Nova Scotia Duck Tolling Retriever

Nova Scotia Duck Tolling Retriever
Hondenauto deken advertentie

Inhoudsopgave

Alles wat je moet weten over de Nova Scotia Duck Tolling Retriever

Zoals je weet zijn er veel hondenrassen te vinden op de wereld. Deze verscheidenheid aan soorten komt natuurlijk goed van pas, je wilt namelijk zeker weten dat je een hond kunt kiezen die past bij wat je zoekt. Mocht je op zoek zijn naar een relatief actieve hond dan zal je met de Nova Scotia Duck Tolling Retriever eigenlijk niet de fout in kunnen gaan. Veel mensen weten nog niet alles over dit unieke ras. Om je zo goed mogelijk op weg te helpen hebben we hieronder de belangrijkste informatie voor je op een rijtje gezet.

Algemene informatie

Levensverwachting: 10 – 14 jaar
Herkomst: Yarmouth County
Lengte: Reu: 45–54 cm Lengte: Teef: 42–51 cm
Gewicht: Reu: 20–23 kg Gewicht: Teef: 17–20 kg
Kleuren: Koperkleurig, Roodachtig goud, Rood

  • Trainbaarheid
  • Geschikt voor kleine tuin
  • Kan lange tijd alleen blijven
  • Geschikt als eerste hond
  • Intelligentie
  • Kindvriendelijk
  • Waaksheid
  • Vachtverzorging
  • Energie level
  • Kan met andere katten/honden(met de juiste trainnig)

Geschiedenis van de hond

Hoewel je het niet gelijk aan de naam kunt zien komen de Nova Scotia Duck Tolling Retriever oorspronkelijk van vossen af. De Canadese Micmac-indianen observeerden vossen die zich aan de oevers van rivieren en meren zwommen en de eenden die stom genoeg waren om te dichtbij te komen. De Micmacs moedigden dit gedrag aan bij hun eigen honden. Ook zij leerden om de nieuwsgierige eenden te lokken. In de 19e eeuw begonnen jagers in Engeland en Canada honden te ontwikkelen die het water in gingen om vogels te vinden die waren neergeschoten. Deze honden werden retrievers genoemd. Bekende soorten honden waren de Labrador en Chesapeake Bay. Maar de jagers in Yarmouth County in het zuidwesten van Nova Scotia’s Little River district gingen nog een stap verder. Ze creëerden een hond die zowel vogels zou aantrekken als apporteren.

Het begon allemaal met de Micmac Indische honden. Deze honden hebben ze uiteindelijk laten fokken met andere hondensoorten. Het resultaat werd bekend als de Little River Duck Dog. Jarenlang was de Little River Duck Dog alleen bekend in het gebied waar hij werd ontwikkeld. Maar in 1945 gaf de Canadese Kennel Club het ras erkenning, evenals een nieuwe naam: Nova Scotia Duck Tolling Retriever. Het ras kwam voor het eerst naar de Verenigde Staten in de jaren 1960. Van hieruit zijn we deze honden ook in ons land terug gaan zien, mensen uit de VS namen ze namelijk mee naar Europa.

Nova Scotia Duck Tolling Retriever

Het karakter van de hond

Nu je wat meer weet over de geschiedenis is het tijd om te kijken naar het karakter van de hond. Nova Scotia Duck Tolling Retriever honden zijn slim, onafhankelijk en nieuwsgierig. Hun persoonlijkheid ligt ergens tussen die van een Golden Retriever en een terriër.  Over het algemeen zijn ze dan ook vrij vrolijk. Als ze niet werken of spelen, liggen ze vaak op de grond. Ze vinden het heerlijk om even te gaan liggen. Volwassenen zijn ze meestal zachtaardig naar kinderen toe. Daarnaast verplaatsen de honden zich met gemak van de ene omgeving naar de andere en zijn tolerant ten aanzien van benchtraining en reizen. Ze kunnen afstandelijk zijn ten opzichte van vreemden, maar ze nemen hun signalen af van hun mensen.

Een jonge Tolling Retriever opvoeden

Deze honden zijn over het algemeen niet heel lastig om te trainen, al is het ook weer niet al te makkelijk. De hond is een beetje een combinatie tussen koppig en lief. Soms hebben ze een eigenwijs karakter terwijl ze op andere momenten juist weer heel goed kunnen luisteren. Deze eigenschappen kunnen ze uitdagend maken om te trainen, omdat je niet altijd weet of ze wel echt luisteren naar wat je zegt. De meeste honden reageren goed op een op beloning gebaseerde training. Ze willen over het algemeen weten wat er voor hen in zit en genieten van de mogelijkheden om “te leren verdienen”. Ze vinden training leuk. Dit is de reden dat korte, productieve sessies het beste zijn voor je jonge hond. Het is echter nog steeds belangrijk om consequenties te hebben voor ongewenste reacties.

Nova Scotia Duck Tolling Retriever puppy

De juiste verzorging

De Nova Scotia Duck Tolling Retriever honden moeten wekelijks worden geborsteld om hun vacht er op zijn best te laten uitzien. Tijdens het verharen is het dagelijks borstelen dan ook echt noodzakelijk. Let vooral op de vacht rond en onder de oren, omdat die op deze plekken fijner is en meer kans heeft om te knopen. Je wilt het liefst hebben dat de vacht de natuurlijke uitstraling behoud. Dit betekent dat je alleen tijd zou moeten spenderen aan het borstelen van de vacht in de gebieden rond de oren en de voeten. Er moet speciale aandacht worden besteed aan het verwijderen van overtollig haar tussen de voetkussens. Dit zal je hond in staat stellen om wat meer grip te behouden. Ook moet je de nagels met regelmaat knippen.

