Basset Fauve de Bretagne

Basset Fauve de Bretagne
Hondenauto deken advertentie

Inhoudsopgave

Alles wat je moet weten over de Basset Fauve de Bretagne

Er zijn mensen die katten leuk vinden, maar er zijn ook genoeg mensen die liever een hond in huis zouden willen hebben. De kans is aanzienlijk groot dat jij tot de laatste groep behoort, je bent namelijk met een reden bij dit artikel terecht gekomen. Het Basset Fauve de Bretagne ras is een prachtig ras om in huis te halen. Toch zien we dat er nog altijd een hoop onduidelijkheid bestaat over deze hondensoort. Om dit voor eens en voor altijd te verhelpen hebben we in dit artikel de belangrijkste informatie over dit ras voor je op een rijtje gezet!

Algemene informatie

Levensverwachting: 10 – 12 jaar
Herkomst: Frankrijk
Lengte: Reu: 32–38cm Lengte: Teef: 30–36cm
Gewicht: Reu: 16–19kg Gewicht: Teef: 15–18kg
Kleuren: Lichtbruin, Tarwe, Rood

  • Trainbaarheid
  • Geschikt voor kleine tuin
  • Kan lange tijd alleen blijven
  • Geschikt als eerste hond
  • Intelligentie
  • Kindvriendelijk
  • Waaksheid
  • Vachtverzorging
  • Energie level
  • Kan met andere katten/honden(met de juiste trainnig)

De geschiedenis van de hond

Laten we op de eerste plaats eens gaan kijken naar de unieke geschiedenis van dit hondenras. De Basset Fauve de Bretagne is echt een oude Franse jachthond. Dit ras gaat terug tot de jaren 1500 toen Francois I een roedel Bretonse jachthonden had waar hij regelmatig op jaagde. Deze honden waren Grand Fauve de Bretagnes. Deze zijn uitgestorven, maar hun DNA heeft wel weer te maken met de hond die we nu aan het bespreken zijn. De Grand Fauve de Bretagnes (Fawn Hound van Bretagne) waren groter en werden rond 1520 door admiraal d’Anneboulde aan het Franse hof geïntroduceerd. In de roedel van Francois I was er een speciale reu met de naam Mirraud, die veel gebruikt werd door de koninklijke familie.

Tot aan de Franse Revolutie mocht alleen de aristocratie honden houden en met hen jagen. In 1789 werden de aristocratische privileges afgeschaft, waardoor iedereen een jachthond mocht bezitten en erop mocht jagen. De meeste boeren bezaten echter geen paard, waardoor er een hond nodig was die lange afstanden kon maken. Zo werd de Basset ontwikkeld. Hoe het Basset-ras werd gevormd is niet helemaal bekend, maar waarschijnlijk is het ras doorgefokt. De honden zijn langzaam van Frankrijk naar Nederland gekomen. Vandaar dat wij ze vandaag de dag ook kennen.

Het karakter van de hond

Basset Fauve de Bretagnes zijn geweldige honden voor in huis. Ze zijn altijd energiek en staan klaar om dingen te doen. Deze jachthonden houden ervan om buiten te zijn, omdat ze oorspronkelijk bedoeld waren om jagers te zijn langs hun baasjes. Ze zijn ook zeer intelligent en mentale stimulatie is voor hen net zo belangrijk als lichaamsbeweging. Ze zijn misschien een beetje koppig als het gaat om training, maar ze reageren goed op mensen die weten wat ze doen. Ze zijn over het algemeen vriendelijk met iedereen, maar zijn niet altijd even open voor nieuwe mensen. Ze zijn niet bedoeld als waakhonden, maar ze zijn stoer en zullen hun familie beschermen. Deze schattige pups zijn loyaal en zachtaardig. Ze kunnen met iedereen in het huishouden overweg. Vandaar dat het zeker een leuk ras is om te overwegen voor in huis.

Een jonge Basset Fauve de Bretagne opvoeden

De Basset Fauve de Bretagne honden zijn energiek en houden van spelen. Regelmatige wandelingen zijn dan ook echt aan te raden. Maak ze wel altijd goed vast aan een riem want ze kunnen er zomaar vandoor gaan als ze dit willen. Plekken om te lopen en te spelen, zoals een achtertuin, moeten om dezelfde redenen worden omheind. Sport kan ook komen in de vorm van binnen activiteiten, zoals verstoppertje spelen, een over de vloer gerolde bal achtervolgen of hen nieuwe trucjes leren. Training voor hondensporten zoals behendigheid, gehoorzaamheid en rally kan ook een geweldige manier zijn om je hond te voorzien van wat meer beweging. De Basset Fauve de Bretagne is een geurhond die oorspronkelijk werd gefokt om konijnen te vinden. Vanwege de intelligentie van dit ras is mentale stimulatie net zo belangrijk als lichaamsbeweging.

Basset Fauve de Bretagne puppy

De juiste verzorging

Net als met alle andere honden is het noodzakelijk om ook dit ras goed te verzorgen. De Basset Fauve de Betagne is een hond met een zeer sterke vacht die vuil afweert en bestand is tegen klitten. Sommige honden hebben meer vacht dan andere. Langharige honden kunnen met de hand worden gekamd. Alle honden moeten wekelijks worden verzorgd met een fijne kam, gevolgd door een stijve borstel. Het verharen is seizoensgebonden. Nagels moeten regelmatig worden getrimd om overgroei en splitsing te voorkomen. Ook moeten de tanden worden gepoetst om ervoor te zorgen dat zijn adem niet al te erg gaat stinken. Door hierop te letten kan je jouw hond ook zo goed mogelijk blijven verzorgen.

