Inhoudsopgave
Maak kennis met de honden gedragstherapeut
Lang niet iedere hond is even makkelijk om op te voeden. Het kan voorkomen dat jouw hond zich niet gedraagt zoals je wilt dat hij zich gedraagt. Dit kan ervoor zorgen dat je een bepaalde mate van spanning in huis krijgt door het gedrag van de hond. Gelukkig is het mogelijk om bepaalde gedragsproblemen bij honden aan te pakken. Dit kan je bijvoorbeeld doen door middel van de diensten van een honden gedragstherapeut. Aangezien nog niet iedereen bekend is met deze specialist hebben we besloten om de belangrijkste informatie hieronder voor je op een rijtje te zetten.
Wat is een honden gedragstherapeut eigenlijk?
Laten we eens beginnen bij de vraag wat een honden gedragstherapeut eigenlijk is. Deze persoon is iemand die is aan te merken als iemand die over veel kennis beschikt op het gebied van het gedrag van honden. De honden gedragstherapeut is dan ook in staat om met bepaalde vormen van therapie het gedrag van de hond te veranderen. Doordat de honden gedragstherapeut een speciale opleiding heeft gedaan weet je zeker dat deze over de nodige kennis beschikt om jou zo goed mogelijk op weg te helpen.
Belangrijk om te weten is wel dat er geen speciale titel bestaat voor honden gedragstherapeut. Het is dan ook zo dat iedereen zich in beginsel een honden gedragstherapeut mag noemen. Het is hierdoor noodzakelijk om goed op te letten op de vraag of diegene die jij op het oog hebt wel over de nodige specifieke kennis beschikt. Het is in ons land zo dat er een aantal instellingen zijn waar je een opleiding kunt volgen voor honden gedragstherapeut. Kijk of je bepaalde keurmerken op de site terug kunt vinden om meer zekerheid te krijgen over de kwaliteit.
Het analyseren van het probleem
Voordat er gekozen kan worden voor een bepaalde soort therapie is het natuurlijk noodzakelijk dat de honden gedragstherapeut eerst bekijkt wat er aan de hand is. Dit kan met name gedaan worden door te kijken naar de signalen die de hond afgeeft tijdens het eerste gesprek. Echter kan er ook worden gekozen voor het invullen van een vragenlijst voor wat meer informatie. Zo moet je bijvoorbeeld beantwoorden wat de hond op een dag doet, wat hij eet en hoe hij zich onder bepaalde omstandigheden gedraagt.
Voordat er zomaar een diagnose kan worden gesteld is het noodzakelijk voor de gedragstherapeut om de hond eerst in de gaten te houden. Het is dan ook noodzakelijk dat de afspraak altijd fysiek plaatsvindt met de hond. In de meeste gevallen zal de honden gedragstherapeut ervoor kiezen om thuis langs te komen. Dit zorgt er namelijk voor dat de honden gedragstherapeut ook gelijk kan zien hoe de hond leeft en in welke omgeving hij precies leeft. Deze informatie kan van belang zijn voor het stellen van een diagnose.
De therapie bij de therapeut
Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen is het bij de honden gedragstherapeut mogelijk om een groot aantal soorten behandelingen te ondergaan voor jouw hond. De therapeut weet aan de hand van de diagnose vaak wel wat er met een hond aan de hand is. Aan de hand van deze informatie zal de honden gedragstherapeut bekijken hoeveel sessies er mogelijk zijn en welke vorm van therapie er geschikt is. Indien er gekozen wordt voor gedragstherapie dan ben jij degene die deze therapie zal gaan uitvoeren. Dit wordt natuurlijk altijd in samenwerking gedaan met de honden gedragstherapeut, je moet namelijk wel weten wat je moet doen.
Vaak zal dit zien op het in de gaten houden van de hond en het aanpassen van bepaalde aspecten in het leven van je eigen leven. Door jezelf anders te gedragen is het mogelijk om het gedrag van de hond ook een bepaalde kant op te sturen. In sommige gevallen is het nodig om een trainingsschema te volgen, in andere gevallen zal de honden gedragstherapeut langskomen om je op weg te helpen.
Kan therapie altijd helpen?
Hoewel een honden gedragstherapeut veel problemen kan verhelpen is dit niet voor alle problemen zo. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat de gedragstherapeut je afraadt om te beginnen met een behandeling. Dit kan gaan om de veiligheid van je gezin, maar ook om een te kleine kans van slagen. In dit geval zal er mogelijk gekozen worden voor een herplaatsing of zelfs voor het in laten slapen van de hond. Het is natuurlijk wel zo dat dit echt alleen in de uitzonderlijke gevallen plaats zal vinden, de meeste problemen kunnen wel worden verholpen.
Altijd eerst naar de dierenarts
Belangrijk is om niet gelijk naar een honden gedragstherapeut te gaan wanneer je ziet dat jouw hond zich een beetje vreemd gedraagt. Het is namelijk zo dat er soms een medische oorzaak te vinden is voor het gedrag van jouw hond. Dit is dan ook de reden dat wij je aanraden om eerst altijd even naar de dierenarts te gaan voordat je zomaar een honden gedragstherapeut inschakelt. Zo kan vreemd gedrag ook komen door een lichamelijke aandoening. Heeft de hond bijvoorbeeld pijn aan zijn gewrichten dan is de kans groot dat de hond hierdoor anders zal reageren op mensen die zijn pootje aanraken.
Dankzij de informatie uit dit artikel zal het ook voor jou mogelijk zijn om het gedrag van jouw hond de juiste richting op te sturen. Dit is noodzakelijk voor iedereen die een hond heeft met een probleem wat voor een bepaalde mate van spanning kan zorgen. Belangrijk is wel om eerst naar de dierenarts te gaan om te bekijken of er misschien een medische oorzaak te vinden is voor het gedrag van de hond. Is deze er niet dan kan je altijd nog naar een honden gedragstherapeut gaan voo extra ondersteuning. Voor meer informatie over honden in het algemeen raden wij je zeker aan om te blijven hangen op deze site, er is namelijk nog veel meer te ontdekken!