Hondenbelasting

hondenbelasting
Hondenauto deken advertentie

Inhoudsopgave

Alles wat je moet weten over de hondenbelasting

Belasting betalen, het is iets waar iedereen een hekel aan heeft. Dit is natuurlijk niet zo raar, je bent namelijk ontzettend veel geld kwijt aan al die verschillende belastingen die je moet betalen. Wist je zelfs dat we in ons land een speciale hondenbelasting kennen? Deze belasting kan aanzienlijk hoog oplopen, hierdoor is het niet goedkoop om een hond te hebben. Aangezien hier nog altijd een hoop onduidelijkheid over bestaat hebben we in dit artikel alles op een rijtje gezet wat je moet weten over de hondenbelasting in Nederland. Zo kom je in ieder geval niet meer voor verrassingen te staan!

Maak kennis met de hondenbelasting

In de meeste Nederlandse steden wordt jaarlijks een hondenbelasting geheven.  De hondenbelasting is een van de oudste belastingen die ons land kent. Deze belasting is ingesteld om het aantal honden in de steden te beperken. Naast het adres van een eigenaar is het tarief ook afhankelijk van het aantal honden. Je betaalt meer voor elke extra hond die je hebt. Van alle huisdieren hebben alleen honden een belasting en een registratie nodig. Dergelijke regelingen hebben bijvoorbeeld geen betrekking op katten. 

Het betalen van de hondenbelasting

In de meeste regio’s moet de hondenbelasting in 1 keer volledig worden betaald. De termijn is meestal ongeveer 2 maanden. Heel vaak kun je er ook voor kiezen om te betalen via automatische incasso met betalingen gespreid over het jaar. Als je de belasting niet op tijd kunt betalen kun je een betalingsregeling aanvragen. Er is ook een optie voor een belastingvrijstelling voor mensen die de belasting helemaal niet kunnen betalen. Dit geldt echter alleen voor het belastingbedrag voor de eerste hond. Bovendien kunnen mensen die een geleide- of diensthond hebben, een vrijstelling van de hondenbelasting aanvragen. Dit spreekt voor zich, zij hebben de hond namelijk echt nodig.

Je hond registreren bij de Gemeente

Om je hond te registreren kun je je persoonlijk aanmelden of een aantal speciale formulieren invullen en opsturen. Je moet een hond binnen een bepaalde periode aanmelden. Dit varieert van 14 dagen tot 3 maanden. Je kunt meer dan één hond tegelijk aanmelden. Als je de deadline mist of vergeet je hond aan te geven loop je het risico op een boete. Wat wel interessant is, is het feit dat er in sommige Nederlandse steden regelmatig wordt gecontroleerd of mensen honden hebben. Ze voeren huis-aan-huis controles uit om te zien of er niet-geregistreerde honden in de stad wonen.

Kosten per grote gemeente

Eindhoven

Bedragen per jaar
2020
Voor de eerste hond
€79,00
Voor de tweede en elke volgende hond, per hond
€157,00
Voor honden gehouden in kennel
€390,00

Den Haag

Bedragen per jaar
2020
1 hond
€124,08
2 honden
€318,48
3 honden
564,96
meer dan 3 honden?  €246,48 per hond extra

Utrecht

Bedragen per jaar
2020
1 hond
€79,44
2 honden
?
3 honden
?

Amsterdam

De hondenbelasting is in Amsterdam per 1 januari 2016 afgeschaft en in Landsmeer per 1 januari 2017.

Rotterdam

In januari 2018 is de hondenbelasting vervallen. Tot die tijd was het afdragen van hondenbelasting verplicht.

Staat jou gemeente hier niet tussen? Kijk op de website van jou gemeente of je hondenbelasting moet betalen.

Beoordeel dit artikel
[Total: 0 Average: 0]
Hondenauto deken advertentie
Daan Driessen

Daan Driessen

Auteur

Ik ben heel mijn leven al dol geweest op dieren met honden en katten als favoriet. Sinds 2015 is Aika (kruising Akita inu & Alaska Malamute) bij onze familie gekomen. Toen wij Aika kregen kwam ik er al snel achter dat ik veel juiste informatie miste op het internet en er veel tegenstrijdige berichten waren. Met Honden Wereld wil ik hier een verandering inbrengen. Lees jij een artikel waarvan je denkt, dit kan beter. Stuur een mailtje! Ik ben niet perfect en probeer het beste te doen voor de dieren.

Wat andere lezen

Beste Producten in 2023

autodeken hond

2. Beste honden DNA test

Onderzoek uit welke rassen jou hond bestaat. Ook test een DNA test op meer dan 200+ gezondheidsrisico’s.

Aikly Webdesign
Hondenauto deken advertentie
Hondenrassen DNA test