Irish Soft Coated Wheaten Terrier

Irish Soft Coated Wheaten Terrier
Hondenauto deken advertentie

Inhoudsopgave

Intro

Een Irish Soft Coated Wheaten Terrier is een van de schattigste en pluizigste hondenrassen die er zijn. Dit vriendelijke en absoluut schattige hondenras is bij iedereen geliefd. Meestal, als we de term terriër horen of lezen, gaan onze gedachten naar de grote en sterke honden zoals Staffordshire terriers of bull terriers.

De soft-coated wheaten terrier is echter een heel andere terriër soort. Hij is gemakkelijk te hanteren en te trainen. Het hondenras komt oorspronkelijk uit Ierland, en zijn levensverwachting ligt ergens tussen de 13 en 15 jaar. Dat is nog niet alles over dit leuke en schattige hondenras. Dit blogartikel is een hele beschrijvende en gedetailleerde gids over dit ras in het bijzonder.

Zo kom je, als je verder gaat, veel dingen te weten over Irish Soft Coated Wheaten Terrier. Ben je op zoek naar wat algemene informatie, ga dan hieronder verder.

Hoeveel kost een Irish soft coated wheaten terrier

De prijs van een Irish soft coated wheaten terrier schommelt ergens tussen de €900 en €1750.

Irish soft coated wheaten terrier

Opmerking: Door Corona is de vraag naar honden flink gestegen. Hierdoor zijn ze zeer moeilijk te vinden en vandaar een stuk duurder dan ‘normaal’. Pas op voor broodfokkers!

Benodigdheden voor je nieuwe hond

Naast de aanschaf van een hond moet je nog een aantal dingen in huis halen. Door deze benodigdheden in huis te halen zal je hond zich sneller thuis voelen bij jou.

Naast de standaard benodigdheden kan je nog een aantal producten in huis halen die het leven met je hond fijner maken.

Algemene informatie

Herkomst:

 • Ierland

Levensverwachting:

 • 13 – 15 jaar

Schofthoogte:

 • 46 tot 48 Centimeters (Reu)
 • 43 tot 46 Centimeters (Teef)

Gewicht:

 • 16 tot 18 kg (Reu)
 • 13 tot 16 kg (Teef)

FCI Classificatie:

 • Groep 3 Terriers
 • Trainbaarheid
 • Geschikt voor kleine tuin
 • Kan lange tijd alleen blijven
 • Geschikt als eerste hond
 • Intelligentie
 • Kindvriendelijk
 • Waaksheid
 • Vachtverzorging
 • Energie level
 • Kan met andere katten/honden (met de juiste trainnig)

Disclaimer: Hoewel de hier vermelde kenmerken vaak representatief zijn voor dit ras, zijn honden individuen waar persoonlijkheden en verschijningen kunnen variëren.

Geschiedenis

Het eerste en belangrijkste dat je over een hondenras moet weten is zijn geschiedenis. Je denkt misschien dat geschiedenis maar een saai stukje historisch uittreksel is, maar nee, dat is het niet alleen. De geschiedenis helpt je om er meer over het ras te leren. Je krijgt te weten hoe het ras ontstond en welke rassen gebruikt werden om een bepaald ras te maken.

Daarbij helpt dit alles je met het hondenras beter en doeltreffender op te voeden. Laten we dus zonder verder tobben de geschiedenis van de soft wheaten terrier bespreken. Een paar eeuwen terug werden terriërs beschouwd als boerderijhonden en meestal aangeduid als de hond van de arme man. Het ras had weinig betekenis als gezinshond of huisdier.

Je kunt de oorspronkelijke afstamming van de Soft Coated Wheaten Terrier niet precies achterhalen. Veel bronnen verbinden het echter met de afstammelingen van Kerry Blue en Irish Terrier. Bovendien werd dit hondenras door de Ierse Kennel Club erkend in 1937 op St. Patrick’s Day, om precies te zijn.

