Kerry Blue Terrier

Kerry Blue Terrier
Hondenauto deken advertentie

Inhoudsopgave

Intro

Kerry Blue Terrier, aanvankelijk gebruikt als boerderijhond die later een showstopper werd op diverse hondenshows, is een hondenras afkomstig uit Kerry, Ierland. Deze honden werden gefokt om te jagen op klein wild, konijnen, en vogels. Bovendien hadden ze ook een schapendrijvende taak om schapen en vee te hoeden.

Dit ras begon echter deel uit te maken van de huishoudens, en de mensen begonnen deze honden als huisdieren te houden. Het is een intelligent en dapper hondenras dat uiterst trouw en toegewijd is aan zijn gezin of roedel.

Verder heeft dit hondenras een levensduur van ongeveer 12 tot 15 jaar, en het wordt ingedeeld in groep 3 terriers. We gaan het vandaag uitgebreid over dit ras hebben, dus laten we in onze gedetailleerde gids over de Kerry Blue Terrier duiken.

Hoeveel kost een Kerry Blue Terrier

De prijs zit ergens tussen de €900 en €1800.

Kerry Blue Terrier

Opmerking: Door Corona is de vraag naar honden flink gestegen. Hierdoor zijn ze zeer moeilijk te vinden en vandaar een stuk duurder dan ‘normaal’. Pas op voor broodfokkers!

Benodigdheden voor je nieuwe hond

Naast de aanschaf van een hond moet je nog een aantal dingen in huis halen. Door deze benodigdheden in huis te halen zal je hond zich sneller thuis voelen bij jou.

Naast de standaard benodigdheden kan je nog een aantal producten in huis halen die het leven met je hond fijner maken.

Algemene informatie

Herkomst:

 • Ierland

Levensverwachting:

 • 12 – 15 jaar

Schofthoogte:

 • 45 tot 49 Centimeter (Reu)
 • 44 tot 48 Centimeter (Teef)

Gewicht:

 • 14 tot 18 kg (Reu)
 • 13 tot 15 kg (Teef)

FCI Classificatie:

 • Groep 3 Terriers
 • Trainbaarheid
 • Geschikt voor kleine tuin
 • Kan lange tijd alleen blijven
 • Geschikt als eerste hond
 • Intelligentie
 • Kindvriendelijk
 • Waaksheid
 • Vachtverzorging
 • Energie level
 • Kan met andere katten/honden (met de juiste trainnig)

Disclaimer: Hoewel de hier vermelde kenmerken vaak representatief zijn voor dit ras, zijn honden individuen waar persoonlijkheden en verschijningen kunnen variëren.

Geschiedenis

Dit hondenras is genoemd naar zijn geboorteland (Ierland) deel Kerry, net zoals de Coton de Tulear genoemd is naar Tulear. Gaan we in op de geschiedenis van de Kerry Blue Terrier, dan vinden we verschillende hondenfantasie verhalen. De oorsprong van dit ras omvat mythen van allerlei aard; van scheepswrakken tot kabouters, je vindt er van alles.

Maar als we het over de werkelijkheid hebben, dan waren Kerry Blue Terriers een van de honden die er waren om op boerderijen te werken. Beroemd om zijn veelzijdigheid was het ras een mascotte voor patriotten tijdens de Ierse Onafhankelijkheid. Het is moeilijk op te sporen of bijna onmogelijk te weten waar dit ras vandaan komt.

Dus gaan we verder met de kennis die we hebben. Wat de populariteit van deze honden voor het winnen van hondententoonstellingen betreft, kun je het hondenras als een van de meest hondententoonstelling winnende rassen beschouwen. Een beroemde Kerry Blue Terrier bekend als Mick heerste in de jaren 2000 over de meeste hondententoonstellingen.

Het karakter van een Kerry Blue Terrier

Kerry Blue Terriers zijn hardwerkende en onafhankelijke honden die agressieproblemen kunnen hebben omdat ze ermee gefokt werden. Deze honden zijn energiek en atletisch omdat ze, aanvankelijk, gebruikt werden voor jachtdoeleinden en werk op de boerderij.

Bovendien kun je verwachten dat een Kerry Blue Terrier geneigd is tot de volgende acties: graven, achtervolgen, en blaffen. Let er dus op dat het humeur van dit hondenras nogal dynamisch is, en dat het daarom een scala aan reacties en gedragingen vertoont. Dit hondenras heeft voldoende lichaamsbeweging nodig om lichamelijk en geestelijk gezond te blijven, want lichaamsbeweging stimuleert zijn behoefte om actief en in actie te blijven.

