er goed de tijd voor neemt en dat je ervoor zorgt dat je duidelijk bent in wat je zoekt. Alleen zo is het mogelijk om te voorkomen dat je jouw hond naar de verkeerde puppycursus stuurt.

Is een puppycursus voor iedere hond geschikt?

Er zijn diverse honden voor wie een puppycursus meer voordelen biedt dan voor de andere honden. Sommige hondenrassen hebben een strenge opvoeding nodig terwijl bij andere rassen het belonen weer beter werkt. Bij een hondenschool weten ze wat het beste bij bepaalde rassen past. Voor de standaart commando’s kan een online cursus al voldoende zijn. Wil je echt specifieke hulp gericht op jou hond? Ga dan naar een honden school in de buurt. Is je hond na een puppy cursus nog steeds lastig kan je kijken of een honden gedragstherapeut je kan helpen.

Puppy cursus volgen tijdens Corona

Zoals niemand zal zijn ontgaan bevindt de wereld zich op dit moment in een ware crisis, de Coronacrisis. Door het Coronavirus zijn er puppy cursussen die helaas niet door gaan, of waar je niet naartoe kan gaan omdat je op moet letten voor je eigen gezondheid. Echter is er een alternatief mogelijk om voor te kiezen.

Online puppy cursus

Je kunt er namelijk ook voor kiezen om een online puppy cursus te volgen. Door middel van een online cursus kan je alsnog veel leren over jouw hond. Belangrijk is wel dat je jouw hond goed genoeg laat socialiseren met andere honden. Je zou bijvoorbeeld kunnen kijken of er mensen bij jou in de buurt te vinden zijn die een puppy hebben. Vervolgens kan je afspraken om, met inachtneming van de maatregelen, samen af te spreken voor een  soort eigen cursus. Op die manier kan je hond alsnog socialiseren. Onze voorkeur naar een online cursus gaat naar die van Tinki.

Conclussie

Door de informatie uit dit artikel weet je waar je op moet letten tijdens het kiezen voor een puppy cursus. Het is een van de beste keuzes die je maar kunt maken als je ervoor wilt zorgen dat jouw hond een leuke hond wordt. Door de cursus leert je hond veel beter hoe hij om moet gaan met mensen en dieren. Nog veel meer leuke artikelen lezen die zich op de opvoeding van jouw hond richten? Blijf dan zeker even hangen op deze site, we hebben namelijk nog veel meer leuke dingen om te ontdekken. Door je goed in te lezen weet je zeker dat jij optimaal aan de band met je hond kunt werken.

Beoordeel dit artikel
[Total: 62 Average: 5]
Hondenauto deken advertentie
Daan Driessen

Daan Driessen

Auteur

Ik ben heel mijn leven al dol geweest op dieren met honden en katten als favoriet. Sinds 2015 is Aika (kruising Akita inu & Alaska Malamute) bij onze familie gekomen. Toen wij Aika kregen kwam ik er al snel achter dat ik veel juiste informatie miste op het internet en er veel tegenstrijdige berichten waren. Met Honden Wereld wil ik hier een verandering inbrengen. Lees jij een artikel waarvan je denkt, dit kan beter. Stuur een mailtje! Ik ben niet perfect en probeer het beste te doen voor de dieren.

Wat andere lezen

Beste Producten in 2023

autodeken hond

2. Beste honden DNA test

Onderzoek uit welke rassen jou hond bestaat. Ook test een DNA test op meer dan 200+ gezondheidsrisico’s.

Aikly Webdesign
Hondenauto deken advertentie
Hondenrassen DNA test