Selecteer een pagina

Cavapoo

Cavapoo

Introductie de Cavapoo 

De Cavapoo is een kruising tussen de Cavalier King Charles Spaniël en de Poedel hondenrassen. Deze honden zijn uitgaand, speels en leergierig, en erven enkele van de beste eigenschappen van hun ouders.

Cavapoos zijn ook bekend als Cavadoodles en Cavoodles. Deze honden staan bekend als designerras.

Deze honden zijn uitstekende gezinshuisdieren omdat ze redelijk makkelijk zijn en graag aandacht krijgen. Hoewel ze in een kleinere omgeving kunnen functioneren, gedijen ze goed in een “roedel” omgeving. De Cavapoo kan de hond voor jou zijn als je een trouwe, speelse hond wilt die ervan geniet met je te ravotten of lekker op de bank te liggen.

Cavapoo kosten

Er zijn maar heel weinig Cavapoos te vinden. Hierdoor is het moeilijk een prijs te vinden die zou passen. Goedkoop zijn ze zeker niet! Ga uit van een prijs die boven de €1750 zit.

Cavapoo

Opmerking: Door Corona is de vraag naar honden flink gestegen. Hierdoor zijn ze zeer moeilijk te vinden en vandaar een stuk duurder dan ‘normaal’. Pas op voor broodfokkers!

Benodigdheden voor je nieuwe hond

Naast de aanschaf van een hond moet je nog een aantal dingen in huis halen. Door deze benodigdheden in huis te halen zal je hond zich sneller thuis voelen bij jou.

Naast de standaard benodigdheden kan je nog een aantal producten in huis halen die het leven met je hond fijner maken.

Algemene informatie

 • Trainbaarheid
 • Geschikt voor kleine tuin
 • Kan lange tijd alleen blijven
 • Geschikt als eerste hond
 • Intelligentie
 • Kindvriendelijk
 • Waaksheid
 • Vachtverzorging
 • Energie level
 • Kan met andere katten/honden (met de juiste trainnig)

Disclaimer: Hoewel de hier vermelde kenmerken vaak representatief zijn voor dit ras, zijn honden individuen waar persoonlijkheden en verschijningen kunnen variëren.

Geschiedenis van dit ras

Het Cavapoo hondenras mag zich in de loop van de tijd op natuurlijke wijze ontwikkeld hebben, maar aan het eind van de jaren 1990 begonnen fokkers in Australië opzettelijk Cavalier King Charles Spaniëls en Poedels te combineren.

De fokkers wilden de uitgaande en rustigere persoonlijkheid van de Cavalier King Charles Spaniël combineren met de intelligentie van een Poedel. Poedels werden gekozen in een poging een gemengd ras voor mensen met allergieën te maken, omdat ze minder verharen. Fokkers bleven Cavapoo puppy’s combineren naarmate de vraag naar de gemengde rassen toenam.

Ondanks het feit dat het Cavapoo gemengde ras begon als een designerras, zijn er toch enkele in asielen of onder de hoede van reddingsorganisaties terechtgekomen. Als je besluit dat dit het ras voor jou is, denk er dan over om te adopteren.

Kijk in je plaatselijke asielen, zoek naar Cavapoo reddingsorganisaties, of neem contact op met rasspecifieke Cavalier King Charles Spaniël of Poedel reddingsorganisaties, want die nemen af en toe honden van gemengde rassen aan en vinden er een tehuis voor.

Cavapoos karakter

Cavapoos zijn in populariteit gegroeid door hun vriendelijke en winnende persoonlijkheid. Door hun uitgaande, speelse en aanhankelijke aard zijn ze een populaire gezinshond. De Cavapoo is echter geen hond die graag alleen is, en ze kunnen verlatingsangst ontwikkelen als ze niet goed gesocialiseerd en getraind worden.

De Cavapoo is een intelligent ras dat iets doet voor jouw goedkeuring en lof. Cavapoos zijn gretig om lief gevonden te worden, wat ze relatief gemakkelijk te trainen maakt. Cavapoos zijn ook atletisch, waardoor ze ideaal zijn voor behendigheids- en gehoorzaamheidswedstrijden.

