Friese Stabij

Friese Stabij
Hondenauto deken advertentie

Inhoudsopgave

Alles wat je moet weten over de Friese Stabij

Zoals je weet zijn er echt ontzettend veel verschillende hondenrassen te vinden die je in huis kunt halen. Deze verschillende hondenrassen zijn natuurlijk ieder voorzien van hun eigen karakter, geen enkele hond is dan ook hetzelfde. Een van de meest geliefde hondenrassen van eigen bodem is de Friese Stabij. Aangezien we zien dat veel mensen nog niet echt op de hoogte zijn van de eigenschappen van de Friese Stabij hebben we besloten om hieronder het een en ander op een rijtje te zetten. Door dit artikel goed door te nemen krijg je een veel beter beeld bij deze unieke hondensoort.

Algemene informatie

Levensverwachting: 13 – 14 jaar
Herkomst: Nederland (Friesland)
Lengte: Reu: 53 cm Lengte: Teef: 50 cm
Gewicht: Reu: 23 – 25 kg Gewicht: Teef: 18 – 20 kg

  • Trainbaarheid
  • Geschikt voor kleine tuin
  • Kan lange tijd alleen blijven
  • Geschikt als eerste hond
  • Intelligentie
  • Kindvriendelijk
  • Waaksheid
  • Vachtverzorging
  • Energie level
  • Kan met andere katten/honden(met de juiste trainnig)

Geschiedenis van de hond

Zoals je wel aan de naam kunt zien is de Friese Stabij afkomstig uit Friesland. De kans is groot dat de hond hier is achtergelaten door Spaanse soldaten die tijdens de 80 jarige oorlog in Nederland te vinden waren. De hond heeft een echt Nederlandse naam. Het is een naam die laat zien dat dit een hond is die dicht bij je staat. De Friese Stabij is een jachthond waarvan de beschrijvingen al in 1800 werden gevonden. Vroeger werd hij gebruikt voor klein wild en vogels. Het bleek een fijne mollenvanger te zijn, die ook tijdens het jachtseizoen als jachthond werd gebruikt. Het was daarnaast een goede pointer, een uitstekende speurder en ook een sterke waakhond. Hij werd ook gebruikt als trekhond. Zijn uiterlijk is vandaag de dag niet veel veranderd, hoewel het ras vroeger vaak werd gemengd met een ander Fries ras, de Wetterhound. Dit werd gedaan om de hond wat sterker te maken voor het werk. In 1942 werd het ras officieel erkend en sindsdien is de kruising tussen beide rassen gestopt.

Het karakter van de Friese Stabij

Nu je wat meer weet over de geschiedenis van de hond is het tijd om te kijken naar het karakter van dit bijzondere ras. Het onafhankelijke karakter van de Friese Stabij was een bewust gefokte eigenschap van boeren die een hond wilden die zelfstandig op mollen en konijnen kon jagen. Dit is dan ook de reden dat deze hond nog wel eens gaten wilt graven in de tuin. Het laat zien dat de hond hier ook echt voor bedoeld is. Met de juiste begeleiding is een Friese Stabij een lieve hond en een goede vriend voor het leven. De Friese Stabij honden zijn ook heel leergierig. Let altijd op wat een Friese Stabij doet, want met hun nieuwsgierige aard kunnen ze snel in de problemen komen.

Als je denkt dat je Friese Stabij rustig gaat zitten als er iets gebeurt dan moeten we je helaas teleurstellen. Hoewel Friese Stabij hondenveel lawaai maken als er iets mis is of om zijn eigenaar te waarschuwen, verwachten ze over het algemeen dat de eigenaar verder onderzoek doet voordat hij accepteert dat de dingen normaal zijn. De meeste Friese Stabij  honden zullen moeten controleren of er geen “verrassingen” op ze te wachten liggen voordat ze weer tot rust komen. hier moet je dus echt op de hoogte van zijn als je besluit om dit ras in huis te nemen.

Een jonge Friese Stabij opvoeden

De Friese Stabij honden zijn over het algemeen snelle leerlingen. De reden hiervoor ligt vooral in het feit dat de Friese Stabij zelfstandig moest werken om ongedierte uit de tuin te halen. Het is dus een echte intelligente hond. Met een positieve en zachte training is de Friese Stabij snel te trainen. Echter is het wel zo dat je aardig wat tijd moet stoppen in het trainen. Te veel druk is nooit een goed idee, dit is de reden dat een puppycursus een goede keuze kan zijn voor jouw hond. De Friese Stabij houdt ervan om te leren. Dit maakt het dan ook zo leuk om deze hond te trainen.

Friese Stabij puppy

De juiste verzorging

De verzorging van een Friese Stabij is echt ontzettend weinig. Dit maakt het dan ook gelijk zo’n handige hond om in huis te halen. Tenzij hij gecastreerd is, kan het eventueel noodzakelijke knippen van het haar zelf worden gedaan. Een gecastreerde hond heeft ook een zogenaamde “gecastreerde vacht” waarbij de onderkant van de vacht wat meer verzorging nodig heeft. Anders is de halflange vacht van de Friese Stabij zelfreinigend. Dit betekent dat het vuil er vanzelf af valt als de vacht droog is. Een borstel erdoorheen om de laatste restjes zand te verwijderen en hij is weer schoon. Dit betekent ook dat hij slechts zelden in bad gaat. Zelfs als hij echt heel vies is, is meestal alleen een spoeling of een duik in een schoon badje voldoende. Shampoo is alleen nodig als hij in iets stinkends heeft gerold. Gebruik in dit geval een speciale, neutrale hondenshampoo om zijn huidoliën niet weg te halen.

