Kleine hondenrassen

Kleine hondenrassen
Hondenauto deken advertentie

Inhoudsopgave

Populaire kleine hondenrassen in 2021

Kleine hondenrassen krijgen soms de slechte reputatie dat ze “kefferig” zijn, hyperactief, en moeilijk te trainen, maar dat is niet altijd het geval. Zeker, verschillende soorten kleine honden verpakken veel persoonlijkheid in een klein lichaam. Deze piepkleine hondjes daarentegen zijn trouwe metgezellen en ze kunnen vaak goed opschieten met zowel volwassenen als kinderen.

Deze schattige, kleine hondjes kunnen in elke omgeving gelukkig leven, van een groot huis tot een klein studio-appartement, en ze leven langer dan hun grotere soortgenoten (van 12 tot 20 jaar). Maar zet ze niet allemaal in hetzelfde kleine hokje. De persoonlijkheden van de volgende kleine hondenrassen verschillen merkbaar.

Chihuahua

De Chihuahua is een hondenras dat oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika komt. Het is een afstammeling van de Techichi. Ze zijn meestal niet groter dan 3 kg en niet hoger dan 20 centimeter. Chihuahua’s, kleine hondjes met een grote houding, heersen over de slaapplaats van elke ruimte waarin ze zich bevinden, maar ondanks hun grootte vereisen ze evenveel training als elke andere hond. Het ras onderscheidt zich door grote ogen en een ronde of appelvormige kop. Ze zijn er in allerlei kleuren en maten, en met een lange of korte lengte.

Chihuahua’s doen het goed in een huis zonder kleine kinderen. Ze vereisen ook bescherming tegen kou.

Temperament: Charmant, Blafferig, allemansvriend

Schofthoogte: 12-20 cm

Gewicht: 1.5-3 kg

Levensverwachting: 14-16 jaar

Kleine hondenrassen

Griffon bruxellois

Griffels, zoals ze genoemd worden, wegen tussen 3.5 en 5 kg en zijn tussen 18 en 25 centimeter groot. Met hun expressieve bebaarde gezichten en grote ogen zijn ze de kleine oude mannetjes van de hondenwereld, die in hun geboorteland België zowel dienst doen als werkhond en als edele metgezel.

Ze zijn er in vier kleuren: rood, zwart-roodbruin, black and tan, en zwart, met een gladde of ruwe vacht. Ze zijn gedrongen, zelfverzekerd, en gemakkelijk te trainen, maar ze zijn kwetsbaar als het op ruw spel aankomt, zoals Chihuahua’s. Bovendien kunnen ze eenzaam worden – ze vinden het fijn in groepen met andere honden of in een huis met iemand die altijd aanwezig is.

Temperament: Nieuwsgierig, Loyaal, Alert

Schofthoogte: 18-25 cm

Gewicht: 3.5-4.5 kg

Levensverwachting: 12-15 jaar

Kleine hondenrassen

Pomeriaan

Niet alleen heeft de majestueuze maar piepkleine Pomeriaan de aanwezigheid van een leeuw, maar hij of zij heeft ook een luxueuze dubbele vacht. Als hij niet goed getraind wordt, zal je een zware hebben aan dit kleine hondje.

De Pomeriaan is tussen 15 en 19 centimeter groot en weegt tussen 1.4 en 3.3 kg. Ze zijn de kleinste hond in de Spitz familie, waartoe ook de Samojeed, Alaska malamute, en Noorse elandhond behoren. Poms zijn schattige, alerte, en pittige honden die ook loyaal en slim zijn. Ze zijn uitstekende waakhonden en kunnen goed met kinderen opschieten.

Temperament: Schattig, Pittig, waaks

Schofthoogte: 15-19 cm

Gewicht: 1.3-3.3 kg

Levensverwachting: 12-16 jaar

Pomeriaan

Affenpinscher

Met goede reden hebben Affenpinschers in de loop der jaren de bijnaam “apenterriërs” verdiend. Hun plechtige uitdrukkingen onderscheiden hen van honden en lijken meer op de eerder genoemde primaten(apen). Ze zijn maar 22 tot 28 centimeter groot en wegen 3.1 tot 4 kg, maar het zijn uiterst taaie en stevige huisdieren.

