Hond eet poep

hond eet poep
Hondenauto deken advertentie

Inhoudsopgave

Hond eet poep wat nu?

Met al het afstotende gedrag dat onze honden hebben drinken uit het toilet tot rollen in moerasdrek. Niets gaat verder dan de honden die uitwerpselen eten. Er is een wetenschappelijke naam voor deze gewoonte Coprophagia en ook gedrags- en fysiologische verklaringen waarom bepaalde honden poep als een delicatesse zien. Wanhoop niet als je een poepeter hebt. Er zijn manieren om deze gewoonte te ontmoedigen. Hoewel niet gecontroleerd door de wetenschap zijn er weinig rapporten over het eten van poep. In een studie uit 2012, gepresenteerd op de jaarlijkse conferentie van de American Veterinary Society of Animal Behavior, ondervonden onderzoekers onder leiding van Dr. Benjamin Hart van de University of California, Davis, dat: 16% (één op de zes) van de honden worden beoordeeld als “serieuze” poepeters, wat betekent dat ze vijf keer op heterdaad zijn betrapt. 24 procent van de honden in de steekproef (een op de vier) bleken minstens één keer ontlasting te consumeren. Hart schreef: “Onze conclusie is dat het eten van verse ontlasting een weerspiegeling is van de aangeboren aanleg van voorouderlijke die in de natuur leven en die de roedelleden beschermen tegen darmparasieten die aanwezig zijn in de uitwerpselen”. Ofterwijl: Het zit in het DNA van de hond om poep te eten. Het onderzoek bestond uit twee onafhankelijke onderzoeken die naar ongeveer 3.000 hondeneigenaren werden gestuurd. Hoewel het eten van poep afstotelijk is voor de menselijke gevoeligheid, is het vanuit het oogpunt van de hond niet zo onaangenaam. Honden zijn geëvolueerd als aaseters, die eten wat ze op de grond of in de vuilnisbelt vinden, dus hun opvattingen over een goede maaltijd zijn heel anders dan de onze. In zijn Handbook on Applied Dog Behavior and Training, zegt dieren gedragstherapeut Steven R. Lindsay dat coprophagia “een van de verschillende smakelijke overlevingsgedragingen kan zijn die zijn geëvolueerd om te gaan met de periodieke tegenspoed van de hongersnood”. Met andere woorden, als voedsel schaars is, kun je niet kieskeurig zijn.

Het eten van poep is gebruikelijk voor honden en puppies.

Voor bepaalde dieren, zoals konijnen, is het consumeren van keutels een volkomen natuurlijke manier om belangrijke voedingsstoffen te verkrijgen. In werkelijkheid, als je konijnen hiervan ontmoedigt, zullen ze gezondheidsproblemen ontwikkelen en zullen jonge konijnen moeite hebben om oud te worden. Gelukkig hoeven honden op deze manier geen calorieën te krijgen. Het is echter een normaal, natuurlijk gedrag in een bepaald stadium van het hondenleven. Moederhonden zullen hun puppy’s likken en hen aansporen om zich te ontdoen van hun uitwerpselen en deze schoon te maken door ze de eerste drie weken na de geboorte te voeden. Puppy’s zullen ook op natuurlijke wijze deelnemen aan deze activiteit, door het eten van hun eigen poep (autocoprophagia), poep van andere honden (allocoprophagia), en poep van katten en andere diersoorten. Sommige honden vinden paardenmest en ganzendruppels bijzonder aantrekkelijk. Het eten van je eigen poep is onschadelijk, maar het eten van poep van andere dieren kan gezondheidsproblemen veroorzaken als de ontlasting besmet is met parasieten, virussen of giftige stoffen. In de meeste gevallen zal deze eigenschap vervagen tot de pup negen maanden oud is.