De gezondheid van de hond

De Friese Stabij is, ondanks zijn kleine populatie, een relatief gezond ras. De fokkers doen er alles aan om het zo te houden. Verantwoordelijke fokkers screenen hun honden op gezondheidsklachten zoals epilepsie, heup- en elleboogdysplasie, patent ductus arteriosus en hersendisfunctie. Het fokprogramma van de aangesloten fokkers is erop gericht om deze verschijnselen zoveel mogelijk te verminderen. Hoewel dit niet gemakkelijk is zijn de honden vaak wel gezond. Wil je zeker weten dat jouw hond echt gezond is dan zou je ervoor kunnen kiezen om een DNA test te komen. Door middel van deze test kan je zien wat het risico is wat jouw hond loopt. Mocht je hond te maken kunnen krijgen met bepaalde aandoeningen dan zou je een hondenverzekering af kunnen sluiten. Dankzij deze verzekering zal je niet meer alle kosten zelf op je te hoeven dragen.

Sport voor de Friese Stabij

Zoals we al kort in dit artikel hebben benoemd is de Friese Stabij aan te merken als een zeer actieve hond. Dit houdt in dat je hond genoeg zal moeten bewegen op een dag. Om hiervoor te zorgen kan je ervoor kiezen om jouw hond op een hondensport te zetten. Er zijn ontzettend veel sporten die door de hond gedaan kunnen worden. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een jachttraining. Door middel van een dergelijke training komt het natuurlijke instinct van de hond zo goed mogelijk naar voren.

Wat kost een Friese Stabij

Voor een Friese Stabij betaal je vaak een prijs van tussen de 750 en 950 euro. Deze prijs loopt niet op bij een uitgebreide stamboom, dit komt namelijk niet zo vaak voor nu het een relatief beperkt ras is. Hou er wel rekening mee dat je altijd geld kwijt bent voor het onderhouden en verzorgen van de hond. Hier kan je denken aan kosten voor het voer, maar ook aan vaccinaties.

De ras verenigingen

Zoals veel andere honden heeft ook de Friese Stabij een speciale vereniging waar je terecht kunt voor meer informatie over het hondenras zelf. Dit is in ons land de Nederlandse Vereniging voor Stabijhoun en Wetterhoun. Zoals je ziet wordt hier de Engelstalige naam gebruikt. Dit wordt gedaan om het ook voor buitenlandse mensen wat makkelijker te maken om informatie op te zoeken. Op de site van de Friese Stabij club kan je ook meer informatie vinden over goede fokkers. De beste fokkers zijn eigenlijk altijd aangesloten bij deze vereniging. Wanneer je kiest voor een van deze fokkers heb je de garantie dat jouw hond gezond is en dat hij geen last heeft van onderliggende problemen.

De beste fokkers

Indien je ervoor kiest om een Friese Stabij te kiezen voor in huis is het geen verkeerd idee om altijd te kiezen voor een goede fokker. Alleen door een goede fokker zal je ervoor kunnen zorgen dat je te maken hebt met een gezonde hond. Daar komt bij dat veel fokkers je kunnen helpen bij het trainen van de hond. Om je wat beter op weg te helpen hebben we hieronder een selectie gemaakt voor de beste fokkers die er op dit moment gekozen kunnen worden voor de Friese Stabij. Alle fokkers die hieronder te vinden zijn voldoen aan alle eisen die er maar worden gesteld aan het juiste fokbeleid.

Ben jij een erkende fokker en sta je er niet tussen? Neem contact met ons op en we plaatsen je erbij.

Conclusie

Door de informatie uit dit artikel heb zal je als het goed is een volledig beeld hebben gekregen bij het ras van de Friese Stabij honden. Door de bescherming en de intelligentie van de hond is een hond die je echt zou moeten overwegen als je op zoek bent naar een hond om een sterke band mee op te bouwen. Nu is het wel zo dat wij je niet aanraden om te kiezen voor dit ras als je geen ervaring hebt met honden. Doordat je hem flink moet bezig houden en zal moeten trainen is hij wat minder geschikt voor de mensen die nog niet zoveel ervaring hebben met honden.

Beoordeel dit artikel
[Total: 203 Average: 5]
Hondenauto deken advertentie
Daan Driessen

Daan Driessen

Auteur

Ik ben heel mijn leven al dol geweest op dieren met honden en katten als favoriet. Sinds 2015 is Aika (kruising Akita inu & Alaska Malamute) bij onze familie gekomen. Toen wij Aika kregen kwam ik er al snel achter dat ik veel juiste informatie miste op het internet en er veel tegenstrijdige berichten waren. Met Honden Wereld wil ik hier een verandering inbrengen. Lees jij een artikel waarvan je denkt, dit kan beter. Stuur een mailtje! Ik ben niet perfect en probeer het beste te doen voor de dieren.

Wat andere lezen

Beste Producten in 2023

autodeken hond

2. Beste honden DNA test

Onderzoek uit welke rassen jou hond bestaat. Ook test een DNA test op meer dan 200+ gezondheidsrisico’s.

Aikly Webdesign
Hondenauto deken advertentie
Hondenrassen DNA test