De gezondheid van dit ras

Tollers zijn over het algemeen gezond, echter heeft deze hond net als andere honden wel eens last van bepaalde kwaaltjes. Zo kan je hond last krijgen van heupdysplasie aan zijn gewrichten. Dit is een erfelijke aandoening waarbij het dijbeen niet goed in het heupgewricht past. Sommige honden krijgen bij deze aandoening pijn aan één van hun achterpoten, maar bij een hond met heupdysplasie zijn er misschien geen tekenen van ongemak te bespeuren. Naarmate de hond ouder wordt, kan er artritis ontstaan. Ook kan je hond last krijgen van PRA. Dit is een degeneratieve oogaandoening die uiteindelijk blindheid veroorzaakt door het verlies van fotoreceptoren aan de achterkant van het oog. PRA is aantoonbaar jaren voordat de hond enige tekenen van blindheid vertoont. Gelukkig kunnen honden hun andere zintuigen gebruiken om blindheid te compenseren en kan een blinde hond een vol en gelukkig leven leiden.

Indien je zeker wilt weten dat je te maken hebt met een gezonde hond is het handig om een DNA test te doen. Door middel van een DNA test kan je namelijk in kaart brengen of jouw hond eventuele aandoeningen heeft. Dit is wat minder van belang voor de mensen die een hond van een fokker hebben, deze zijn namelijk vaak al getest. Dit is echter anders voor de mensen die besluiten om een hond uit het asiel te halen. Mocht je erachter komen dat jouw hond vatbaar is voor bepaalde aandoeningen of ziektes dan zou je ervoor kunnen kiezen om een hondenverzekering af te sluiten. Dit zorgt ervoor dat je niet alle kosten zelf op je hoeft te nemen.

Sport voor de hond

Zoals al even kort naar voren is gekomen is het Nova Scotia Duck Tolling Retriever ras aan te merken als een zeer actief ras. Door de geschiedenis van de hond weet je zeker dat je jouw hond altijd op een jachttraining kunt sturen. Tijdens deze training zal je zien dat jouw hond echt weet op te bloeien. Dit zorgt er onder andere voor dat je hond zijn ware aard kan laten zien. Een jacht training is overigens ook leuk voor de mensen die een Nova Scotia Duck Tolling Retriever hebben maar die niet echt willen gaan jagen.

Wat kost een Nova Scotia Duck Tolling Retriever

Een Nova Scotia Duck Tolling Retriever kost tussen de 900 en 1200 euro. Belangrijk is wel dat de prijs altijd gebaseerd is op de stamboom van de hond. Heb je dus te maken met een hond met een aanzienlijk goede stamboom dan zou het zomaar kunnen zijn dat je al snel aan meer kwijt bent. Daar komt bij dat je natuurlijk ook reguliere kosten kwijt bent voor de hond.

Benodigdheden voor je nieuwe hond

Naast de aanschaf van een hond moet je nog een aantal dingen in huis halen. Door deze benodigdheden in huis te halen zal je hond zich sneller thuis voelen bij jou.

Naast de standaard benodigdheden kan je nog een aantal producten in huis halen die het leven met je hond fijner maken.

De Ras verenigingen

Net zoals eigenlijk ieder ras is er ook voor de Nova Scotia Duck Tolling Retriever een speciale club te vinden. De naam is niet bepaald uniek, hij heet namelijk Nova Scotia Duck Tolling Retriever Club Nederland. Dit is een club die zich echt volledig inzet voor de belangen van de hond. Door deze club kennen we in ons land onder andere een goed fokbeleid. Hier komen we zo nog even op terug. Naast het aanwijzen van goede fokkers kan je bij deze club terecht voor verschillende leuke evenementen voor jou en je hond. Door deze activiteiten is het mogelijk om nog beter naar jouw hond toe te kunnen groeien, precies wat je wilt met jouw trouwe viervoeter.

De beste fokkers

Het vinden van een goede fokker is echt noodzakelijk als je zelf een Nova Scotia Duck Tolling Retriever in huis wilt halen. Door middel van een goede fokker is de kans op onderliggende gezondheidsproblemen kleiner. Dit zorgt ervoor dat je een hond hebt die vaak ouder wordt. Mocht je op zoek zijn naar een goede fokker voor jouw Nova Scotia Duck Tolling Retriever dan heb je geluk. Hieronder hebben we namelijk een selectie voor je gemaakt met de beste opties om te kiezen.

Faysvision

Ben jij een erkende fokker en sta je er niet tussen? Neem contact met ons op en we plaatsen je erbij.

Beoordeel dit artikel
[Total: 60 Average: 5]
Hondenauto deken advertentie
Daan Driessen

Daan Driessen

Auteur

Ik ben heel mijn leven al dol geweest op dieren met honden en katten als favoriet. Sinds 2015 is Aika (kruising Akita inu & Alaska Malamute) bij onze familie gekomen. Toen wij Aika kregen kwam ik er al snel achter dat ik veel juiste informatie miste op het internet en er veel tegenstrijdige berichten waren. Met Honden Wereld wil ik hier een verandering inbrengen. Lees jij een artikel waarvan je denkt, dit kan beter. Stuur een mailtje! Ik ben niet perfect en probeer het beste te doen voor de dieren.

Wat andere lezen

Beste Producten in 2023

autodeken hond

2. Beste honden DNA test

Onderzoek uit welke rassen jou hond bestaat. Ook test een DNA test op meer dan 200+ gezondheidsrisico’s.

Aikly Webdesign
Hondenauto deken advertentie
Hondenrassen DNA test