Cataracten

cataracten
Hondenauto deken advertentie

Inhoudsopgave

Cataracten bij de hond • alles wat je moet weten

Honden worden net als mensen wel eens ziek. Er zijn bepaalde ziektes of aandoeningen die vaker hun intrede doen bij honden dan bij andere soorten huisdieren. Een van deze aandoeningen is cataracten. Het is een aandoening waar relatief veel oude honden mee te maken krijgen. Aangezien nog lang niet iedereen bekend is met cataracten bij honden hebben we besloten om de belangrijkste informatie voor jou op een rijtje te zetten. Door dit artikel goed door te nemen weet je precies wat het is en wat je eigenlijk kunt doen.

Wat zijn cataracten eigenlijk?

We gaan straks kijken naar de symptomen van deze aandoening. Maar laten we eerst eens kijken naar wat het precies is.  Een cataract is een vertroebeling die zich binnen in de lens van het oog van de hond ontwikkelt. Cataracten bij honden variëren in grootte. Ze komen voor in een kleine stip tot aan een volledig troebele lens. We noemen dit ook wel staar. Wanneer er sprake is van staar, laat de ondoorzichtige lens geen beeld op het netvlies ontstaan. Hierdoor verliest de hond zijn gezichtsvermogen. Wel kan er nog steeds licht door de lens, je huisdier kan dan ook nog steeds licht en donker zien. Cataracten komen vaker voor bij oudere honden. Rassen zoals Boston terriërs, hanenspaniels, Siberische husky’s en poedels hebben een grotere kans om staar te ontwikkelen.

Symptomen van cataracten

Je vraagt je wellicht af hoe je kan zien of jouw hond hier mogelijk last van heeft. Als de ogen van je hond troebel of blauw-grijs lijken zou je hem altijd mee moeten nemen naar de dierenarts voor een onderzoek. Wees je er echter wel van bewust dat het natuurlijk is dat de lens van een hond met de leeftijd troebel of grijs wordt. Deze aandoening wordt ook wel kernsclerose wordt genoemd. Deze aandoening brengt het gezichtsvermogen van een hond niet erg in gevaar als staar. Een behandeling wordt dan ook niet altijd aanbevolen. Echter is een vertroebeling in het oog van je huisdier een teken dat hij mogelijk last heeft van cataracten.

Behandeling van cataracten

Veel honden zullen helaas met cataracten moeten leren leven. Het verlies van het gezichtsvermogen kan een aanzienlijk verlies in de kwaliteit van leven van een huisdier veroorzaken. Wel is het mogelijk om een bepaalde behandeling in te plannen voor jouw hond. De behandeling van staar hangt af van het stadium waarin het dier zich bevindt. In zijn vroegste vorm kan je dierenarts aanbevelen om periodiek te controleren in plaats van een operatie om te kijken of de cataract zich blijft ontwikkelen. Sommige honden hebben oogdruppels nodig om de secundaire ontsteking onder controle te houden.  Helaas zijn er geen medicijnen die het verloop van de staar kunnen stoppen of keren. Chirurgie is de enige therapie die staar kan verwijderen en het zicht kan herstellen. Een dierenarts kan de chirurgische opties verder met je bespreken om het zicht van jouw hond te kunnen redden.

Beoordeel dit artikel
[Total: 0 Average: 0]
Hondenauto deken advertentie
Daan Driessen

Daan Driessen

Auteur

Ik ben heel mijn leven al dol geweest op dieren met honden en katten als favoriet. Sinds 2015 is Aika (kruising Akita inu & Alaska Malamute) bij onze familie gekomen. Toen wij Aika kregen kwam ik er al snel achter dat ik veel juiste informatie miste op het internet en er veel tegenstrijdige berichten waren. Met Honden Wereld wil ik hier een verandering inbrengen. Lees jij een artikel waarvan je denkt, dit kan beter. Stuur een mailtje! Ik ben niet perfect en probeer het beste te doen voor de dieren.

Wat andere lezen

Beste Producten in 2023

autodeken hond

2. Beste honden DNA test

Onderzoek uit welke rassen jou hond bestaat. Ook test een DNA test op meer dan 200+ gezondheidsrisico’s.

Aikly Webdesign
Hondenauto deken advertentie
Hondenrassen DNA test