Hoe lang mag een pup wandelen

Hoe lang mag een pup wandelen
Hondenauto deken advertentie

Inhoudsopgave

Hoe lang mag een pup wandelen

Dit is een veelgestelde vraag voor baasjes van een nieuwe pup. Ook geven we antwoorden op de vraag hoe actief je al met de pup mag wandelen en spelen.

Belangrijke punten om rekening mee te houden

 • Gelijkmatige en goed gedoseerde lichaamsbeweging draagt bij aan de ontwikkeling van de pup. Het zorgt voor een betere spierontwikkeling, coördinatie en het leren van sociaal gedrag.
 • Het doel van beweging en training is om het lichaam van de hond optimaal te ontwikkelen en zijn bewegingen goed te coördineren.
 • Houdt altijd rekening met de sterke en zwakke punten van het ras en specifiek van uw eigen hond.
 • Langdurige beweging of zeer intensieve beweging met piekbelasting moet bij jonge honden worden vermeden.
 • Warm weer en het wandelen met de hond.

Jonge pups (van 2 t/m 8 maanden)

Een pup van 2 maanden oud mag 4 tot maximaal 5 x per dag wandelen. De duur van een wandeling mag 10 minuten per maand leeftijd zijn. Een pup van 3 maanden mag tot 30 minuten wandelen per keer.

Wanneer de pup eerder laat merken dat hij vermoeid is moet er eerder gestopt worden. Enkele kenmerken van vermoeidheid zijn. Indien dit gebeurt tijdens de wandeling, zal de duur van de wandeling moeten worden ingekort naar 5 minuten per levensmaand, om dit in de loop van de volgende 2 weken weer voorzichtig op te bouwen.

 • gaan liggen/zitten
 • achterblijven tijdens de wandeling
 • Hijgen en zitten
 • Verminderde alertheid

Een pup zal dit niet altijd even goed laten merken. De pup wil namelijk niets liever dan rond wandelen met zijn baasje. Hierom is het goed om als baasje goed te kijken naar de pup en zijn gedrag.

Oudere pups (van 9 t/m 12 maanden)

Wanneer de pup de leeftijd van 10 maanden bereikt is de groei van de pup zo goed als achter de rug. De pup heeft tegen die tijd 80 – 85% van zijn gewicht bereikt.

Vanaf deze leeftijd mag er begonnen worden met het naast de fiets leren lopen. De eerste fietstraining bestaan ui het netjes meewandelen naast de fiets, Hierbij wandelt de eigenaar ook met de fiets aan de hand. Het lopen naast de fiets kan je opbouwen tot ongeveer 30 minuten aan het eind van de 12 maanden. De snelheid om mee te starten is een ontspannen draf, afhankelijk van de grootte en lichaamsbouw van het ras, varieert de snelheid van 8 tot 14 km/u. Wanneer je twijfelt is het aan te raden om dergelijke activiteiten te bespreken met de dierenarts of dierfysiotherapeut.

Pup en stoeien

Als pups met elkaar stoeien, dan is het belangrijk dat ze ongeveer van gelijke grootte en gewicht zijn. Wanneer dit niet in balans is kunnen door bepaalde bewegingen blessures ontstaan. Het is verstandig om een pup te laten spelen met een sociale volwassen hond die niet te druk is. Zo leert de pup zich sociaal te gedragen en zal hier iets van leren.

De ondergrond waar gestoeid wordt moet het liefst een zachte (bos)bodem zonder kuilen of andere eventuele gevaarlijke obstakels. Het spelen met een stok word afgeraden door de kans op verwondingen. Balspelen zijn natuurlijk leuk, maar het met hoge snelheid achter een bal aanrennen en plotseling remmen of van richting veranderen, is te belastend voor een jonge hond. Een leuk alternatief is de pup in hoog gras te laten zoeken naar de bal.