Het is van cruciaal belang je Cavapoo van jongs af aan te trainen, zodat ze weten hoe ze alleen kunnen zijn. Als ze alleen gelaten worden, kan je Cavapoo destructief gedrag vertonen, zoals op meubels en schoenen kauwen of in het vuilnis wroeten als ze niet goed afgericht zijn.

Cavapoos kunnen met iedereen opschieten en kunnen een indringer zelfs begroeten met een kwispelstaart. Dit in gedachten houdend is een Cavapoo geen goede keuze voor een waakhond. Cavapoos gedijen het best in huizen waar ze veel aandacht krijgen, of dat nu bij een gezin is of bij een oudere burger. Ze willen samen met de familie zijn.

Gezondheidsproblemen

Het Cavapoo ras is vatbaar voor enkele van dezelfde aandoeningen waarmee ook de Cavalier King Charles Spaniël en de Poedel te maken hebben. Hoewel de meeste over het algemeen gezond zijn, kunnen sommige vatbaar zijn voor een paar gezondheidsproblemen, en daarom is het belangrijk dat ze goed verzorgd worden en regelmatig door de dierenarts gecontroleerd worden.

Enkele van de meer voorkomende gezondheidsproblemen waar Cavapoos aan lijden zijn:

 • Aangeboren hartaanvallen
 • Progressieve atrofie van het netvlies
 • Afglijdende knieschijven

Verzorging van de Cavapoo

Je moet de regelmatige dierenartscontroles van je Cavapoo bijhouden, net zoals je dat bij elke andere hond zou doen, om eventuele gezondheidsproblemen vroeg op te sporen. Je dierenarts kan je helpen bij het ontwikkelen van een verzorgingsroutine die je hond gezond houdt.

Cavapoes zijn geneigd om aan te komen, en als ze geen gezond gewicht behouden, kunnen ze hartproblemen krijgen. Zorg ervoor dat je hond minstens een goede wandeling van een half uur tot een uur per dag krijgt, met een paar goede, actieve speelsessies en kortere wandelingen die er voor de goede orde ingegooid worden.

Controleer dagelijks hun oren op vuil en ongedierte, en maak ze schoon zoals je dierenarts voorschrijft. Knip de nagels van je hond voordat ze te lang worden, wat een of twee keer per maand gedaan moet worden. Ze moeten niet meer zo luid tegen de vloer klikken. Je trimsalon kan je hierbij helpen.

Omdat kleinere rassen vatbaarder zijn voor gebitsproblemen, moet je hun tanden dagelijks poetsen. Je dierenarts kan je laten zien hoe je de tanden van je hond goed kunt poetsen.

Voeding

Een Cavapoo dieet moet afgestemd zijn op een klein tot middelgroot ras met veel energie.

Ze hebben de neiging aan te komen als ze overvoed worden, dus houd je aan een regelmatig voedingsschema en laat overdag geen eten staan. Beperk ook hun inname van traktaties.

De voedingsbehoeften van de Cavapoo veranderen van de puppytijd tot de volwassenheid, en blijven veranderen tot in hun laatste levensjaren, zoals bij alle honden. Je moet met je dierenarts overleggen over het dieet van je Cavapoo, want er is veel te veel variatie tussen individuele honden – ook in gewicht, energie, en gezondheid – om een specifieke aanbeveling te doen.

OPMERKING: De kwaliteit van het hondenvoer dat je koopt doet er ook toe – hoe beter het hondenvoer, hoe verder het zal gaan in het voeden van je hond en hoe minder je er van in de voerbak van je hond hoeft te schudden.

Meer informatie over hondenbrokken?

Vachtverzorging van een Cavapoo

Cavapoo vachten zijn vaak een kruising tussen hun Cavalier King Charles Spaniel en Poedel ouders. Ze kunnen crème, chocolade, goud, kastanje, of wit zijn in een verscheidenheid van kleuren. Ze kunnen soms effen kleuren zijn, maar meestal zijn ze kastanje en wit, of zelfs driekleurig.

