Hond mee op vakantie

Hondenauto deken advertentie

Inhoudsopgave

Hond mee op vakantie alles wat je moet weten

Wil je jouw hond mee op vakantie nemen? Dan ben je zeker niet de enige, ieder jaar zijn er ontzettend veel mensen die hun trouwe viervoeter meenemen op vakantie. Nu is het alleen wel zo dat er het nodige komt kijken bij het meenemen van een hond op vakantie. Van bepaalde papieren tot aan handige (verplichte) vaccinaties om te halen voor de hond. Aangezien de kans klein is dat je precies weet waar je op moet letten hebben we in dit artikel de belangrijkste informatie voor jou op een rijtje gezet. Hierdoor wordt een hond naar het buitenland meenemen al een stuk eenvoudiger dan voorheen.

Mag je jouw hond meenemen op vakantie?

In veel gevallen is een hond naar het buiteland meenemen geen probleem. Echter is dit wel afhankelijk van de vakantiebestemming die je kiest. Voordat je op reis gaat zou je daarom altijd goed moeten informeren of het is toegestaan om huisdieren mee mogen worden genomen. Tevens is het handig om even te kijken naar de regels waar je je aan moet houden. Kijk dus of je een hond los mag laten lopen in de parken of dat je bijvoorbeeld een muilkorfje om moet doen. Wij raden je echt aan om goed na te denken over de bestemming die je kiest. Wil je jouw hond op vakantie meenemen dan is het niet zo handig om te kiezen voor een super lange autorit of een heel warm land. Veel honden hebben nu eenmaal last van de hitte.

Hond mee op vakantie

Honden in een warm land gaat dit goed?

We hebben al gezegd dat honden niet zo goed tegen warm weer kunnen. Dit is de reden dat je jouw hond goed in de gaten moet houden of hij last krijgt van oververhitting. Door voldoende schaduw op te zoeken en je hond genoeg te laten drinken is de kans op uitdroging zo klein mogelijk. Voor op het strand kun je een parasol opzetten om te zorgen voor wat meer schaduw. Mocht je hond oververhit zijn geraakt dan moet je ervoor zorgen dat je hem zo snel mogelijk afkoelt met een natte doek. Meer hierover kan je lezen in ons artikel over warm weer met je hond. Laat hem een beetje drinken en neem contact op met de huisarts.

Camper huren via Camptoo

Hond in de auto – hoe laat je hem wennen?

Veel Nederlanders vertrekken met de auto naar hun vakantiebestemming. Maar hoe gaat dat nu met de auto vraag je je af? Sommige honden zijn al gewend aan de auto, maar dit is niet voor iedere hond het geval. Dit is dan ook de reden dat je jouw hond eerst moet laten wennen. Door van tevoren korte ritjes te maken kun je ervoor zorgen dat jouw hond bekend wordt me de auto. Belangrijk is om altijd een comfortabele plek te maken voor de hond. In sommige landen is het verplicht om een speciale hondengordel te hebben. Dit is bijvoorbeeld het geval in Duitsland. Ga je echt op reis dan moet je ervoor zorgen dat jouw auto niet te warm wordt. Zet de airco aan tijdens het rijden, maar zet hem iet te hoog. De hond moet namelijk niet in de tocht zitten.

Hoewel het er leuk uitziet voor de foto is het een super slecht idee om jouw hond uit het raam te laten hangen! Dit kan er namelijk voor zorgen dat hij last krijgt van een ontsteking aan het oog. Hier zit je echt niet op te wachten. Wij raden je ook aan om tijdens het rijden om de twee uur een pauze in te lassen. Dit zorgt ervoor dat je hond wat rustiger wordt en dat hij uitgelaten worden. Laat je hond ook genoeg drinken tijdens de pauzes. Dit is belangrijk om uitdroging te voorkomen.

Hondengordel

Hondengordel

Een hond meenemen in het vliegtuig

Het is natuurlijk ook mogelijk dat je met het vliegtuig op vakantie gaat. Ook in dit geval is het mogelijk om een hond mee te nemen op vakantie. Mocht je vanaf Schiphol vliegen via KLM Cargo dan zal je jouw hond eerst af moeten zetten bij het dierenhotel. Dit hotel is een soort opvangplaats  voor alle dieren. tijdens de vlucht zal je hond in een speciaal gedeelte van het vliegtuig zitten. Uiteraard zal er aan alles gedacht worden om jouw hond veilig mee te nemen. De hond zal gaan vliegen in een Sky kennel. Dit zorgt ervoor dat de hond op een comfortabele manier de vlucht kan doorkomen Heel soms is het toegestaan om je hond mee te nemen als handbagage, maar dit is niet altijd het geval. Om je hond zo prettig mogelijk mee te nemen hebben we een paar tips voor het vliegen met de hond:

 • Laat de hond wennen aan de kennel – een van de beste tips is om jouw hond te laten wennen aan de kennel. Door je hond te laten wennen aan de kennel zorg je ervoor dat jouw hond zich tijdens het reizen echt veel beter op zijn gemak al voelen. Thuis kun je het deurtje openlaten, zo kan de hond het een beetje ontdekken.
 • Denk aan het eten – het is over het algemeen verstandig om je hond voor het vertrek licht verteerbaar eten te geven. Doe dit het liefst 24 uur voor het vliegen. Hiermee voorkom je dat je hond last krijgt van zijn maag bij het vliegen. Je mag je hond wel onbeperkt water geven tijdens het vliegen.
 • Geef geen middeltjes aan je hond – er zijn middeltjes die beloven dat ze jouw hond rustig maken. Wij raden je aan om deze alleen niet te gebruiken. De vlieghoogte kan namelijk een te lage bloeddruk veroorzaken. Dit is erg gevaarlijk voor de hond. Ook kan het ervoor zorgen dat de hond erg moe wordt tijdens de vlucht.