Pup traplopen en balanstraining

Traplopen is geen bezwaar voor jonge honden, mits dit rustig en aangelijnd gebeurt. Dit moet pups vooraf aangeleerd worden! Pups zijn in staat traptreden stappend (dus niet springend!) te nemen, als deze lager zijn dan de ellebooghoogte van de pup. Pups van kleine rassen kunnen beter gedragen worden.

Tevens kan er worden gestart met vormen van balanstraining. Het is heel belangrijk voor de pup dat er geen mogelijkheid is dat de pup kan vallen. 

Hierbij moet worden uitgesloten dat pups ergens af kunnen springen en dus mogelijk vallen. Het heeft de voorkeur om dit aan te leren onder begeleiding van een goed geschoolde en ervaren instructeur. Hiermee verminder je het risico op ongevallen en trauma’s.

Voorbeelden van balanstraining zijn:

 • De pup leren lopen over een balk van verschillende breedtes (20-30 cm.)
 • De pup leren om langzaam over een stokkenbaan te lopen
 • Balans op een grote oefentol of evenwichtsplank

Deze balanstrainingen worden geleidelijk uitgebreid en kunnen een terugkerend onderdeel zijn van de reguliere puppytraining.

Verschillende omstandigheden

Het is belangrijk dat de pup leert om onder wisselende omstandigheden te lopen in alle gangen (stap, draf en galop, telgang). We adviseren wandelingen op wisselend terrein, waaronder hoog gras, bos of los zand. Het voordeel van deze terreinsoorten is dat de snelheid laag blijft, waardoor overbelasting wordt voorkomen.  Zo’n wandeling mag ongeveer 10 minuten per levensmaand duren, waarbij het wandelen over moeilijk en vlak terrein moet worden afgewisseld.

Conclusie

Vanaf deze leeftijd mag er begonnen worden met het naast de fiets leren lopen. De eerste fietstraining bestaan uit het netjes meewandelen naast de fiets, Hierbij wandelt de eigenaar ook met de fiets aan de hand. Het lopen naast de fiets kan je opbouwen tot ongeveer 30 minuten aan het eind van de 12 maanden. De snelheid om mee te starten is een ontspannen draf, afhankelijk van de grootte en lichaamsbouw van het ras, varieert de snelheid van 8 tot 14 km/u. Wanneer je twijfelt is het aan te raden om dergelijke activiteiten te bespreken met de dierenarts of dierfysiotherapeut.

 1. Tien minuten per keer lopen per maand leeftijd, maximaal 4 keer
 2. Traplopen op treden lager dan ellebooghoogte
 3. Spelen, maximaal 2-3 daags tien minuten met een rustige, volwassen hond of een pup van gelijke grootte
 4. Niet spelen met stokken en ballen, eventueel wel zoekspelletjes met de bal in hoog gras en dergelijke
 5. Coördinatietraining
 6. Fietsen vanaf de leeftijd van negen maanden
 7. Oneffen en zware ondergrond geen probleem
 8. Sportactiviteiten vanaf de leeftijd van twaalf maanden

Wandelen met puppy
Beoordeel dit artikel
[Total: 0 Average: 0]
Hondenauto deken advertentie
Daan Driessen

Daan Driessen

Auteur

Ik ben heel mijn leven al dol geweest op dieren met honden en katten als favoriet. Sinds 2015 is Aika (kruising Akita inu & Alaska Malamute) bij onze familie gekomen. Toen wij Aika kregen kwam ik er al snel achter dat ik veel juiste informatie miste op het internet en er veel tegenstrijdige berichten waren. Met Honden Wereld wil ik hier een verandering inbrengen. Lees jij een artikel waarvan je denkt, dit kan beter. Stuur een mailtje! Ik ben niet perfect en probeer het beste te doen voor de dieren.

Wat andere lezen

Beste Producten in 2023

autodeken hond

2. Beste honden DNA test

Onderzoek uit welke rassen jou hond bestaat. Ook test een DNA test op meer dan 200+ gezondheidsrisico’s.

Aikly Webdesign
Hondenauto deken advertentie
Hondenrassen DNA test