Portugese Waterhond

Portugese Waterhond
Hondenauto deken advertentie

Inhoudsopgave

Introductie over de Portugese Waterhonden

Vroeger vergezelden Portugese Waterhonden vissers op visreizen, waarbij ze verloren materiaal terugvonden en de vis in de netten dreven.

Tegenwoordig is dit hondenras een plezierige familie metgezel. Terwijl ze de intelligentie en liefde voor water behouden.

Bekijk alle kenmerken en feiten over Portugese Waterhonden in ons artikel.

Portugese waterhond kosten

Voor een Portugese waterhond betaal je tussen de €1000 en €1500.

Portugese Waterhond

Benodigdheden voor je nieuwe hond

Naast de aanschaf van een hond moet je nog een aantal dingen in huis halen. Door deze benodigdheden in huis te halen zal je hond zich sneller thuis voelen bij jou.

Naast de standaard benodigdheden kan je nog een aantal producten in huis halen die het leven met je hond fijner maken.

Algemene informatie

Levensverwachting

10 - 14 jaar

Herkomst

Portugal

Schofthoogte

40 - 60 cm

Gewicht

15 - 28 kg

  • Trainbaarheid
  • Geschikt voor kleine tuin
  • Kan lange tijd alleen blijven
  • Geschikt als eerste hond
  • Intelligentie
  • Kindvriendelijk
  • Waaksheid
  • Vachtverzorging
  • Energie level
  • Kan met andere katten/honden (met de juiste trainnig)

Disclaimer: Hoewel de hier vermelde kenmerken vaak representatief zijn voor dit ras, zijn honden individuen waar persoonlijkheden en verschijningen kunnen variëren.

Geschiedenis van dit ras

De Portugese Waterhond is een afstammeling van honden die eeuwenlang door Portugese vissers gebruikt werden om vis in netten te drijven, vistuig uit het water te halen, en boodschappen van boot naar boot te zwemmen. Hij heeft waarschijnlijk een voorouder gemeen met de Poedel, die in Duitsland werd gefokt om als waterretriever dienst te doen.

Dit ras, in zijn thuisland ook wel Cao de Agua (waterhond) genoemd, werkte als vissersploeglid op tochten die varieerden van de kust van Portugal tot Newfoundland.

Deze hardwerkende vissershonden stonden aan het begin van de twintigste eeuw op uitsterven toen de visserij meer gemoderniseerd werd, maar Vasco Bensuade, een rijke Portugese hondenliefhebber, stapte in om het ras te redden. Porties begonnen op hondenshows te verschijnen nadat liefhebbers een rasvereniging vormden en een rasstandaard schreven – een geschreven beschrijving van hoe een ras er uit moest zien en zich moest gedragen. Ze vonden uiteindelijk een paar decennia later hun weg naar Engeland en de Verenigde Staten.

Portugese Waterhond karakter

Porties, zoals ze liefkozend genoemd worden, zijn vrolijk en vriendelijk. Ze kunnen een uitstekende keuze zijn voor een actief gezin, vooral voor een gezin met een zwembad, een strand in de buurt, of een boot. Ze reageren goed op training en zijn ideaal voor hondensporten als behendigheid, gehoorzaamheid, therapie werk, speuren, en waterwerk.

Welke activiteit je ook kiest, zorg ervoor dat je Portie dagelijks beweging krijgt, want ze kunnen gefrustreerd en destructief worden als ze dat niet doen. Zwemmen is een natuurlijke optie, maar ze zijn ook uitstekende wandel- of jogging-metgezellen.

De Portie staat er, net als zijn neef de Poedel, om bekend dat hij hypoallergeen is. Dat is niet helemaal waar; er bestaat niet zoiets als een hypoallergene hond. Tot op zekere hoogte verharen en produceren alle honden huidschilfers. De Portie, daarentegen, verhaart niet veel.

(Omdat de hoeveelheid verharing en huidschilfers van hond tot hond verschilt – zelfs binnen hetzelfde ras – is tijd doorbrengen met een bepaalde hond de beste manier om uit te vinden of je een allergische reactie op hem zult krijgen.)

Er is niet veel dat de Portie niet kan met een beetje training. Hij past zich aan verschillende woonsituaties aan – met voldoende beweging kan hij een huishond zijn – en is in het algemeen rustig in huis. De Portugese Waterhond, aanhankelijk en trouw, plezierig en hardwerkend, kan een dierbare vriend zijn voor de juiste persoon.