Hun vacht is meestal kort, zacht, en golvend of gekruld. Ze kunnen echter uitgroeien tot pluizenbollen en moeten regelmatig verzorgd worden. Door hun poedel-afstamming zijn Cavapoos minder gevoelig voor verharen, waardoor sommige mensen met een allergie Cavapoos verdraaglijk vinden. Door de vacht van je Cavapoo een keer per week te borstelen, blijft hij in goede conditie.

Hun gekrulde vacht stelt ze in staat matige kou en hitte te weerstaan. Ze mogen, zoals alle honden, niet buiten gelaten worden bij extreem warme of koude temperaturen.

Kinderen en andere dieren

Omdat Cavapoos klein zijn, kunnen ze gemakkelijk verwond worden door overprikkelde kinderen, vooral jongere. Het is van kritiek belang dat eventuele kinderen in huis begrijpen hoe ze je Cavapoo op een veilige manier kunnen benaderen en ermee spelen. Dat gezegd hebbende, de Cavapoo vindt iedereen geweldig en vindt het heerlijk om met kinderen te ravotten.

Als het om andere huisdieren gaat, kunnen Cavapoos goed met ze opschieten, zolang ze maar langzaam en rustig geïntroduceerd worden. Cavapoos zijn over het algemeen vriendelijke honden, en als ze goed gesocialiseerd zijn, kunnen ze goed opschieten met andere honden en zelfs katten. Ze vinden het echter wel leuk om in het middelpunt van de belangstelling te staan, dus als ze niet het enige dier in huis zijn, zorg er dan voor dat je je Cavapoo toch de aandacht kunt geven die ze nodig hebben.

Veel Cavapoos kunnen goed opschieten met andere honden en katten, dus het komt allemaal neer op training en socialisatie.

Conclussie

Cavapoos zijn uiterst aanpasbare honden die goed gedijen in een huis vol familie en alle drukte die hoort bij het runnen van een druk huishouden. Ze zijn zachtaardig, betrouwbaar, en geduldig met kinderen van alle leeftijden. Ze zullen zich ook goed schikken in een gezelschapsrol, waarbij ze maar met één persoon samenleven, want het zijn uiterst loyale wezens die heel snel een sterke band met hun baasje vormen.

Cavapoos zijn gevoelig voor verlatingsangst en zullen het moeilijk hebben in een huis waar ze langere tijd alleen gelaten worden. Het zijn ook uiterst gevoelige zieltjes die spanning, nare gevoelens of ruzie kunnen oppikken, met als gevolg dat ze hun zelfvertrouwen verliezen en de neiging hebben zich terug te trekken en erg verlegen te worden.

Deze honden zijn geschikt als therapiehond omdat ze heel gemakkelijk te trainen zijn en taken snel oppikken. Ze zullen gedijen op de aandacht en het voortdurende gezelschap die deze waardevolle rol met zich meebrengt. Door hun zachtaardige liefdevolle persoonlijkheid stellen Cavapoos iedereen die hen benadert op zijn gemak, en door hun vriendelijke sociale aard gaan Cavapoos goed om met een grote verscheidenheid van mensen en omgevingen.

Cavapoos staan erom bekend uitstekende therapie- of hulphonden te zijn, en ze passen zich snel aan aan een grote verscheidenheid van levensstijlen.

De Cavapoo zal tevreden zijn waar hij ook is, of het nu een grote tuin is, een kleine tuin, of zelfs een appartement, zolang jij maar aanwezig bent.

Beoordeel dit artikel
[Total: 90 Average: 5]
Daan Driessen

Daan Driessen

Auteur

Ik ben heel mijn leven al dol geweest op dieren met honden en katten als favoriet. Sinds 2015 is Aika (kruising Akita inu & Alaska Malamute) bij onze familie gekomen. Toen wij Aika kregen kwam ik er al snel achter dat ik veel juiste informatie miste op het internet en er veel tegenstrijdige berichten waren. Met Honden Wereld wil ik hier een verandering inbrengen. Lees jij een artikel waarvan je denkt, dit kan beter. Stuur een mailtje! Ik ben niet perfect en probeer het beste te doen voor de dieren.

Wat andere lezen