Affens werden in Duitsland gefokt voor het doders van ratten, muizen en ander ongedierte. Tegenwoordig is de affenpinscher een prachtige aanwinst voor elk gezin dat van lachen houdt, want ze zijn voortdurend ondeugend en speels. Affens houden ook van klimmen en blaffen, dus zorg ervoor dat ze goed getraind zijn.

Temperament: Zelfverzekerd, Onverschrokken

Schofthoogte: 22-28 cm

Gewicht: 3.1-4 kg

Levensverwachting: 12-15 jaar

Affenpinscher

Yorkshireterriër

Dit hondje lijkt misschien edel, maar laat je niet misleiden door zijn vorstelijke, zijdeachtige vacht. Yorkies zijn niet zo afstandelijk als ze lijken!

Ze zijn klein – ze wegen ongeveer 3 kg en zijn 20 tot 23 centimeter groot – maar ze zijn pittig, dapper en geliefd, met veel de houding van een grote hond. In hun begindagen dienden ze zowel als rattenvangers als koningshonden, en nu zijn het uitstekende waakhonden met tomeloze energie. De Yorkie zal jarenlang plezier en vermaak bieden aan het hele gezin, maar moet onder toezicht staan in een huis met kleine kinderen.

Temperament: Aanhankelijk, pittig, familie vriend

Schofthoogte: 20-23 cm

Gewicht: 3 kg

Levensverwachting: 11-15 jaar

Yorkshireterriër

Russische toyterriër

Deze kleine puppy’s zijn speelse, liefdevolle honden met heel veel energie. Als een Russische toyterriër wil stoeien, kun je het moeilijk vinden om het bij te houden, maar hoe graag ze ook rennen, ze genieten ook van rust, tijd doorbrengen terwijl ze op je schoot liggen. De Russische toyterriër verlangt naar menselijk gezelschap. Ze zullen het je zeker laten weten als ze zich verwaarloosd voelen.

Russische toyterriër zijn er in allerlei kleuren en vachtlengtes. Ondanks zijn kleine afmetingen (1.4 tot 2.8 kg en 18 tot 28 centimeter groot) is deze hond een goede gezelschapshond die goed overweg kan met mensen en andere dieren in huis.

Temperament: Loyaal, Slim, Charmant

Schofthoogte: 18-28 cm

Gewicht: tot 3 kg

Levensverwachting: 12-14 jaar

Russische toyterriër

Chinese gekuifde naakthond

De Chinese kuif is een levendig, alert, en liefdevol ras dat haarloos of behaard kan zijn en in allerlei kleuren voorkomt. Als je een haarloze kuif kiest, zullen verharen en hondengeur minimaal zijn, maar ze verdragen minder goed koude temperaturen, dus houd ze bedekt.

De Chinese gekuifde naakthond was ook een rattenvanger, en hij vergezelde Chinese zeelieden op hun vele reizen. Deze aanbiddelijke puppy’s zijn nu speels, blij, en toegewijd aan hun eigenaars. Het is een wilskrachtig ras dat moeilijk zindelijk te maken kan zijn, maar het zijn uitstekende waakhonden en ze schieten goed op met mensen en dieren van alle soorten en maten.

Temperament: Aanhankelijk, Alert, Waaks, Levendig

Schofthoogte: 28-33 cm

Gewicht: 3.5-5.5 kg

Levensverwachting: 13-18 jaar

Chinese gekuifde naakthond

Japanse spaniël 

Deze edele hond heeft ook een koninklijke stamboom, wat te zien is aan zijn dikke manen en gepluimde staart. De Japanse spaniël heeft een korte snuit en grote, ronde ogen die moeilijk te negeren zijn. De hond is een charmante metgezel die een extreme knuffelaar is, die exotisch, gracieus en relatief rustig is, wat is waarom sommige mensen hem de “katachtige” onder de honden noemen. Japanse spaniëls zijn gevoelig voor de emoties van hun eigenaar; als ze in een rustige omgeving leven, zullen ze kalm zijn.