Gezondheidsproblemen

Portugese Waterhonden zijn over het algemeen gezond, maar zoals alle rassen zijn ze vatbaar voor bepaalde gezondheidsproblemen. Niet alle Porties zullen een of meer van deze ziekten oplopen, maar het is wel belangrijk dat je je ervan bewust bent als je overweegt er een te nemen.

Als je een puppy wilt kopen, zoek dan een goede fokker die je gezondheidsverklaringen van beide ouders van je puppy kan laten zien. Gezondheidsverklaringen tonen aan dat een hond getest is op een bepaalde aandoening en er vrij van is.

Verzorging

Portugese waterhonden zijn mensengenieters en horen binnen te leven, niet buiten. Ze hebben het liefst een omheinde tuin waar ze veilig kunnen spelen, maar met voldoende beweging kunnen ze zich aanpassen aan het leven in een appartement, maar dit is niet aan te raden.

Een Portie heeft 30 minuten tot een uur beweging per dag nodig, wat bereikt kan worden door lange wandelingen, joggen, zwemmen, of apporteerspelletjes. Hij is een goede kameraad binnenshuis als hij voldoende beweging krijgt. Als dat niet het geval is, kun je thuiskomen om je spullen aan gort gekauwd te vinden.

Positieve bekrachtigingstechnieken zoals lof, spel en voedselbeloningen kunnen gebruikt worden om je Portugese Waterhond te trainen. Hij zal zich gaan vervelen als je steeds weer hetzelfde doet.

Dit is een hond die nieuwe vaardigheden snel oppikt en daar plezier in heeft. Je Portugese Waterhond trainen voor gehoorzaamheid, behendigheid, speuren, of waterwerk is een geweldige manier om zijn geest te stimuleren en hem tegelijk een plezierige bezigheid te bezorgen. Hij zou ook een uitstekende therapiehond zijn. Op z’n minst kun je hem kunstjes leren om indruk te maken op zijn buren.

Elke vorm van training helpt je bij het ontwikkelen van een speciale band met je Portie. Geef hem een taak en hij zal dolblij zijn.

Wees je ervan bewust dat de Portugese Waterhond graag kauwt. Voorzie hem van voldoende kauwspeelgoed, wissel het regelmatig af zodat hij zich niet verveelt, en leer hem al vroeg wat hij wel en niet mag kauwen.

Vacht verzorging

De vacht van de Portugese Waterhond komt in twee soorten: gekruld en golvend. Beide zijn enkelvoudige vachten, wat betekent dat er geen ondervacht is. Daarom verhaart de Portie niet zo veel als andere rassen en wordt hij vaak als hypoallergeen beschouwd.

De vacht van Portie’s kan zwart, wit, verschillende bruintinten, of zwart of bruin met wit zijn. De snuit, het middenlichaam en de staart zijn allemaal kort, met een plukje aan het eind van de staart. De vacht wordt over het hele lichaam tot ongeveer een centimeter lengte geschoren of bijgeknipt, waarbij de omtrek van het lichaam gevolgd wordt.

Borstel of kam de vacht van je Portie twee of drie keer per week om hem klitvrij te houden. Om de vacht er netjes uit te laten zien, knip of trim je hem eens per maand.

Het is belangrijk om elke hond die veel tijd in het water doorbrengt een grondige zoetwaterspoeling te geven na het zwemmen om chemicaliën, zout, en andere stoffen die vacht- of huidproblemen kunnen veroorzaken te verwijderen. Om infecties te voorkomen, maak je de oren grondig schoon en droog.

Een of twee keer per maand knip je de nagels. Ze zijn te lang als je ze op de vloer kunt horen klikken. Korte, netjes geknipte nagels houden de voeten in goede conditie en voorkomen dat je schenen gekrabd worden als je Portie opspringt om je te begroeten.

Ook gebitsverzorging is essentieel. Poets de tanden van je Portie minstens twee keer per week om zijn adem fris te houden en om tandsteenvorming en parodontale ziekten te voorkomen. Dagelijks poetsen is nog beter.

Begin met de vachtverzorging van je Portie als hij een puppy is om hem eraan te laten wennen. Behandel regelmatig zijn pootjes – hondenvoetjes zijn gevoelig – en inspecteer zijn mond en oren. Maak van het verzorgen een plezierige ervaring vol lof en beloningen, en je legt de basis voor gemakkelijke veterinaire onderzoeken en andere handelingen als hij volwassen is.

