Inhoudsopgave
Intro
De Ijslandse hond ook wel IJslandse herdershond genoemd is uniek in zijn soort. Ze zitten boordevol energie.
Hoe dan ook, we gaan verder, de IJslandse Hond is beter bekend als de IJslandse herdershond of IJslandse Spitz. Deze honden houden van hun mensen en zijn ongelooflijk aanhankelijk naar hen. Hierdoor moet je er wel rekening mee houden dat je niet een van deze honden kunt bezitten als je in een appartement woont.
Waarom niet? Omdat deze honden zeer energiek zijn, hebben ze veel ruimte nodig om hun energie te gebruiken om te spelen, rennen, of een activiteit uit te voeren. Bovendien, samen met voldoende ruimte, zul je ook prioriteit moeten geven aan de consequente en effectieve training van de IJslandse Hond. Als je meer wilt weten over dit hondenras, blijf dan dit artikel lezen, want we hebben alles wat je moet weten over dit hondenras in de gids.
Ijslandse hond prijs
Een Ijslandse hond kost snel tussen de €850 en €1600.
Opmerking: Door Corona is de vraag naar honden flink gestegen. Hierdoor zijn ze zeer moeilijk te vinden en vandaar een stuk duurder dan ‘normaal’. Pas op voor broodfokkers!
Benodigdheden voor je nieuwe hond
Naast de aanschaf van een hond moet je nog een aantal dingen in huis halen. Door deze benodigdheden in huis te halen zal je hond zich sneller thuis voelen bij jou.
- Hondenbench
- Puppybrokken
- Hondenbrokken
- Honden knuffels
- Leuke hondenspeeltjes
- Hondenpoepzakjes
- Honden borstel
Naast de standaard benodigdheden kan je nog een aantal producten in huis halen die het leven met je hond fijner maken.
- Autodeken (hier kunnen wij als baasjes niet meer zonder!)
- Hondenluik (met chip getest)
- Hondenfluit
- Hondenzwembad (aanrader aan de zomer)
- Hondencamera
- Honden loopplank voor de auto
- Hondenboeken (leer je gedrag van je hond kennen)
- GPS tracker (Raak je hond nooit meer kwijt)
- Hondenschoenen (voor de koude winter maanden)
Algemene informatie
Herkomst:
- Ijsland
Levensverwachting:
- 12 – 15 jaar
Schofthoogte:
- 46 Centimeter (Reu)
- 42 Centimeter (Teef)
Gewicht:
- 9 tot 14 kg (Reu)
- 9 tot 14 kg (Teef)
FCI Classificatie:
- Groep 5 Spitsen en oertypen
- Trainbaarheid
- Geschikt voor kleine tuin
- Kan lange tijd alleen blijven
- Geschikt als eerste hond
- Intelligentie
- Kindvriendelijk
- Waaksheid
- Vachtverzorging
- Energie level
- Kan met andere katten/honden (met de juiste trainnig)
Disclaimer: Hoewel de hier vermelde kenmerken vaak representatief zijn voor dit ras, zijn honden individuen waar persoonlijkheden en verschijningen kunnen variëren.
Geschiedenis
We gaven je hierboven al een beetje details over de geschiedenis van de IJslandse Hond, maar laten we nu in meer detail duiken over de geschiedenis van dit hondenras. De oorsprong van de IJslandse Hond gaat terug tot ongeveer 1100 jaar geleden, toen de Noorse kolonisten naar IJsland kwamen en hun honden meebrachten.
De IJslanders gebruikten deze IJslandse Honds voor het hoeden van schapen en pony’s. Het is het enige hondenras dat in het Scandinavische land IJsland is ontstaan. Het hondenras is zeer geliefd bij de IJslandse bevolking en wordt ook gebruikt als nationaal symbool.
De IJslandse Hond wordt beschouwd als een van de oudste hondenrassen die ooit bestaan hebben. Last but not least hebben deze IJslandse Honds ook tegenwoordig in de hele Scandinavische regio een belangrijke betekenis, en ze zijn beroemd om hun uiterlijk en beminnelijke persoonlijkheid.
Het karakter van een Ijslandse hond
Sinds het gesprek op gang kwam, hebben IJslandse Honden een ongelooflijk liefdevolle en aanhankelijke persoonlijkheid. Laten we in dit deel van de gids het algemene karakter van dit hondenras bekijken. De IJslandse Honds zijn lieve dieren die er van houden gezelschap en aanhankelijkheid te zijn en tijd met hun mensen door te brengen.