De gezondheid van dit ras

De Basset Fauve de Bretagne is een relatief gezonde hond. Wel zijn er een paar aandoeningen en ziektes waar jouw hond last van kan krijgen. Hier kan je onder andere denken aan progressieve netvlies-atrofie (PRA), epilepsie, cardiomyopathieën, huidallergieën en leeftijdsgebonden schildklierproblemen. De overgrote meerderheid van de Fauves zijn echter zeer gezond en hebben van een hoge leeftijdsgrens. Veel van hen worden 14 jaar of ouder. Door te werken met een verantwoordelijke fokker kan je meer inzicht krijgen in de gezondheid van de hond. Krijgt je hond nu toch te maken met bepaalde klachten dan is het verstandig om echt even contact op te nemen met de dierenarts bij jou in de buurt.

Mocht je een Basset Fauve de Bretagne uit het asiel hebben gehaald dan zou het geen verkeerd idee kunnen zijn om een DNA test te kopen. Door middel van een dergelijke test krijg je namelijk meer inzicht in de gezondheid van de familie van de hond. Mochten er bijvoorbeeld bepaalde aandoeningen aanwezig zijn in de familie dan zal je hier erg snel achter kunnen komen. Indien je het wenselijk vindt is het vervolgens mogelijk om een hondenverzekering af te sluiten. Middels deze verzekering zal je niet meer alle kosten zelf op je hoeven te nemen.

Wat kost de Basset Fauve de Bretagne

Een Basset Fauve de Bretagne kost vaak tussen de 900 en 1250 euro. Belangrijk om te weten is dat het hier om de reguliere honden gaat. Wil je een hond die een goede stamboom heeft dan zal je vaak al snel een stuk meer kwijt zijn. Los van de aanschafprijs is het over het algemeen niet een heel dure hond om te hebben. De Basset Fauve de Bretagne is zoals je al hebt gezien vrij gezond waardoor de medische kosten relatief laag zijn. Dit maakt het dan ook gelijk een zeer toegankelijk ras om voor te kiezen.

Benodigdheden voor je nieuwe hond

Naast de aanschaf van een hond moet je nog een aantal dingen in huis halen. Door deze benodigdheden in huis te halen zal je hond zich sneller thuis voelen bij jou.

Naast de standaard benodigdheden kan je nog een aantal producten in huis halen die het leven met je hond fijner maken.

De Ras verenigingen

Er zijn ontzettend veel verschillende verenigingen voor honden te vinden. Dit is dan ook echt niet anders als het aankomt op de Basset Fauve de Bretagne. Mocht je deze hond in huis hebben dan zou je een kijkje kunnen nemen op de website van de Nederlandse Basset Fauve de Bretagne Club. Deze club zet zicht in voor de belangen van deze hond. Bij deze club kan je onder andere handige informatie vinden die ziet op de verzorging van de hond. Daar komt bij dat je ook gelijk meer informatie kunt vinden over de beste fokkers die er te vinden zijn voor jouw hond. Neem dus zeker eens een kijkje als je daar meer over te weten wilt komen.

De beste fokkers

Iedereen die graag een Basset Fauve de Bretagne wilt nemen zou moeten kiezen voor een goede fokker. Waarom is dit zo belangrijk vraag je je af? Zonder een goede fokker zal je niet zeker weten dat je te maken hebt met een fokker die een strikt fokbeleid hanteert. Dit beleid is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat jouw hond op een gezonde manier door het leven kan gaan. De beste fokkers hanteren dan ook altijd strenge regels. Zo voorzien zij alle honden van de nodige vaccinaties en zo hebben zij vaak ook een DNA test die ze kunnen overleggen. Dit zorgt ervoor dat je achteraf niet meer voor vervelende verrassingen zal komen te staan.

Ben jij een erkende fokker en sta je er niet tussen? Neem contact met ons op en we plaatsen je erbij.

Conclusie

De informatie uit dit artikel heeft je een beter beeld gegeven bij dit unieke ras. Het is echt een super leuke hond om in huis te halen. Door de zachte vacht is het ook nog eens een hond waar je goed mee kunt knuffelen. Door de juiste training zal ook jij kunnen zorgen voor een hond die goed naar je luistert. Meer te weten komen over alle mogelijke soorten hondenrassen? Blijf dan zeker even hangen op de site. Er zijn namelijk nog veel meer artikelen die je zeker even door zou kunnen nemen!

Beoordeel dit artikel
[Total: 72 Average: 5]
Hondenauto deken advertentie
Daan Driessen

Daan Driessen

Auteur

Ik ben heel mijn leven al dol geweest op dieren met honden en katten als favoriet. Sinds 2015 is Aika (kruising Akita inu & Alaska Malamute) bij onze familie gekomen. Toen wij Aika kregen kwam ik er al snel achter dat ik veel juiste informatie miste op het internet en er veel tegenstrijdige berichten waren. Met Honden Wereld wil ik hier een verandering inbrengen. Lees jij een artikel waarvan je denkt, dit kan beter. Stuur een mailtje! Ik ben niet perfect en probeer het beste te doen voor de dieren.

Wat andere lezen

Beste Producten in 2023

autodeken hond

2. Beste honden DNA test

Onderzoek uit welke rassen jou hond bestaat. Ook test een DNA test op meer dan 200+ gezondheidsrisico’s.

Aikly Webdesign
Hondenauto deken advertentie
Hondenrassen DNA test