Verder kan dit hondenras ook tot destructief gedrag overgaan als je hem langere tijd alleen laat, en tijdens dat gedrag gaat hij zich vervelen. De verveling zal hem tot vernielingen aanzetten, want de hond weet niet wat hij moet doen om de verveling te doden.

Tenslotte is het temperament van dit hondenras nogal dynamisch het hangt af van de mate van socialisatie, training, en erfelijkheid. Dus, bijvoorbeeld, als je je hond goed genoeg socialiseert, zal hij zich efficiënter mengen met een minder vriendelijke Kerry.

Kerry Blue Terrier

Gezondheidsproblemen bij een Kerry Blue Terrier

Hier zijn enkele van de belangrijkste en meest voorkomende gezondheidsproblemen bij het Kerry Blue Terrier hondenras.

 • Cerebellaire Abiotrofie
 • Oogaandoeningen zoals Cataract
 • Keratoconjunctivitis Sicca
 • Entropianus
 • Heupdysplasie bij honden
 • Bloedingsstoornissen
 • Stollingsfactor XI deficiëntie)
 • Degeneratieve Myelopathie

Kerry Blue Terrier verzorging

De verzorging van elk hondenras is een uitdagende en aparte taak. We hebben dit artikelgedeelte zo gepland dat het je helpt beter voor een Kerry Blue Terrier te zorgen. Dus zonder verder tobben, laten we daar meteen mee beginnen!

Voeding

Een Kerry Blue Terrier heeft voedsel van hoge kwaliteit nodig met een evenwichtige voeding. Ongeacht of je in de handel verkrijgbare voedingsmiddelen koopt of ze zelf thuis kookt. Wat het rauwe dieet betreft, moet je uitgebreid onderzoek doen om de voedingsbehoeften beter te begrijpen.

Bovendien zijn enkele Kerry Blue Terriers vatbaar voor gewichtstoename, dus moet je het calorieverbruik van je hond evalueren. Bovendien zullen verschillende leeftijdsgroepen verschillende soorten diëten nodig hebben, dus zorg ervoor dat je daaraan voldoet.

Training

Training is belangrijk voor dit hondenras, want ze werden gefokt om jagers en agressieve honden te zijn. Daarom zal praktische gehoorzaamheidstraining hun gedrag en temperament in toom houden. Afgezien hiervan zullen trainingen ook dienen als de lichaamsbeweging die je Kerry Blue Terrier elke dag nodig heeft om fit en gezond te blijven. Verder hoef je je niet echt zorgen te maken over de leercurve, want Kerry Blue Terriers zijn intelligente honden. Dit betekent dat Kerry Blue Terriers snelle leerders en snelle uitvoerders zijn.

Vachtverzorging

Het eerste wat je moet weten over de vacht van een Kerry Blue Terrier is dat deze honden niet verharen. Dit betekent dat je de hond regelmatig en grondig moet borstelen om vervilting te voorkomen.

Ga verder met regelmatig borstelen en kammen, eens per week. Eens in de zes tot acht weken het hele lichaam borstelen houdt de vacht handelbaarder en ziet er schoon uit.

Plus, de kop, hals, oren, buik moeten met een tondeuse verzorgd worden, want dit zijn gevoelige plaatsen op het lichaam. Baden als je hond in iets vies gevallen is, is erg belangrijk. Anders kun je je mist elke week een bad geven.

Gebitsverzorging

Om het gebit van je Kerry Blue Terrier gezond en het tandvlees bloedingsvrij te houden, zorg je ervoor dat je alle geschikte hondentandverzorgingsproducten aanschaft. Vergeet ook niet om elke week de tanden van je hond te poetsen voor ultieme hygiëne.

Voeding

Streef naar 1,5 tot 2 kopjes droogvoer van hoge kwaliteit per dag, verdeeld over twee maaltijden.

OPMERKING: De kwaliteit van het hondenvoer dat je koopt doet er ook toe – hoe beter het hondenvoer, hoe verder het zal gaan in het voeden van je hond en hoe minder je er van in de voerbak van je hond hoeft te schudden.

Meer informatie over hondenbrokken?