Feiten over honden die uitwerpselen eten

Wanneer coprophagia optreedt bij puppies, wordt meestal gedacht dat het deel uitmaakt van het proces van het ontdekken van de wereld om hen heen. De meeste puppy’s zouden blij zijn met een likje, maar een paar puppies willen iets in hun mond stoppen. Een bizar feit is dat honden zelden pluizige, slecht gevormde ontlasting of diarree eten. De meeste van hen lijken zich aangetrokken te voelen tot harde ontlasting. Vooral de bevroren poep wordt met veel plezier gegeten! (Er is een reden waarom hondeneigenaren het woord ‘poepluizenaar’ hebben uitgevonden.)

hond eet poep

Waarom eten honden poep?

Als je volwassen hond begint te eten met poep, kun je contact opnemen met je dierenarts om bijvoorbeeld gezondheidsproblemen uit te sluiten:

  • Parasieten
  • Diëten met een tekort aan calorieën en voedingsstoffen
  • Malabsorptiesyndroom
  • Diabetes, Cushing’s, schildklierziekte en andere aandoeningen die kunnen bijdragen aan een verhoogde eetlust

In bepaalde gevallen beginnen honden hun eigen poep op te eten vanwege een soort van omgevingsstress of gedragsmatige oorzaken, waaronder:

Isolatie: Studies hebben aangetoond dat honden die alleen in het asiel of de kelder worden gehouden meer kans hebben om uitwerpselen te eten dan honden die dicht bij hun eigen mensen wonen.

Beperkende inperking: te veel tijd doorbrengen in een kleine ruimte kan een probleem veroorzaken. Het is niet ongewoon om coprophagia te zien bij honden die gered worden uit overvolle asielen.

Angst: soms de uitkomst van een baasje dat tijdens een training in huis straf of een harde methode gebruikt. 

Aandacht zoeken: Honden eten hun eigen uitwerpselen op om een menselijke reactie te krijgen. Dus als je ziet dat je hond dit doet, overreageer dan niet.

Ongepast contact met echt voedsel: honden die in de buurt van hun uitwerpselen worden gevoed, kunnen een verband leggen tussen de geur van voedsel en de geur van poep en zijn misschien niet in staat om het verschil te zien.

Het ruiken van hun moeders: Lindsay schrijft dat in sommige situaties de puppy’s in de war raken door ontlasting te ruiken op de adem van hun moeder nadat zij ze heeft gereinigd. Ook kan het voorkomen dat de moeder voedsel dat vermengd is met de ontlastingspup, gaat uitspuwen. 

Leven met een zieke of oudere hond: vaak eet een gezonde hond ontlasting van een zieke hond, vooral bij ontlastingsproblemen. Wetenschappers suggereren dat dit in verband kan worden gebracht met het instinct om de roedel te beschermen tegen roofdieren.

Hoe leren ze het af?

Misschien is de beste manier om dit probleem te vermijden wel door training en milieumanagement, inclusief:

  • Houd de leefruimte van de hond netjes, inclusief de tuin, zodat hij geen poep hoeft op te rapen.
  • Kattenbezitters moeten de kattenbak schoon houden of buiten het bereik van de hond.
  • Zorg voor je hond tijdens een wandeling, en ruim het direct op.
  • Training werk hard aan de “leave it and come”(Af & Kom) commando’s.
Beoordeel dit artikel
[Total: 0 Average: 0]
Hondenauto deken advertentie
Daan Driessen

Daan Driessen

Auteur

Ik ben heel mijn leven al dol geweest op dieren met honden en katten als favoriet. Sinds 2015 is Aika (kruising Akita inu & Alaska Malamute) bij onze familie gekomen. Toen wij Aika kregen kwam ik er al snel achter dat ik veel juiste informatie miste op het internet en er veel tegenstrijdige berichten waren. Met Honden Wereld wil ik hier een verandering inbrengen. Lees jij een artikel waarvan je denkt, dit kan beter. Stuur een mailtje! Ik ben niet perfect en probeer het beste te doen voor de dieren.

Wat andere lezen

Beste Producten in 2023

autodeken hond

2. Beste honden DNA test

Onderzoek uit welke rassen jou hond bestaat. Ook test een DNA test op meer dan 200+ gezondheidsrisico’s.

Aikly Webdesign
Hondenauto deken advertentie
Hondenrassen DNA test