Speciale regels voor de EU voor een hond op vakantie

In de Europese Unie zijn er andere regels als het aankomt op het meenemen van een hond op vakantie. Sinds 2004 moet je aan een aantal eisen voldoen om jouw hond mee te kunnen nemen. We hebben het wat makkelijker gemaakt door de belangrijkste bepalingen hieronder even voor je uiteen te zetten, zo weet je waar je op moet letten:

 • Een EU paspoort – het is noodzakelijk om een EU paspoort te hebben als je jouw hond mee op vakantie wilt nemen. Je kunt de Nederlandse versie van dit paspoort aanvragen bij de dierenarts.
 • De chip – daarnaast zal je jouw hond moeten laten chippen als je dit nog niet hebt gedaan. Deze chip is nodig om de hond te kunnen identificeren. Belangrijk is om het chipnummer en het adres bij de databank te laten registreren.
 • De inentingen – wil je jouw hond meenemen dan zal deze moeten zijn ingeënt tegen rabiës (hondsdolheid). Dit moet minstens 21 dagen voor vertrek zijn. Ook moet het zijn aangetekend in het paspoort voor je hond.
 • Per land kan het verschilllen wat aanvullende eisen zijn. Kijk hiervoor op Licg.

Regels voor een hond naar het buiteland

Mocht je van plan zijn om jouw hond mee te nemen op vakantie naar een ver land dan zal je het nodige moeten regelen. Zoals we hierboven al hebben benoemd heeft ieder land zijn eigen regels. Dit is de reden dat je even goed moet kijken hoe het zit met de voorwaarden die je kunt vinden bij de verschillende aanbieders. Voor buiten de EU zal je nagenoeg altijd de juiste papieren moeten hebben. heb je deze papieren niet goed geregeld dan is het mogelijk dat jouw hond wordt aangehouden. Dit betekent dat je hond apart wordt genomen, totdat de papieren wel op orde zijn. In sommige gevallen wordt je hond helaas terug naar huis gestuurd. Let er dus echt goed op dat je de papieren goed invult en dat je aan alles denkt bij het invullen.

Wat moet ik meenemen?

Neem je een hond mee op vakantie dan zal je het nodige mee moeten nemen. De spullen die je meeneemt zijn niet alleen om het je hond wat comfortabeler te maken, maar ze zijn ook voor de juiste documentatie. Hieronder hebben we de belangrijkste dingen op een rijtje gezet die je altijd mee moet nemen als je een hond in de auto of het vliegtuig mee wilt nemen.

Ga je veel fietsen op vakantie?

Als je van plan bent veel te gaan fietsen kan het slim zijn om een hondenfietskar mee te nemen. Zo hoeft je hond niet altijd of achter te blijven of heel veel te bewegen tijdens je vakantie.

De vakantie checklist

 • Verplichte reisdocumenten (Europees dierenpaspoort, rabiësverklaring en een eventuele gezondheidsverklaring)
 • Benodigde vaccinaties
 • Halsbandje met uw telefoonnummer
 • Middel tegen vlooien en teken
 • Tekenpincet
 • Middel tegen (hart)wormen
 • Eventueel middel tegen reisziekte
 • Goede transportkooi
 • Vers drinkwater voor onderweg
 • Het eigen (dieet)voer van uw huisdier. Plotseling van voer wisselen, kan maagdarmklachten veroorzaken
 • Eet- en drinkbakken
 • Een mand en/of deken
 • Hondenpoepschepje en – zakjes
 • Borstel, shampoo en andere verzorgingsproducten
 • Eventueel een muilkorf, een extra riem en speeltjes.
 • Eventuele medicijnen van uw huisdier
 • Eventueel auto riem voor de hond

Wil je de checklist liever uitprinten? Download hier de PDF.

Conclusie

Dankzij de bovenstaande info is een hond meenemen op vakantie net even wat makkelijker dan eerst. Je weet nu waar je op moet letten en wat je allemaal mee moet nemen. Mocht je nog veel meer leuke hondenblogs in willen lezen dan raden wij je zeker aan om hier op de site te blijven hangen. Er zijn veel artikelen te vinden die jou van alles leren over het leven met een hond in huis!

Camper huren via Camptoo
Beoordeel dit artikel
[Total: 0 Average: 0]
Hondenauto deken advertentie
Daan Driessen

Daan Driessen

Auteur

Ik ben heel mijn leven al dol geweest op dieren met honden en katten als favoriet. Sinds 2015 is Aika (kruising Akita inu & Alaska Malamute) bij onze familie gekomen. Toen wij Aika kregen kwam ik er al snel achter dat ik veel juiste informatie miste op het internet en er veel tegenstrijdige berichten waren. Met Honden Wereld wil ik hier een verandering inbrengen. Lees jij een artikel waarvan je denkt, dit kan beter. Stuur een mailtje! Ik ben niet perfect en probeer het beste te doen voor de dieren.

Wat andere lezen

Beste Producten in 2023

autodeken hond

2. Beste honden DNA test

Onderzoek uit welke rassen jou hond bestaat. Ook test een DNA test op meer dan 200+ gezondheidsrisico’s.

Aikly Webdesign
Hondenauto deken advertentie
Hondenrassen DNA test