Bovendien werd de Soft Coated Wheaten Terrier in de USA geïntroduceerd in november 1946, en de American Kennel Club erkende hem in 1973. Tegenwoordig heeft het ras een immens belang en staat het op de 62e plaats op de populariteitsmeters onder de 155 rassen die door de American Kennel Club erkend zijn.

Soft Coated Wheaten Terrier karakter

Nu we de geschiedenis van dit ras besproken hebben, laten we nu eens naar zijn karakter kijken. De Soft Coated Wheaten Terriers zijn dus een vrolijk hondenras en ook uiterst vriendelijk. Dit ras heeft als zodanig geen temperamentproblemen en heeft de hele dag door een vrij stabiele en vaste stemming. Bovendien is de wheaten zelfverzekerd.

Verder is de Soft Coated Wheaten Terrier niet alleen een geweldig huisdier, maar kan hij ook je waakhond zijn, vanwege zijn voorouderlijke trekken. Soft Coated Wheaten Terrier kunnen vaak goed opschieten met kinderen. Soms kunnen wheaten echter geïrriteerd zijn tegenover onbekende en de neiging vertonen ze te achtervolgen.

Ook al is een Soft Coated Wheaten Terrier een zelfverzekerd en sociaal ras, toch moet je hem vanaf het begin in de buurt van mensen, plaatsen, en verschillende geluiden brengen. Dit helpt het ras om zich effectief en efficiënt aan je omgeving aan te passen.

Plus, dit helpt je puppy ook om na het opgroeien goedgemanierd en beheerst te blijven rond mensen en in het openbaar. Merk ten slotte op dat de Soft Coated Wheaten Terrier inderdaad een ras is dat beweging nodig heeft, het is een actief hondenras. Hij houdt er dus van om zich met verschillende activiteiten bezig te houden en bezig te blijven. Daarom moet je een aantal gezonde en actieve activiteiten voor je Soft Coated Wheaten Terrier vinden.

Gezondheidsproblemen bij Soft Coated Wheaten Terrier

Net als alle hondenrassen hebben ook Wheatens enkele prominente gezondheidsproblemen, en ze worden hieronder opgesomd om je kennis over het ras verder te vergroten!

Ziekte van Addison

Dit is een veel voorkomend gezondheidsprobleem bij wheatens, dat verwijst naar onwerkzame bijnieren, met als gevolg een ongereguleerde kalium-, natrium-, en cortisolspiegel.

Symptomen

 • Overgeven
 • Diarree
 • Gewichtsverlies
 • Lethargie

Renale Dysplasie

Dit is een ander soort gezondheidsprobleem dat vaak voorkomt bij het zachte tarwe terriër hondenras.  Het komt meestal voor bij jongere honden, en het wordt abnormale groei van de nieren genoemd.

Symptomen:

 • Verhoogde dorst
 • Abnormale groei
 • Toegenomen urineren

Eiwitverliezende Nefropathie

Dit is niet echt een veel voorkomende gezondheidstoestand. Maar het komt vooral voor bij dit hondenras, om specifiek te zijn, dus is het belangrijk erover te praten. Bij deze gezondheidstoestand is de nier aangetast, en heeft de hond de neiging om goed serum en eiwit via het urineren door te geven.

Dit kan heel erg tot nierfalen leiden. Er is geen enkele effectieve en allesomvattende remedie voor dit gezondheidsprobleem. Je moet dus heel voorzichtig met de toestand van de hond omgaan.

Symptomen:

 • Overgeven
 • Diarree
 • Bloed in de urine
 • Zwakte
 • Gewichtsverlies
 • Gebrek aan urineren

Verzorging van de Soft Coated Wheaten Terrier

In dit deel van het artikel gaan we bespreken hoe je voor een Irish Soft Coated Wheaten Terrier kunt zorgen. Dit zal je uiterst behulpzaam zijn als je van plan bent er een voor jezelf of je gezin aan te schaffen.

