Australian Shepherd

Australian Shepherd
Hondenauto deken advertentie

Inhoudsopgave

Alles wat je moet weten over de Australian Shepherd

Ben je op zoek naar een nieuwe hond voor bij jou in huis dan zal je op de eerste plaats na moeten denken over wat voor soort hond je eigenlijk in huis wilt hebben. Hoewel er ontzettend veel verschillende soorten hondenrassen te vinden zijn, zijn er een aantal rassen die populairder zijn dan de andere rassen. Een van de meest populaire rassen die je maar in huis kunt halen is de Australian Shepherd. Aangezien de kans klein is dat je alles weet over dit ras hebben we het wat makkelijker voor je gemaakt door hieronder het een en ander over dit ras voor je op een rijtje te zetten.

Algemene informatie

Levensverwachting: 12 – 15 jaar
Herkomst: Vs
Lengte: Reu: 51–58 cm Lengte: Teef: 46–54 cm
Gewicht: Reu: 25–32 kg Gewicht: Teef: 16–25 kg
Kleuren: Merle, Zwart, Red Merle, Red Tricolor, Black tri, Blue Merle, Rood

  • Trainbaarheid
  • Geschikt voor kleine tuin
  • Kan lange tijd alleen blijven
  • Geschikt als eerste hond
  • Intelligentie
  • Kindvriendelijk
  • Waaksheid
  • Vachtverzorging
  • Energie level
  • Kan met andere katten/honden(met de juiste trainnig)

De geschiedenis van de Australian Shepherd

Laten we als eerst even kijken naar de bijzondere geschiedenis van deze hond. De honden die nu bekend staan als de Australian Shepherd zijn bekend geworden vanwege hun werkvermogen, niet vanwege hun bloedlijnen. Er is dan ook maar weinig bekend over de geschiedenis van het ras. Ondanks zijn naam is de Australian Shepherd oorspronkelijk afkomstig uit Amerika, niet uit Australië. Mogelijke voorouders zijn langharige Collie-achtige honden uit Australië en Duitse herdershonden die naar Australië worden geëxporteerd en daar bekend staan als Duitse Koolies. Deze honden werden gevonden op vele boerderijen, ranches, rodeo’s en paardenshows. Ze deden daar alles wat er gedaan moest worden: het verzamelen van vee, het laden van paarden in goten en opleggers, het hoeden van eenden en het trekken van kleine karren.

Hun intelligentie maakte het ook tot ene leuke hond om in huis te hebben. In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw maakten de Australische Shepherds Shorty en Queenie deel uit van de performing-dog act. Er werden optredens gehouden op locaties variërend van Madison Square Garden tot de Calgary Stampede. Ze speelden ook in twee Disney-films: Stub: The Best Cowdog in the West en Run, Appaloosa, Run. De Australian Shepherd Club of America werd opgericht in 1957 en is de grootste single-breed register. Sinds de totstandkoming van deze club in de VS zijn er ook in Nederland steeds meer mensen gekomen die deze hond in huis hebben gekomen. Vandaag de dag is het dan ook echt een super populair ras om te kiezen.

Australian Shepherd

Het karakter van de hond

De Australian Shepherd is aan te merken als erg intelligent en als energiek. Dit is een denkende hond die is gefokt om zijn hersenen te gebruiken en beslissingen te nemen. Hij wil deel uitmaken van alles wat er gaande is en heeft een actieve levensstijl nodig om gelukkig te zijn. Deze hond vindt regelmaat ontzettend belangrijk in het dagelijks leven. Hij vindt het leuk om elke dag op dezelfde tijd dingen te doen. Hier kan je denken aan eten, maar ook aan wandelen. Elke keer als je iets wilt veranderen, zal je jouw hond hier aan moeten laten wennen.

Verwacht veel tijd te besteden aan het trainen van de Australian Shepherd. Zo kan je hem dingen leren om te doen die hem bezig houden. Leer hem om de krant te brengen, vuile kleren naar de wasmand te brengen, je te helpen in de tuin door een karretje te trekken en andere handige dingen. Als hij klaar is met zijn karweitjes, zal hij klaar zijn om je te vergezellen tijdens een wandeling of een fietstocht. Het is echt een ontzettend leuke hond om in huis te hebben.

Een jonge Australian Shepherd opvoeden

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen is het bij de Australian Shepherd noodzakelijk om erg veel tijd te stoppen in het trainen. Net als met de meeste andere herdersrassen, heeft de Australian Shepherd een aangeboren gevoel voor bescherming. Dit kan ervoor zorgen dat hij op zijn hoede is voor vreemden. Hij is geen hond die zomaar vriendjes wordt met iedereen, zelfs niet met veel socialisatie. Zonder vroege en frequente socialisatie kan de Australian Shepherd verlegen of agressief worden in de aanwezigheid van mensen die hij niet kent. Aussies zijn ook zeer gevoelig voor geluid en kunnen geluidsfobieën ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan onweersbuien. Aan de positieve kant zijn ze uitstekende waakhonden en zullen ze je altijd waarschuwen voor gevaarlijke situaties. Door ze goed te trainen tijdens een puppy cursus weet je zeker dat het vast goed zal komen.