Leuke weetjes over de Kerry Blue Terrier

Leuke weetjes zijn belangrijk omdat ze ons spannende feiten leren over onze favoriete hondenrassen. De leuke weetjes voor het hondenras Kerry Blue Terrier staan onder deze alinea.

 • Kerry Blue Terriers zijn echte terriers, niet dat ze er alleen maar uitzien als terriers.
 • De naam van het ras is dezelfde als die van zijn land, County Kerry is een graafschap in het zuidwesten van Ierland
 • Kerry Blue Terriers stammen af van één enkele voorouder
 • Kerry Blue Terrier werd overwogen voor de positie van Ierlands nationale hond
 • Het bestaan van de Kerry Blue Terrier leidde tot de oprichting van de Ierse Kennel Club

Kerry Blue Terrier opvoeden

Het zou het beste zijn als je een paar dingen goed aanpakt om een Kerry Blue Terrier goed op te voeden. Allereerst moet je de vacht van de hond steeds goed verzorgen, want deze honden verharen niet. Vandaar dat onverzorgde vachten kunnen leiden tot klitten en andere gezondheidsproblemen.

Bovendien, terwijl je een Kerry Blue Terrier opvoedt, zorg je ervoor dat je goed socialiseert met je omgeving. Want doe je dat niet, dan zul je voor problemen komen te staan, want Kerry Blue Terriers kunnen niet met iedereen goed opschieten.

Geef, last but not least, prioriteit aan gehoorzaamheidstraining sinds je hond een puppy is, zodat hij opgroeit tot een rustigere en meer beheerste hond. Je kunt andere essentiële dingen voor het opvoeden van een Kerry Blue Terrier erbij betrekken, bijvoorbeeld het huis honddicht maken, een lijn van hoge kwaliteit aanschaffen, en zorgen voor een gezonde en evenwichtige voeding.

De rasverenigingen

De Nederlandse Kennel Club is de officiële vereniging en regulerende instantie voor de Kerry Blue Terriers in Nederland. Deze vereniging werkt aan de verbetering en het welzijn van dit hondenras door bewustwording te creëren en de activiteit van fokkers in het land te reguleren. Het uiteindelijke doel van de vereniging is het hondenras in stand te houden en het te behoeden voor alle toekomstige schade.

Kinderen en andere dieren

De Kerry Blue Terrier zal dol zijn op de kinderen waarmee hij opgevoed wordt, want ze worden een deel van zijn familie. Daar zal de Kerry Blue Terrier deze kinderen altijd begeleiden en ze ook behoeden voor andere honden. Maar als je hond helemaal niet met de kinderen gesocialiseerd is, dan zal het wat moeilijk voor hem zijn om zich aan te passen.

Daarbij komt dat de Kerry Blue Terrier zich niet snel op zijn gemak voelt bij andere dieren of honden. Tenslotte kan de Kerry Blue Terrier tekenen van kuddegedrag vertonen met kinderen; geef hem daarom de juiste en voldoende hoeveelheid gehoorzaamheidstraining.

Conclusie

Onze gids over de Jerry Blue Terrier loopt nu ten einde. Hopelijk is de hierboven gedeelde informatie nuttig voor je. De gids omvat de geschiedenis, het karakter, en manieren om voor deze honden te zorgen. Dit is de ultieme informatiegids voor jou als je uitkijkt naar het adopteren van een Kerry Blue Terrier.

Beoordeel dit artikel
[Total: 124 Average: 4.9]
Hondenauto deken advertentie
Daan Driessen

Daan Driessen

Auteur

Ik ben heel mijn leven al dol geweest op dieren met honden en katten als favoriet. Sinds 2015 is Aika (kruising Akita inu & Alaska Malamute) bij onze familie gekomen. Toen wij Aika kregen kwam ik er al snel achter dat ik veel juiste informatie miste op het internet en er veel tegenstrijdige berichten waren. Met Honden Wereld wil ik hier een verandering inbrengen. Lees jij een artikel waarvan je denkt, dit kan beter. Stuur een mailtje! Ik ben niet perfect en probeer het beste te doen voor de dieren.

Wat andere lezen

Beste Producten in 2023

autodeken hond

2. Beste honden DNA test

Onderzoek uit welke rassen jou hond bestaat. Ook test een DNA test op meer dan 200+ gezondheidsrisico’s.

Aikly Webdesign
Hondenauto deken advertentie
Hondenrassen DNA test