De chin is niet geschikt voor een huis met peuters omdat hij zich bij ruw spel kan verwonden en zelfs naar een kind kan snauwen. Ze zijn ook gelukkiger in een huis waar meestal iemand het grootste deel van de dag aanwezig is.

Temperament: Charmant, Edel, Liefdevol

Schofthoogte: 20-28 cm

Gewicht: 3-5 kg

Levensverwachting: 10-12 jaar

Japanse spaniël

Shih Tzu

Deze Chinese “leeuwenhonden” waren ooit de honden van royalty’s, maar nu zijn het ondeugende metgezellen die elk gezin urenlang vermaak bieden, ondanks hun afkomst.

Shih tzus hebben een lange, weelderige vacht die regelmatig verzorgd moet worden. Hoewel ze er teer uitzien, zijn ze verrassend stevig voor hun grootte, met een hoogte van 9 tot 10,5 centimeter en een gewicht van 4 tot 7.5 kg. Dit ras vindt bijna iedereen leuk en is een charmante, leuke metgezel die even graag op je schoot zit als speelt. Shih tzus vereisen vaak training, want ze zijn moeilijk zindelijk te maken en niet bijzonder goed met hele jonge kinderen. Als ze hardhandig behandeld worden, kunnen ze knappen als hun geduld op is.

Temperament: Aanhankelijk, Speels, Uitbundig

Schofthoogte: 23-27 cm

Gewicht: 4-7.2 kg

Levensverwachting: 10-18 jaar

Shih Tzu

Dwergpinscher

Dwergpinscher zijn niet zomaar kleinere Dobermanns, al zijn het wel onverschrokken waakhonden en kunnen ze territoriaal zijn.

Deze energieke en intelligente “Koning van het Speelgoed” is het meest geschikt voor een eigenaar die de eigenzinnige persoonlijkheid van het hondje in bedwang kan houden. Positief is dat de dwergpin een plezier is om bij in de buurt te zijn en een korte vacht heeft die gemakkelijk te verzorgen is.

Temperament: Onbevreesd, Waaks, Trots

Schofthoogte: 25-32 cm

Gewicht: 4-5 kg

Levensverwachting: 11-16 jaar

Dwergpinscher

Cavalier King Charles-spaniël

De verwende Cavalier King Charles spaniël is verfijnd met een koninklijke afstamming, maar ook een nuchtere metgezel voor elk lid van de familie. Cavalier King Charles spaniël hebben, zoals veel edele rassen, in de loop der jaren de persoonlijkheden van hun eigenaars aangenomen. Ze kunnen trots en koppig zijn, en ze houden niet van iedereen, maar als het erop aankomt tijd met hun baasje door te brengen, zijn ze ongelooflijk aanhankelijk en blij.

De Cavalier King Charles spaniël heeft een grote kop, lange oren, en amandelvormige ogen en weegt niet meer dan 8 kg.

Temperament: Aanhankelijk, Zachtaardig, Sierlijk

Schofthoogte: 30-33 cm

Gewicht: 5.9-8 kg

Levensverwachting: 12-15 jaar

Cavalier King Charles Spaniel

Franse buldog

De Frenchie lijkt op een miniatuur Engelse bulldog, maar met grote, rechtopstaande “vleermuisoren” die een handelsmerk van het ras zijn. De korte vacht van het hondje komt in allerlei kleuren, en zijn lichaam is compact en gespierd. Ze zijn iets zwaarder, wegen 7 tot 12 kg en hebben een schofthoogte van ongeveer 33 cm.

Frenchies zijn charmant, intelligent, en uitstekende waakhonden ondanks hun rustige houding. Ze passen zich aan elke leefsituatie aan en kunnen gemakkelijk vriendschap sluiten met andere dieren en kleine kinderen. Ze doen het niet goed in extreme hitte en hebben niet veel beweging nodig omdat hun korte neus ademhalen moeilijk maakt. Frenchies eten veel en hebben de neiging aan te komen, dus hun dieet moet zorgvuldig in de gaten gehouden worden.