Australian Shepherd puppy

De juiste verzorging

De Australian Shepherd heeft veel haar. Hierdoor is het noodzakelijk dat er voldoende aandacht wordt besteed aan de verzorging van de hond. Borstel de vacht regelmatig om dood haar te verwijderen.  De Aussie krijgt twee keer per jaar (voor- en najaar) te maken met verlies van haar. Regelmatig borstelen, warme baden en grondig föhnen zal je helpen om de hoeveelheid haaruitval tot een minimum te beperken. Buiten dit seizoen hoef je de Australian Shepherd alleen te wassen als hij echt vies is. De rest is basisverzorging. Actieve Australische Herders slijpen hun nagels vaak op natuurlijke wijze, maar het is een goed idee om ze wekelijks te controleren om te zien of ze een trim nodig hebben. Ook is het van belang om de oren schoon te houden. Daarnaast moet je de tanden regelmatig poetsen om de adem fris te houden en dat er geen tandsteen kan ontstaan.

De gezondheid van dit ras

Australische Herders zijn over het algemeen gezonde honden. Echter kan het zijn dat ze bepaalde gezondheidsproblemen ontwikkelen. Dit zijn onder andere heupdysplasie, verschillende oogziekten en een hoge mat van gevoeligheid voor bepaalde medicijnen en epilepsie. Heupdysplasie is een genetische misvorming van de heup van de hond. Honden met heupdysplasie lijken misschien volkomen normaal. Echter begint na verloop van tijd het kraakbeen aan het oppervlak van het bot weg te slijten omdat de kop van het dijbeen niet goed in de gewrichtskom past. De constante ontsteking leidt weer tot artritis.

Het kan zijn dat je zeker wilt weten in welke mate jouw hond vatbaar is voor aandoeningen. In dit geval is het zeker geen verkeerd idee om een DNA test voor je hond te kopen. Door middel van een DNA test kan je namelijk meer inzicht krijgen in de gezondheid van de familie van de hond. Mochten er bepaalde aandoeningen of ziektes in de stamboom te vinden zijn dan is het mogelijk om hier veel sneller van op de hoogte te zijn. Dit maakt het bijvoorbeeld mogelijk om een hondenverzekering af te sluiten. Middels deze verzekering zal je de medische kosten die je maakt voor jouw hond door kunnen sturen naar de verzekering. Deze hoef je vervolgens niet meer volledig zelf te betalen.

Wat kost een Australian Shepherd

De Australian Shepherd kost tussen de 900 en 1300 euro. Echter is het wel zo dat de prijs op kan lopen als je kiest voor een Australian Shepherd met een hele goede stamboom. Hoe bijzonderder de stamboom is, hoe duurder de hond zal zijn. Je zou tevens eens bij het asiel kunnen kijken, al is de kans klein dat je dit ras daar zomaar tegen zult komen.

De Ras verenigingen

In ons land kennen we de ASCN, dit staat ook wel voor de Australian Shepherd Club Nederland. Zoals je wel aan de naam kunt zien is dit een club die zich echt weet in te zetten voor de belangen van de hond. Zo houdt deze club met regelmat lezingen over bepaalde manieren om jouw Australian Shepherd te verzorgen of te trainen. Ook zetten ze zich in voor een beter fokbeleid, hier laten we je hieronder nog wat meer over zien.

De beste fokkers

Mocht je graag een Australian Shepherd in huis willen halen dan raden wij je echt aan om altijd te kiezen voor een betrouwbare fokker. Dit is namelijk de enige manier waarop je zeker weet dat je te maken hebt met een gezonde hond. De goede fokkers hanteren een strikt fokbeleid voor hun Australian Shepherd honden. Dit brengt dan ook met zich mee dat je meer zekerheid hebt over de hond die je kiest. De beste Australian Shepherd fokkers zijn altijd aangesloten bij de club van hierboven. Het is dus geen verkeerd idee om daar even te kijken

Ben jij een erkende fokker en sta je er niet tussen? Neem contact met ons op en we plaatsen je erbij.

Conclusie

Kies je voor een Australian Shepherd dan weet je zeker dat je een ontzettend leuke hond in huis zult hebben. Door de intelligentie van de hond zal je in staat zijn om jouw hond te trainen om allerlei handige dingen te doen. Daar komt bij dat het een goede hond is voor mensen met kinderen. We hopen dat je dankzij de informatie uit dit artikel in ieder geval een beter beeld hebt gekregen over dit hondenras. Hier op de site kan je overigens nog veel meer artikelen vinden over nagenoeg alle andere hondenrassen. We raden je zeker aan om deze ook door te nemen als je nog niet precies weet welke soort hond je in huis wilt halen!

Beoordeel dit artikel
[Total: 112 Average: 4.9]
Hondenauto deken advertentie
Daan Driessen

Daan Driessen

Auteur

Ik ben heel mijn leven al dol geweest op dieren met honden en katten als favoriet. Sinds 2015 is Aika (kruising Akita inu & Alaska Malamute) bij onze familie gekomen. Toen wij Aika kregen kwam ik er al snel achter dat ik veel juiste informatie miste op het internet en er veel tegenstrijdige berichten waren. Met Honden Wereld wil ik hier een verandering inbrengen. Lees jij een artikel waarvan je denkt, dit kan beter. Stuur een mailtje! Ik ben niet perfect en probeer het beste te doen voor de dieren.

Wat andere lezen

Beste Producten in 2023

autodeken hond

2. Beste honden DNA test

Onderzoek uit welke rassen jou hond bestaat. Ook test een DNA test op meer dan 200+ gezondheidsrisico’s.

Aikly Webdesign
Hondenauto deken advertentie
Hondenrassen DNA test