Bovendien is een IJslandse Hond altijd alert vanwege zijn kudde-instincten. Bovendien worden deze honden beschouwd als hardwerkend en energiek. Daarom hebben ze veel beweging en activiteit nodig om hun energie effectief te benutten en er het beste uit te halen.
Als we het nu hebben over de trainbaarheid, dan is het veilig te zeggen dat het goed te doen is om een IJslandse Hond te trainen. Tenslotte bevat een IJslandse Hond blafneigingen, dus wees erop voorbereid dat je je zult ergeren aan het geblaf van je hond. Je kunt dit echter beperken door hem traktaties of andere beloningen te geven.
Gezondheidsproblemen van een Ijslandse hond
Hier volgen enkele belangrijke gezondheidsproblemen die bij de IJslandse Hond voorkomen. Deze informatie zal je helpen om voor de algemene gezondheid van honden van dit ras te zorgen, dus lees ze aandachtig door.
- Heupdysplasie
- Luxerende patella
- Cataracten
- Distichiasis
Ijslandse hond verzorging
Elk hondenras vraagt een andere verzorging, en om je te helpen een IJslandse Hond beter te verzorgen, hebben we hieronder een paar verzorgingstips voor IJslandse Hond op een rijtje gezet. Hopelijk vind je deze verzorgingstips nuttig bij de verzorging van je IJslandse Hond.
Voeding
Het eerste over het voeden van een IJslandse Hond dat je moet weten is de leeftijdsgeschikte voeding. De hond zal op elke leeftijd andere voedingsbehoeften hebben, dus houd daar rekening mee en plan zijn dieet dienovereenkomstig.
Bovendien moeten de maaltijden van een IJslandse Hond verdeeld worden over twee aparte maaltijden per dag, om de buik van je hond niet te overbelasten. Voedsel van hoge kwaliteit wordt aanbevolen voor een betere gezondheid en groei van je IJslandse Hond. Bovendien heeft een IJslandse Hond heel veel water nodig, dus zorg ervoor dat er altijd schoon water ter beschikking van je hond is.
Training
Nog iets essentieels om aandacht aan te besteden bij de verzorging van elke hond is training. Gehoorzaamheidstraining is van cruciaal belang voor de algemene persoonlijkheidsvorming van je hond. Plus, training houdt je hond ook bezig met een of andere activiteit en dat is precies wat een IJslandse Hond nodig heeft.
Afgezien hiervan kun je zelf beslissen of je met je hond goede professionele trainingslessen wilt volgen of dat je zelf wilt proberen je hond te trainen. Het trainen van een IJslandse Hond is geen erg uitdagende taak, dus een beginnende eigenaar kan dit hondenras ook trainen zonder vele jaren ervaring en deskundigheid.
Vachtverzorging
Vachtverzorging voor een IJslandse Hond kan een probleem worden voor eigenaars die weinig verharende honden willen, want deze verharen tamelijk veel vacht en kunnen moeilijk te onderhouden worden.
Elke IJslandse Hond heeft een tweelagige vacht. Dit betekent dat het hondenras twee vachten heeft. De ene is een dichte vacht die de ondervacht genoemd wordt, en de andere zit aan de bovenzijde en staat bekend als een langere bovenvacht.
Het vachtonderhoud van zulke hondenrassen is van cruciaal belang, en je zult de vacht van je hond elke een of twee keer per week moeten borstelen/kammen. Dit borstelen/kammen behoedt de vacht van je hond voor klitten en andere problemen.
Gebitsverzorging
Net als de vachtverzorging van elke hond nodig is, is ook de gebitsverzorging dat. Meestal kan er, als je het gebit van een hond alleen laat, ernstige vorming van tandsteen en tandplak op de tanden van de hoektand ontstaan. Dit kan dan leiden tot ernstige gebitsproblemen, die voor je hond bij vele gelegenheden pijnlijk kunnen worden.
Daarom is het beter dat je de tanden van je hond elke week poetst met een hondenspecifieke tandenborstel en tandpasta.
Voeding
Streef naar 1,5 tot 2 kopjes droogvoer van hoge kwaliteit per dag, verdeeld over twee maaltijden.