Oefening

Meestal heeft een soft wheaten terrier niet veel ruimte nodig om op te voeden. Dit ras kan zich gemakkelijk aanpassen in verschillende omgevingen en ruimten. Hij heeft echter voldoende beweging en gezonde activiteiten nodig om actief en energiek te blijven. Zorg er daarom voor dat je een dagelijkse beweging voor je Irish Soft Coated Wheaten Terrier plant. Dit kan een wandeling van minimaal 15 minuten zijn of een sportief spel met je hond. Alles, zolang het je honden maar in beweging houdt.

Vachtverzorging

Laten we verder gaan met de vachtverzorging van dit hondenras. In tegenstelling tot andere terriër rassen heeft de Irish Soft Coated Wheaten Terrier maar één gelaagde vacht. Daardoor valt hij dus zonder twijfel op. Bovendien hebben de Irish Soft Coated Wheaten Terrier puppies normaal een donkere vacht, en die wordt lichter naarmate de puppies opgroeien tot volwassen.

Het betekent dat de verzorging niet veel gedoe is, plus dat de rassen ook minder verharen, wat een groot goed is! Maar hoeveel tijd moet je besteden aan de verzorging van je Irish Soft Coated Wheaten Terrier in het algemeen? Wel, dat hangt ervan af. Het hangt af van hoe je wilt dat je hond er uitziet.

Dagelijkse verzorging is nodig als je wilt dat hij er over het algemeen schoon uitziet. Als je het echter niet erg vindt dat je hond er wat rommelig uitziet, dan is twee of drie keer per week borstelen voldoende. Wat het baden van de hond betreft, kun je hem ’s zomers elke week een bad geven en ’s winters hoe het uitkomt.

Als je hond echt vies wordt en stinkt, dan moet je hem in bad doen. Bovendien heb je een roestvrij stalen greyhound borstel nodig om je Irish Soft Coated Wheaten Terrier te borstelen. Samen met dit heb je misschien ook nog een stel andere dingen nodig, zoals een ontzuilingsborstel, een uitdunschaar, en een schaar om extra en overbodig haar af te knippen. Je kant dit alles ook laten doen bij een trimsalon. Zo weet je zeker dat je Irish Soft Coated Wheaten Terrier op de juiste manier geknipt wordt.

Tandheelkundige zorg

Zachte wheaten terriers hebben een gezond gebit in vergelijking met andere terriër rassen, en je kunt ze schoon en gezond houden door tweemaal per week te poetsen. Zorg er echter voor dat je een geschikte hondentandpasta en -tandenborstel voor je Irish Soft Coated Wheaten Terrier koopt. De gewone borstel en tandpasta die mensen gebruiken kunnen bij de hond gebitsproblemen veroorzaken.

Opleiding

Een Irish Soft Coated Wheaten Terrier heeft geen intense trainingen nodig om fit en gehoorzaam te blijven. Alleen de basis gehoorzaamheidstraining is voldoende voor dit hondenras, en het helpt je je hond beter onder controle te houden in het openbaar. Behalve dat is basisgehoorzaamheidstraining ook voordelig om een langdurige vertrouwensband met je huisdier op te bouwen.

Voeding

Streef naar 1,5 tot 2 kopjes droogvoer van hoge kwaliteit per dag, verdeeld over twee maaltijden.

OPMERKING: De kwaliteit van het hondenvoer dat je koopt doet er ook toe – hoe beter het hondenvoer, hoe verder het zal gaan in het voeden van je hond en hoe minder je er van in de voerbak van je hond hoeft te schudden.

Meer informatie over hondenbrokken?

Leuke weetjes over Soft Wheaten Terrier

Je zult je wel een beetje uitgeput hebben gevoeld na het lezen van zoveel informatie over het ras. Daarom hier een paar leuke weetjes over de Irish Soft Coated Wheaten Terrier.