Temperament: Aanpasbaar, Speels, Slim

Schofthoogte: 27-33 cm

Gewicht: Tot 12 kg

Levensverwachting: 10-12 jaar

Franse buldog

Mopshond

De mopshond is beschreven als de “ware clowns van de hondenwereld”. Mopshonden zijn er in drie kleuren: zilver, abrikoos-bruin met een zwart gezichtsmasker, en helemaal zwart, en ze hebben een breed scala aan mensachtige uitdrukkingen dankzij hun grote donkere ogen, gerimpeld voorhoofd, en platte gezichten, die mensen al eeuwenlang gelukkig maken. Ze hebben ook een koninklijke Chinese afstamming en werden gefokt om de voeten van hun eigenaars warm te houden door er bij koud weer op te gaan zitten.

Mopshonden worden beschouwd als het ideale huisdier voor het leven in een kleinere ruimte, want ze zijn dol op zowel kinderen als volwassenen. Vergeet niet ze goed te verzorgen; ze verharen veel en hun vouwen kunnen geïnfecteerd raken als ze niet goed schoongemaakt worden. Mopshondjes zijn, net als Frenchies, een kortneuzig ras dat gematigde temperaturen en een evenwichtige voeding nodig heeft om goed te gedijen.

Temperament: Aanpasbaar, Speels, Slim

Schofthoogte: 27-33 cm

Gewicht: Tot 12 kg

Levensverwachting: 10-12 jaar

Mopshond

Boston terrier

De Boston terrier is een van de weinige honden op deze lijst die uit de Verenigde Staten afkomstig is. Het ras begon als vechthond maar is geëvolueerd tot een aanhankelijke metgezel voor alle leden van het gezin.

Bostons zijn intelligent, maar omdat hun vechtersinstinct nog steeds deel uitmaakt van wie ze zijn, kunnen ze uiterst koppig zijn, dus zorg ervoor dat de jouwe goed afgericht is. Is dat eenmaal gebeurd, dan gedijt de levendige, liefdevolle en aanhankelijke Boston in elke omgeving of omstandigheid.

Temperament: Vriendelijk, Helder, Amusant

Schofthoogte: 38-43 cm

Gewicht: 5.5-12 kg

Levensverwachting: 11-13 jaar

Boston terrier

Havanezer

De kleine Havanezer is inheems in Cuba en werd waarschijnlijk geïntroduceerd door Spaanse ontdekkingsreizigers in de 18de eeuw. Ze zijn ongeveer 29 centimeter groot, en hun lange vacht beschermt ze tegen extreme weersomstandigheden, vooral tegen hitte.

Als je een Havanezer leert zwemmen, zul je ontdekken dat ze er verrassend goed in zijn. Havanezer puppy’s staan altijd “aan”, wat betekent dat als ze publiek hebben, ze meer dan bereid zijn zich te vermaken. Het ras is een prachtige aanwinst voor elk gezin, maar houd je Havanezer goed verzorgd – hun luxueuze vacht vereist dagelijks borstelen.

Temperament: Intelligent, Extravert, Grappig

Schofthoogte: 20-29 cm

Gewicht: 3-6 kg

Levensverwachting: 14-16 jaar

Havanese

Italiaanse windhond

De Italiaanse windhond, die ongeveer 38 centimeter groot is, ontstond als koninklijke schoothond en als krachtige atleet die op klein wild joeg. Italianen vertonen meer dan een terloopse gelijkenis met windhonden en delen extra kenmerken, zoals een uiterst gespierd lichaam.

Houd dit ras aan de lijn want het kan snelheden bereiken tot 40 km per uur! De schuwe Italiaanse windhond is uiterst intelligent en liefdevol tegenover alle leden van het gezin, maar ze kunnen moeilijk zindelijk te maken zijn. De beste verdediging is echter een goede aanval, dus dit ras vereist vroege training.