Voeding

2,5 tot 3,5 kopjes hondenvoer van hoge kwaliteit per dag, verdeeld over twee maaltijden, is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

De hoeveelheid voedsel die je volwassen hond opneemt wordt bepaald door zijn grootte, leeftijd, lichaamsbouw, stofwisseling, en activiteitsniveau. Honden zijn, net als mensen, individuen die niet dezelfde hoeveelheid voedsel nodig hebben. Het spreekt bijna vanzelf dat een hond die erg actief is meer nodig zal hebben dan een hond die een bankzitter is.

De kwaliteit van het hondenvoer dat je koopt is ook belangrijk; hoe beter het hondenvoer, hoe verder het zal gaan in het voeden van je hond en hoe minder je ervan in de voerbak van je hond hoeft te schudden.

In plaats van steeds voer te laten staan, houd je je Portugese Waterhond in goede conditie door zijn voer af te meten en hem tweemaal per dag te voeren.

Het is ook verstandig je dierenarts te vragen naar de beste verhoudingen met betrekking tot het voeren van je hond. Iedere hond is namelijk anders en heeft andere voeding nodig.

OPMERKING: De kwaliteit van het hondenvoer dat je koopt doet er ook toe – hoe beter het hondenvoer, hoe verder het zal gaan in het voeden van je hond en hoe minder je er van in de voerbak van je hond hoeft te schudden.

Meer informatie over hondenbrokken?

Kinderen en andere dieren

Portugese Waterhonden zijn prachtige gezinshuisdieren, vooral als ze samen met kinderen opgroeien. Ze kunnen echter onstuimig zijn, wat voor jonge kinderen beangstigend of overweldigend kan zijn.

Leer kinderen altijd hoe ze honden veilig kunnen benaderen en aanraken, en houd toezicht op alle interacties tussen honden en jonge kinderen om bijten of aan beide kanten aan oren of staart trekken te voorkomen.

Porties kunnen goed opschieten met andere honden en katten, vooral als ze met hen zijn grootgebracht. Porties moeten, net als alle honden, uit de buurt gehouden worden van kleine huisdieren als konijnen, cavia’s en hamsters.

Conclussie

De Portugese Waterhond heeft een heleboel geweldige kwaliteiten, waaronder onvermoeibaar zijn, plezierig zijn, en een groot gevoel voor humor hebben. Hij is ook intelligent genoeg om je te slim af te zijn als je hem niet een stap voor blijft. Je zult merken dat je vaak moet lachen als hij de clown speelt om je aandacht te trekken.

Portugese Waterhonden zijn er in verschillende temperamenten. Sommigen zijn wilskrachtig, terwijl anderen ontspannen zijn, waarbij de meerderheid ergens in het midden valt.

Portugese Waterhonden hebben, net als alle andere honden, vroege socialisatie nodig – blootgesteld worden aan een verscheidenheid van mensen, bezienswaardigheden, geluiden, en ervaringen – als ze jong zijn. Socialisatie zorgt ervoor dat je Portie pup zich ontwikkelt tot een welgevormde hond.

We hopen je doormiddel van dit artikel meer kennis te hebbe gegeven over dit mooie ras. Lees ook onze andere hondenrassen beschrijvingen.

Beoordeel dit artikel
[Total: 70 Average: 5]
Hondenauto deken advertentie
Daan Driessen

Daan Driessen

Auteur

Ik ben heel mijn leven al dol geweest op dieren met honden en katten als favoriet. Sinds 2015 is Aika (kruising Akita inu & Alaska Malamute) bij onze familie gekomen. Toen wij Aika kregen kwam ik er al snel achter dat ik veel juiste informatie miste op het internet en er veel tegenstrijdige berichten waren. Met Honden Wereld wil ik hier een verandering inbrengen. Lees jij een artikel waarvan je denkt, dit kan beter. Stuur een mailtje! Ik ben niet perfect en probeer het beste te doen voor de dieren.

Wat andere lezen

Beste Producten in 2023

autodeken hond

2. Beste honden DNA test

Onderzoek uit welke rassen jou hond bestaat. Ook test een DNA test op meer dan 200+ gezondheidsrisico’s.

Aikly Webdesign
Hondenauto deken advertentie
Hondenrassen DNA test