 • Soft Wheaten Terriers zijn in staat om te hoeden
 • Geboren met een donkere vacht die lichter wordt naarmate ze opgroeien
 • Het Irish Soft Coated Wheaten Terrier ras werd gevonden in de Victoriaanse kunst
 • Irish Soft Coated Wheaten Terrier worden geboren met een verscheidenheid aan kleuren en tinten

Een Soft Coated Wheaten Terrier opvoeden

Een Irish Soft Coated Wheaten Terrier opvoeden is geen zware klus. Het is een sociale vlinder en springerige hond. Hij kan zich op allerlei plaatsen aanpassen, ook in appartementen. Dit is echter niet aan te raden. Dit ras vereist veel sociale interactie; je kunt niet verwachten dat je een Irish Soft Coated Wheaten Terrier binnen in huis kunt zetten en denken dat hij dat wel goed vindt. De Wheaten terrier gedijt bij activiteiten en sociale interacties.

Daarom moet je je terriër mee uit nemen op een wandeling, om te sporten, of om in het algemeen je favoriete spel te spelen. Neem je Irish Soft Coated Wheaten Terrier los daarvan mee naar lunch en etentjes bij vrienden en familieleden thuis. Verder is de Irish Soft Coated Wheaten Terrier een van de hondenrassen die niet veel training nodig hebben, maar toch moet je er een goede band mee krijgen terwijl je puppy groeit.

Vandaar dat een paar gehoorzaamheidstrainingen met je hond elke week hem basismanieren en essentiële oefeningen voor gehoorzaamheidstraining bijbrengen. Samen met dit zal het ook helpen bij het opbouwen van een langdurige relatie met je hond. Dat is zo’n beetje alles over het opvoeden van een wheaten terriër.

De rasverenigingen

Om dit hondenras in de toekomst te helpen voortbestaan en bloeien, zijn er verschillende verenigingen die voor het welzijn en de verbetering van dit hondenras lopen. We noemen de prominente in Nederland hieronder.

Irish Soft Coated Wheaten Terrier Club Nederland

Deze Soft Wheaten Terrier Club van Nederland omvat vrijwilligers en andere mensen die geïnteresseerd zijn in het hondenras om dit hondenras in Nederland te behouden en te redden. De club heeft talrijke Soft Coated Wheaten Terriers gered en ook geholpen bij de adoptie en het fokken van velen. Deze club is een vereniging die het welzijn en de beste belangen van dit hondenras in het land bewaakt.

Kinderen en andere dieren

Irish Soft Coated Wheaten Terrier kunnen het heel goed vinden met kinderen, en in feite zijn beide partijen dol op elkaar als ze samen opgroeien. Bovendien hebben Irish Soft Coated Wheaten Terrier, in tegenstelling tot andere hondenrassen, vaak geen probleem met andere hondenrassen. Dit is een van de minst gehinderde en agressieve hondenrassen; dus vertonen ze meestal geen territoriaal gedrag. Daarom hoef je er niet veel over na te denken of een Irish Soft Coated Wheaten Terrier wel goed kan opschieten met je kinderen en andere huisdieren en honden.

Conclusie

Dat is alles voor onze gedetailleerde gids over het hondenras Irish Soft Coated Wheaten Terrier.  Ik hoop dat je deze gids leuk en nuttig vindt. Blijf kijken voor meer hondenrassen gidsen in de toekomst!

Beoordeel dit artikel
[Total: 156 Average: 4.9]
Hondenauto deken advertentie
Daan Driessen

Daan Driessen

Auteur

Ik ben heel mijn leven al dol geweest op dieren met honden en katten als favoriet. Sinds 2015 is Aika (kruising Akita inu & Alaska Malamute) bij onze familie gekomen. Toen wij Aika kregen kwam ik er al snel achter dat ik veel juiste informatie miste op het internet en er veel tegenstrijdige berichten waren. Met Honden Wereld wil ik hier een verandering inbrengen. Lees jij een artikel waarvan je denkt, dit kan beter. Stuur een mailtje! Ik ben niet perfect en probeer het beste te doen voor de dieren.

Wat andere lezen

Beste Producten in 2023

autodeken hond

2. Beste honden DNA test

Onderzoek uit welke rassen jou hond bestaat. Ook test een DNA test op meer dan 200+ gezondheidsrisico’s.

Aikly Webdesign
Hondenauto deken advertentie
Hondenrassen DNA test