Temperament: Speels, Gevoelig, Actief

Schofthoogte: 33-38 cm

Gewicht: 3.1-6.3 kg

Levensverwachting: 14-15 jaar

Kleine hondenrassen

Dwergschnauzer

Miniaturen hebben persoonlijkheden die veel groter zijn dan hun grootte. In de ogen van een mini schnauzer is hij het grootste ding in de kamer!

In hart en nieren is hij een aanhankelijke clown die bereid en blij is om zo veel mogelijk aan je zijde te zijn. De stevige mini-schnauzer, oorspronkelijk gefokt als rattenvanger en waakhond, is een uiterst liefdevolle metgezel die geschikt is voor bijna elk huishouden.

Temperament: Vriendelijk, Slim, Gehoorzaam

Schofthoogte: 30-35 cm

Gewicht: 5-9 kg

Levensverwachting: 12-15 jaar

Dwergschnauzer

Norwichterriër

De Norwich terrier werd ook gefokt om een rattenvanger te zijn – als je ongedierteproblemen hebt, zullen ze die instinctief aanvallen. Dit onverschrokken, stevige ras heeft tomeloze energie om te spelen, maar is even gelukkig als schoothondje. De Norwich terrier doet het goed in rassenwedstrijden.

Vergeet niet Norwich terriers altijd aangelijnd of binnen je erf te houden, want deze honden hebben een sterk verlangen naar kleine prooidieren. En als je dieren kleiner dan de Norwich in huis hebt, moet je er twee keer over nadenken er een te nemen.

Temperament: Aanhankelijk, Loyaal, Alert

Schofthoogte: 25 cm

Gewicht: tot 5.5 kg

Levensverwachting: 12-15 jaar

Norwich Terrier

Pekingese

Dit pluizige bundeltje was ooit de hond van Chinese koningshuizen en behoudt enkele persoonlijkheidskenmerken uit dat vorige leven. Ze kunnen aanhankelijk of onafhankelijk zijn, en zullen doen wat hen op dat moment uitkomt. Dat gezegd hebbende, zijn het nog steeds heerlijke metgezellen, geschikt voor bijna elke leef situatie.

Door hun waakzaamheid is de Pekingees een uitstekende waakhond, en daarom kan het even duren voor ze aan vreemden warm lopen. De Pekingees heeft een extreem lange vacht; om de jouwe gelukkig en gezond te houden, moet je ze regelmatig borstelen en uit de buurt van extreme hitte houden. Ook moet de Pekingees niet in een huis met heel jonge kinderen gehouden worden.

Temperament: Aanhankelijk, Loyaal, Vorstelijk in Manier

Schofthoogte: 15-23 cm

Gewicht: tot 6.4 kg

Levensverwachting: 12-14 jaar

Pekingese

Schotse terriër

Deze zelfvoorzienende en intelligente hond is een toegewijd gezinslid geworden. Hoewel ze afstandelijk kunnen zijn tegenover vreemden, zijn ze toegewijd aan degenen die ze liefhebben.

Ze kunnen zich aan elke leefsituatie aanpassen, maar ze moeten wel regelmatig uitgelaten worden. Net als de andere honden op deze lijst kunnen ze negatief reageren op kleine kinderen en hebben ze door hun prooi-instinct de beslotenheid van een erf nodig.

Temperament: Zelfverzekerd, Onafhankelijk, Geestdriftig

Schofthoogte: 25 cm

Gewicht: 8.1-10 kg

Levensverwachting: 12-13 jaar

Scottish Terrier

Schipperke

Vanwege zijn ondeugende aard wordt het Schipperke vaak “het kleine zwarte duiveltje” genoemd. Ze zijn sterk, koppig en intelligent, wat misschien niet ideaal is voor elk huishouden, want ze kunnen er uiteindelijk de baas over worden.

