Chondrodysplasie

Chondrodysplasie
Hondenauto deken advertentie

Inhoudsopgave

Chondrodysplasie bij de hond – alles wat je moet weten

Een hond is, net als ieder ander dier, vatbaar voor bepaalde ziektes en aandoeningen. Hoewel het niet echt iets is waar je op zit te wachten is de kans groot dat jouw hond ergens last van zal krijgen als hij ouder wordt. Een van de bekendere aandoeningen bij honden is chondrodysplasie. Aangezien je bij dit artikel terecht bent gekomen is de kans klein dat je weet wat dit precies is. We hebben het wat makkelijker gemaakt door hieronder alles onder elkaar te zetten wat je moet weten over chondrodysplasie bij honden!

Wat is chondrodysplasie bij honden?

Laten we eerst maar eens kijken wat chondrodysplasie bij honden inhoudt. Chondrodysplasie is een genetische aandoening die van invloed is op het kraakbeen en de botontwikkeling van de hond. Het kan zowel bij honden als bij mensen voorkomen. In het algemeen zijn er drie soorten skeletdysplasie die verschillen in hun symptomen. Dit zijn Osteodysplasie, chondrodysplasie en dysostose. Osteodysplasie en chondrodysplasie tasten het bot- en kraakbeenweefsel aan, terwijl dysostose een individueel bot of een groep botten aantast.  Osteodysplasie kan niet alleen worden gekarakteriseerd door veranderde botmineraaldichtheid, maar ook door chondrodysplasie die leidt tot abnormale endochondrale botontkalking. Deze abnormale ossificatie in het kraakbeen beïnvloedt de lineaire groei van de botten en resulteert in een onevenredig korte gestalte van de aangedane hond. Precies, je kunt het ook wel zien als een bepaalde vorm van dwerggroei.

Een hond met dwerggroei – hoe ziet hij eruit?

Hoe kan je nu zien of  een bepaalde hond last heeft van deze aandoening. Indien een hond last heeft van dwerggroei zijn de benen korter dan normaal. Het totale uiterlijk zal niet in proportie zijn omdat zijn lichaam waarschijnlijk een normale grootte zal hebben. Vaak is het hoofd van de hond groter dan het zou zijn als hij geen last zou hebben van deze aandoening. Het is daarnaast mogelijk dat de kaak een afwijkende vorm heeft. Honden met chondrodysplasie hebben vaak een uitstekende onderkaak, een ongebruikelijk korte bovenkaak en een onderbeet met scheve tanden. Het is niet ongebruikelijk dat een hond met dwerggroei gebogen voorpoten, een scheve wervelkolom of ademhalingsproblemen heeft. De effecten van dwerggroei zorgen voor een uitstraling die sommige mensen mooi vinden. Bekende rassen met deze aandoening zijnde  Bulldog, Mopshonden en shih-tzus.

Symptomen van chondrodysplasie

Er zijn diverse symptomen die je kunt herkennen bij een hond die last heeft van chondrodysplasie. Indien je een puppy hebt die niet van oorsprong last heeft van chondrodysplasie zal je zien dat de puppy niet echt zal groeien tijdens de eerste 5 of 6 maanden van zijn ontwikkeling. Hij kan ook zijn puppytanden behouden en geen geslachtsorganen ontwikkelen zoals hij zou moeten. Sommige honden met chondrodysplasie hebben last van hartafwijkingen, gewrichtspijn en een verminderde botdichtheid. Een hond met lichte complicaties van chondrodysplasie kan een vrij comfortabel leven leiden. Het is echter belangrijk om zijn gewicht in de gaten te houden, omdat een hond met dwerggroei gevoelig is voor overgewicht. Dit kan het leven met de aandoening echt een stuk lastiger maken.
Beoordeel dit artikel
[Total: 0 Average: 0]
Hondenauto deken advertentie
Daan Driessen

Daan Driessen

Auteur

Ik ben heel mijn leven al dol geweest op dieren met honden en katten als favoriet. Sinds 2015 is Aika (kruising Akita inu & Alaska Malamute) bij onze familie gekomen. Toen wij Aika kregen kwam ik er al snel achter dat ik veel juiste informatie miste op het internet en er veel tegenstrijdige berichten waren. Met Honden Wereld wil ik hier een verandering inbrengen. Lees jij een artikel waarvan je denkt, dit kan beter. Stuur een mailtje! Ik ben niet perfect en probeer het beste te doen voor de dieren.

Wat andere lezen

Beste Producten in 2023

autodeken hond

2. Beste honden DNA test

Onderzoek uit welke rassen jou hond bestaat. Ook test een DNA test op meer dan 200+ gezondheidsrisico’s.

Aikly Webdesign
Hondenauto deken advertentie
Hondenrassen DNA test