OPMERKING: De kwaliteit van het hondenvoer dat je koopt doet er ook toe – hoe beter het hondenvoer, hoe verder het zal gaan in het voeden van je hond en hoe minder je er van in de voerbak van je hond hoeft te schudden.
Meer informatie over hondenbrokken?
Leuke weetjes over de Ijslandse hond
Wil je je kennis vergroten door relevante, leuke feiten over dit hondenras te leren kennen? Zo ja, kijk dan even hieronder.
- IJslandse Honds houden ervan om de kudden vee bijeen te drijven en te hoeden
- IJslandse Honds zijn speels, intelligent, en aanhankelijk
- IJslandse Honds zijn experts in vele soorten hondensport, o.a. Frisbee, trick dog, behendigheid, speuren, enz.
- IJslandse Honds zijn relatief gemakkelijk trainbare honden
- IJslandse Honds houden van lichaamsbeweging en lange wandelingen
Ijslandse hond opvoeden
Wel, het is inderdaad niet zo moeilijk, en deze informatie kan ook je probleem verlichten. Het essentiële om IJslandse Hond goed op te voeden is dat je extra goed voor de hond zorgt als hij in de puppy-fase is.
Je zou je huis hond proof willen maken, zorgen voor een goede omheining van je erf waar je puppy speelt.
Last but not least is het je taak je hond in het puppy-stadium goed op te leiden, samen met ruime socialisatie zodat hij went aan de omgeving en de mensen.
De rasverenigingen
Voor zeldzame hondenrassen als de IJslandse Hond zijn verenigingen en organisaties nodig die zich inzetten voor het behoud en de verbetering van het hondenras. Vandaag zullen we het hebben over zo’n vereniging die in Nederland actief is.
De vereniging heet de Vereniging De IJslandse Hond in het Nederlands. Deze vereniging is verantwoordelijk voor het standaard fokken van de IJslandse Honds in Nederland. Afgezien daarvan werkt de vereniging ook aan het scheppen van meer en meer bewustzijn ten behoeve van dit hondenras in het land.
De vereniging van Vereniging De IJslandse Hond houdt veel bijeenkomsten, evenementen en tentoonstellingen om deze doelen te bereiken. Want zulke inspanningen helpen zowel de rasliefhebbers als de professionele fokkers van dit hondenras bij elkaar te brengen, die op hun beurt gunstige stappen zetten voor de IJslandse Hond in de regio.
Kinderen en andere dieren
In de laatste rubriek van dit blog bespreken we het gedrag van een IJslandse Hond rond kinderen en andere dieren. Dus, allereerst, een IJslandse Hond kan andere dieren niet erg vinden, maar hij heeft een hekel aan vogels en kan agressief worden tegen honden van hetzelfde geslacht. Afgezien hiervan is het hondenras uitzonderlijk aanhankelijk tegenover kinderen. Maar het is raadzaam toezicht te houden op de allerkleinsten, want je hond zou kunnen proberen jonge kinderen te hoeden. Vandaar dat het raadzaam is een IJslandse Hond eerder voor oudere dan voor jonge kinderen te kopen.
Zorg er bovendien voor dat je je kinderen leert hoe ze met een hond moeten omgaan en hoe ze in de buurt van een hond moeten zijn, zodat ze de hond niet mishandelen. Zulk gedrag kan leiden tot overmatig blaffen van de hond of zelfs tot agressief gedrag.
Conclusie
Dit is het einde van onze IJslandse Hond ras beschrijving. Deze gids heeft alles van algemene informatie tot alle nodige verzorgingstips voor dit hondenras. Samen met dit alles hebben we je ook meegenomen naar de oorsprong en geschiedenis van dit ras. Dit zal je helpen het ras beter en dieper te leren kennen. Hopelijk zal al deze verstrekte informatie nuttig en inzichtelijk blijken te zijn.
Bronvermelding:
https://dogtime.com/dog-breeds/icelandic-sheepdog#/slide/1
https://verenigingijslandsehond.nl/?page_id=1582
https://www.akc.org/dog-breeds/icelandic-sheepdog/
https://www.akc.org/expert-advice/lifestyle/10-facts-about-icelandic-sheepdogs/
http://www.vetstreet.com/dogs/icelandic-sheepdog#personality