Dit alerte en energieke ras is een uitstekende waakhond, maar als ze niet op wacht staan, vinden ze het leuk om met iedereen in huis te spelen en hen te vermaken. Ze doen het, net als andere kleine honden, het best in huizen met oudere kinderen.

Temperament: Zelfverzekerd, Alert, Nieuwsgierig

Schofthoogte: 25-33 cm

Gewicht: 4.5-7.3 kg

Levensverwachting: 12-14 jaar

Schipperke

Amerikaanse Eskimo Dog

De zachte pluimen wit haar op dit ras zijn prachtig. Maar deze hond is meer dan alleen uiterlijk; ze zijn intelligent, energiek, en hebben een onverzadigbare nieuwsgierigheid, wat betekent dat ze in zijn voor zowat elk groot avontuur.

Ze kunnen goed opschieten met zowel mensen als andere huisdieren, zolang ze er maar vertrouwd mee zijn. Omdat Amerikaanse Eskimo’s gevoeliger zijn voor menselijke emoties dan de meeste andere rassen, probeer eventuele onenigheid of ruzie tot een minimum te beperken om deze hond gelukkig en stressvrij te houden.

Temperament: Speels, Parmantig, Slim

Schofthoogte: 25-33 cm

Gewicht: 4.5-7.3 kg

Levensverwachting: 12-14 jaar

Kleine hondenrassen

Bolognezer

De Bolognezer is een kleine hond uit de Italiaanse stad Bologna. De Bolognezer is in de eerste plaats een gezelschapshond met weinig energie die graag rustig op de schoot van zijn baasje rust.

Als je voor langere tijd van huis bent, zelfs tijdens de werkweek, is de Bolognezer misschien niet de hond voor jou, want ze zijn gevoelig voor verlatingsangst. Hoewel ze niet verharen, moet hun lange witte vacht regelmatig geborsteld of geschoren worden.

Temperament: Speels, makkelijk in de omgang, toegewijd

Schofthoogte: 25-31 cm

Gewicht: 2.5-4 kg

Levensverwachting: 12-14 jaar

Bolognezer

Coton de Tuléar

De Coton, ook bekend als de “Koninklijke Hond van Madagascar”, is ongeveer 25 cm groot en heeft een witte, pluizige vacht waarvan gezegd wordt dat hij zo zacht is als katoen (of “coton” in het Frans).

Dit ras is, net als de Bolognezer, strikt een gezelschapsdier en schoothondje dat zeer intelligent en onderhoudend is. Omdat ze zeer intuïtief en empathisch zijn, zijn cotons uitstekende therapie- en emotionele hulphonden.

Temperament: Charmant, Helder, Vrolijk-Gelukkig

Schofthoogte: 23-28 cm

Gewicht: 3.6-7 kg

Levensverwachting: 13-19 jaar

Coton de Tulear

Conclussie

Wij hopen dat je na deze lijst een inspiratie hebt opgedaan over wat voor kleine hondenrassen er allemaal zijn. Wist jij dat er ook veel van deze rassen in de lijst staan van rustige hondenrassen?

Beoordeel dit artikel
[Total: 91 Average: 5]
Hondenauto deken advertentie
Daan Driessen

Daan Driessen

Auteur

Ik ben heel mijn leven al dol geweest op dieren met honden en katten als favoriet. Sinds 2015 is Aika (kruising Akita inu & Alaska Malamute) bij onze familie gekomen. Toen wij Aika kregen kwam ik er al snel achter dat ik veel juiste informatie miste op het internet en er veel tegenstrijdige berichten waren. Met Honden Wereld wil ik hier een verandering inbrengen. Lees jij een artikel waarvan je denkt, dit kan beter. Stuur een mailtje! Ik ben niet perfect en probeer het beste te doen voor de dieren.

Wat andere lezen

Beste Producten in 2023

autodeken hond

2. Beste honden DNA test

Onderzoek uit welke rassen jou hond bestaat. Ook test een DNA test op meer dan 200+ gezondheidsrisico’s.

Aikly Webdesign
Hondenauto deken advertentie
Hondenrassen DNA test